Kunnanvaltuusto, kokous 27.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Tilapäisluottovaltuuksien korottaminen

LAIDno-2019-389

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnanhallitus, 27.10.2014, § 316
Valmistelija/lisätietoja antaa talousjohtaja Jukka Girén

Kunnanvaltuusto vahvisti 26.03.2012 § 22 tilapäislainan enimmäismääräksi 6,0 miljoonaa euroa.

Lyhytaikaisten kuntatodistusten käyttö maksuvalmiuden turvaamiseksi on kunnille helppo ja edullinen vaihtoehto. Jo pitkään kuntatodistusten korko on ollut selvästi pitkäaikaisia lainoja edullisempi. Laihian kunnalla on 6 miljoonan euron limiitin kuntatodistusohjelmat Kuntarahoitus Oyj:n, Nordea Pankki Suomi Oyj:n ja Danske Bank Oyj:n kanssa.

Lainojen muutoksista päätetään talousarvion yhteydessä. Pitkäaikaisten lainojen osalta erikseen sitovia eriä ovat lainojen nostot ja lyhennykset. Lyhytaikaisten lainojen osalta sitovaa on lainamäärän muutos.

Merkitään, että kunnanhallitus antoi talousjohtaja Jukka Girénille läsnäolo-oikeuden tämän kokouksen pykälien § 315 - 320 ajaksi.

Esittelijän ehdotus:
Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto korottaa tilapäisluottovaltuuden 10,0 miljoonaan euroon.

Päätös:
Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

__________________________________________________________________

Kunnanvaltuusto, 10.11.2014, § 110

Kunnanhallituksen ehdotus:
Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto korottaa tilapäisluottovaltuuden 10,0 miljoonaan euroon.

Päätös:
Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

__________________________________________________________________

Kunnanhallitus, 10.6.2019, § 130
Valmistelija / lisätiedot: Sinikka Alamylläri, talousjohtaja

Lyhytaikaisten kuntatodistusten käyttö maksuvalmiuden turvaamiseksi on aktiivisessa käytössä Laihian kunnassa. Kuntatodistusten korko on ollut edelleen selvästi matalampi kuin pitkäaikaisten lainojen korko. Vuonna 2018 kuntatodistusten korko kääntyi negatiiviseksi ja on jatkunut negatiivisena vuoden 2019 aikana.

Kunnanvaltuusto on myöntänyt valtuudet nostaa tilapäisluottoa siten, että enimmäismäärä yhteensä on 10,0 miljoonaa euroa. Kunnalla on kuntatodistusohjelma Kuntarahoitus Oyj:n, Nordea Bank Oyj:n ja Danske Bank Oyj:n kanssa.

Tilapäisluottovaltuudet on syytä päivittää.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto jatkaa tilapäisluottovaltuuksia 10,0 miljoonan euron enimmäismäärään.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto jatkaa tilapäisluottovaltuuksia 10,0 miljoonan euron enimmäismäärään.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Kuntaliitto on 18.3.2020 lähettämällään sähköpostiviestillä ohjeistanut kuntia siitä, että kuntien on syytä varautua rahoituksen turvaamiseen poikkeustilanteen aikana. Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, miten paljon nykyinen tilanne tulee vaikuttamaan esimerkiksi verotilityksiin.

Koronavirusepidemian ja sen vastaisilla toimilla on vaikutusta myös kuntien rahoitukseen ja sen saatavuuteen. Rahoitusmarkkinoiden liikkeet ja hintojen vaihtelut ovat olleet viime viikkoina voimakkaita, ja tässäkin asiassa tilanne elää koko ajan. Markkinoilla on aloitettu tukitoimia, mutta niiden vaikutuksista ei pysty sanomaan mitään varmaa, koska itse epidemian tilanne on avoin. 

Kunnille rahoituksen arvioinnin tarve koskee sekä pitkäaikaista rahoitusta, ennen kaikkea erääntyvien lainojen jälleenrahoitusta, että maksuvalmiuden hoitoa eli pääsääntöisesti kuntatodistusmarkkinaa. Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi kuntien tulee mitoittaa kuntatodistusten käyttö todellisen likviditeettitarpeen mukaan. Näin ollen ainakin edellä mainituissa tilanteissa kuntien on hyvä käydä rahoituslaitosten kanssa keskustelu ja pyrkiä löytämään ratkaisut sekä erääntyville lainoille että tarvittaessa saamaan käyttöön muita lyhytaikaisia rahoitusmuotoja.

Tulee myös huomata, että luottokäsittelyaikataulut ovat poikkeuksellisessa tilanteessa pidentyneet. Omia rahoittajia on syytä lähestyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Poikkeustilanteesta johtuen Laihian kunnassa on syytä korottaa lyhytaikaisen tilapäisrahoituksen enimmäismäärää, joka on tällä hetkellä 10,0 miljoonaa euroa. Enimmäismäärää on tarpeen korottaa 15,0 miljoonaan euroon. Korotuksen käyttö harkitaan kuitenkin edelleen tilannekohtaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto korottaa tilapäisluottovaltuuden 15,0 miljoonaan euroon.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle,​ että kunnanvaltuusto korottaa tilapäisluottovaltuuden 15,​0 miljoonaan euroon.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

- kunnan jäsen

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan

Valitukseen on liitettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valituksessa on ilmoitettava valittajan tai kirjelmän muun laatijan nimi ja kotikunta sekä postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Asiamiehen on tarvittaessa liitettävä valtakirja (Hallintoprosessilaki 32 §).

 

Valitusasiakirjojen toimittaminen

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle valitusajan kuluessa ennen sen viimeisen päivän virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan kuluessa. Valitusasiakirjat voi toimittaa ennen valitusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että ne on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivä ennen virka-ajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen, yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus

PL 204, 65101 Vaasa

s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi

telekopio 029 5642 760

 

Valituksen maksullisuus

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

 

Lisätietoja kunnallisvalituksesta:

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi