Kunnanvaltuusto, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Hulmin asemakaavan laajennus / kortteli 4018

LAIDno-2022-495

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Laatimispäätös, vireilletulokuulutus, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluvaiheen kuuleminen

Asemakaavan muutos koskee Hulmin asemakaavan noin kahden hehtaarin suuruista laajennusaluetta, johon muodostuu uusi kortteli 4018 sekä siihen liittyvät virkistys- ja katualueet. Suunnittelualue sijaitsee Hulmintien ja Rudontien välisellä alueella Hulmin koulua vastapäätä. Alue käsittää kolme (3) yksityisessä omistuksessa olevaa omakotitonttia sekä kunnan omistuksessa olevan peltoalueen. Peltoalueella sijaitsee vanha kuivaaja, joka tullaan purkamaan pois alueen rakentamisen yhteydessä.

Kunnanvaltuuston 16.2.2015 hyväksymässä ja 12.12.2016 voimaan tulleessa Laihian Kirkonseudun osayleiskaavassa alue on osoitettu pääosin pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Lisäksi alueella on muutama kaistale virkistysaluetta (V). Kaavoitettava alue sijaitsee pieneltä osin yleiskaavaan merkityllä kyläkuvallisesti arvokkaalla alueella, jota on laajemminkin suunnittelualueen läheisyydessä.

Pohjanmaan maakuntakaavassa alue sijoittuu taajamatoimintojen alueelle (A) ja maakunnallisesti arvokkaalle kulttuuriympäristöalueelle.

Asemakaavalaajennuksen tavoitteena on muodostaa alueelle uusia omakotitontteja. Kaavaluonnoksessa uusia omakotitontteja on neljä (4) kappaletta (pinta-alat n. 2400-3600 m2), joista kahdelle (2) on kulku Rudontien ja kahdelle (2) Hulmintien suunnasta. Kulkua varten kaavaluonnokseen on piirretty lyhyet kadunpätkät, joiden välissä on kevyen liikenteen mahdollistava lähivirkistysalue (VL). Samassa yhteydessä kaavoitetaan kolme (3) 80-luvulla rakentunutta omakotitonttia. Rakentuneiden omakotitonttien osalta kulku on olemassa Hulmintien ja Luutnantintien kautta.

Asemakaavan laatimisessa huomioidaan lähiympäristön kyläkuvallisesti arvokas alue sallimalla vain harjakattoiset rakennukset. Uusien ja olemassa olevien tonttien väliin sijoittuu 12 metriä leveä istutettavan alueen osa. Omakotitonttien rakennusoikeudeksi on merkitty 400 km2.

Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa. (Kuntalaki 29.1 §)

Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista, suunnitellusta aikataulusta sekä osallistumis- ja arviointimenettelystä. Ilmoittaminen on järjestettävä kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Ilmoittaminen voi tapahtua myös kaavoituskatsauksesta tiedottamisen yhteydessä. (Maankäyttö- ja rakennuslaki 63.3 §)

Laihian kunnassa lakimääräistä kuulemista on täydennetty siten, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan vireilletulosta kirjeitse. Lisäksi kaavaluonnosta tullaan esittelemään yleisötilaisuudessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää Hulmin asemakaavan laajennuksen käynnistämisestä, johon muodostuu kortteli 4018.

Kunnanhallitus päättää hyväksyä asemakaavaluonnoksen (päivätty 28.10.2022) ja asettaa sen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman (päivätty 28.10.2022) laatimisvaiheen kuulemista varten nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää, että suunnittelualueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan laajennuksen luonnosvaiheesta kirjeitse.

Kunnanhallitus päättää pyytää kaavaluonnoksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto
- Vaasan Sähköverkko Oy.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Asemakaavaluonnos on pidetty MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti nähtävillä 22.11.–21.12.2022. Kaavaluonnosta on lisäksi esitelty yleisötilaisuudessa 8.12.2022.

Määräaikaan mennessä kaavaluonnoksesta saatiin 4 (neljä) lausuntoa seuraavasti:
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 21.12.2022
- Laihian kunta, tekninen lautakunta 14.12.2022
- Pohjanmaan museo 30.12.2022
- Vaasan Sähköverkko Oy 14.12.2022.

Vaasan kaupunki, ympäristöosasto/terveysvalvonta totesi 25.11.2022, ettei sillä ollut huomautettavaa kaava-asiakirjoihin.
Pohjanmaan pelastuslaitos totesi 27.12.2022, ettei sillä ollut huomautettavaa asemakaavan valmisteluvaiheesta.

Mielipiteitä ei jätetty lainkaan.

Kaavanlaatijan vastineet annettuihin lausuntoihin löytyvät kaavaselostuksen sivuilta 17–19.

Saatujen lausuntojen pohjalta kaava-aineistoa on muokattu mm. seuraavien kohtien osalta:

- Kaavakarttaan on lisätty sähköjohtoa varten varattu alueen osa istutettavalle alueelle uusien tonttien luoteisreunaan.
- Rudontieltä liitettävä uusi katu on nimetty Korpraalinkujaksi ja Hulmintieltä liitettävä katu Kessunkujaksi.
- Rudontie ja Hulmintie on otettu mukaan kaavaan katualueeksi siltä osin, kun ne sijaitsevat kaavoitettavan alueen kohdalla. 
- Asemakaavamääräyksiin on lisätty rakennustapaan liittyvää ohjeistusta mm. kulttuurimaiseman huomioimisesta, julkisivuvärityksestä ja happamien sulfaattimaiden käsittelystä.
- Kaavamääräyksiin on lisätty myös ELY-keskukselta saatu alin rakentamiskorkeus sekä määräys hulevesisuunnitelmaa koskien.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä saapuneet lausunnot tiedoksi.
Kunnanhallitus päättää asettaa asemakaavaehdotuksen (päivätty 20.3.2023) virallisesti nähtäville MRL 65 §:n ja MRA 27 §:n mukaisesti.
Kunnanhallitus päättää, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto kirjeitse asemakaavan ehdotusvaiheesta.

Kunnanhallitus päättää pyytää asemakaavaehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto
- Vaasan Sähköverkko Oy.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Asemakaavaehdotus on pidetty MRL 65 §:n ja MRA 27 §:n mukaisesti virallisesti nähtävillä ajalla 12.4.–12.5.2023.

Määräaikaan mennessä kaavaehdotuksesta saatiin viisi (5) lausuntoa seuraavasti:
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 11.5.2023
- Pohjanmaan museo 12.5.2023
- Pohjanmaan pelastuslaitos 8.5.2023
- Telia Finland Oyj 5.4.2023
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto 13.4.2023.

Pohjanmaan liitto ilmoitti 21.4.2023, ettei se anna lausuntoa kaavaehdotuksesta.
Pohjanmaan pelastuslaitoksella ja Vaasan kaupungin ympäristöosastolla ei ollut huomautettavaa kaavaehdotuksesta.

Telia Finland Oy:n lausunnossa tuotiin esille, että heidän kaapelinsa sijaitsee Rudontien varressa kaava-alueen puolella. Mahdolliset toimenpiteet ovat rakennusluvassa huomioitavia asioita, eivätkä aiheuttaneet muutoksia kaavakarttaan.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen lausunnossa todettiin, että kaavaselostuksessa tulee tuoda tarkemmin esille mm. kulttuuriympäristön ominaispiirteet ja se, miten ne ohjaavat rakentamista. Kaavamääräyksiin toivottiin tarkempaa ohjausta julkisivumateriaalien, rakennusten lukumäärän ja sijainnin osalta. Myös kulttuuriympäristö- ja maisemaselvitystä tulisi päivittää ja täydentää tarvittavin osin.

Pohjanmaan museo totesi lausunnossaan, että kaavakartasta tai kaavaselostuksesta ei käy ilmi, mitä alueen kulttuurimaiseman ominaispiirteet ovat eikä sitä, miten ne on huomioitu kaavamääräyksissä. Pohjamaan museon mielestä kaavamerkinnät ja määräykset eivät ohjaa rakennusten sijoittumista tonteille ja rakennustapamääräykset ovat hyvin sallivia ja epämääräisiä koskien rakennusten kattokaltevuuksia, julkisivumateriaaleja ja väritystä. Kaavamääräykset tulee laatia ohjaamaan alueen rakentamista niin, että alueen arvokkaat ominaispiirteet tulevat huomioiduksi.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Pohjanmaan museon lausuntojen johdosta kaavakartalle on lisätty ohjeelliset rakennusalat sekä määräys, jonka mukaan uusien rakennusten pääasiallisena julkisivumateriaalina tulee käyttää puuta. Kaavaselostukseen on lisätty tietoja rakennetusta ympäristöstä, kulttuuriympäristöstä ja maisema-alueesta sekä tarkistettu vaikutusarviointia näihin liittyen.

Kaavanlaatijan vastineet lausuntoihin löytyvät kaavaselostuksen sivuilta 23–25.

Kaavaan tehdyt tarkistukset ovat luonteeltaan vähäisiä teknisiä tarkistuksia, joten kaavaa ei ole tarpeen asettaa uudelleen nähtäville. Laihian kunta tiedottaa kaavamääräysten tarkistamisesta kiinteistönomistajia.

Kaavaselostuksen liitteet 1–3 löytyvät kunnanhallituksen pöytäkirjan 29.3.2023 § 53 liitteistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä saapuneet viranomaislausunnot tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Hulmin asemakaavan laajennus korttelissa 4018 hyväksytään liitteenä olevan asemakaavaehdotuksen (päivätty 20.3.2023, tarkistukset KH 5.6.2023) ja kaavaselostuksen (päivätty 20.3.2023, tarkistukset KH 5.6.2023) mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 106-111 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että Hulmin asemakaavan laajennus korttelissa 4018 hyväksytään liitteenä olevan asemakaavaehdotuksen (päivätty 20.3.2023, tarkistukset KH 5.6.2023) ja kaavaselostuksen (päivätty 20.3.2023, tarkistukset KH 5.6.2023) mukaisena.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
- kunnan jäsen

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valistusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeuden käyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomaisen yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs, 65100 Vaasa
s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi
telekopio 029 5642 760

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa, osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Lisätiedot ja asiakirjapyynnöt

Lisätietoja kunnallisvalituksesta ja päätöstä koskevia asiakirjoja voi pyytää Laihian kunnan kirjaamosta.

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi