Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 231 Kirkonseudun asemakaavan muutos, osakorttelit 52 ja 55

LAIDno-2020-400

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Asemakaavan muutos koskee Kirkonseudun asemakaavan noin 1,8 hehtaarin suuruista aluetta kortteleissa 52 ja 55. Suunnittelualue sijaitsee Laihian keskustassa nykyisen S-Marketin ympäristössä Laihianjoen ja Kauppatien välissä. Alue on pääosin yksityisessä omistuksessa. Lisäksi Laihian kunta omistaa alueella noin 1600 m2:n suuruisen alueen, joka voimassa olevassa asemakaavassa on torialuetta.

Kunnanvaltuuston 16.2.2015 hyväksymässä ja 12.12.2016 voimaan tulleessa Laihian Kirkonseudun osayleiskaavassa alue on osoitettu pääosin keskustatoimintojen alueena (C) ja pieneltä osin kerros- tai tiiviinä rivitalovaltaisena asuntoalueena (AK). Jokirannassa on virkistysaluetta (V). Alue sijoittuu lisäksi yleiskaavassa kerrostalovyöhykkeelle, jolle saa rakentaa enintään viisikerroksisia rakennuksia. 

Pohjanmaan maakuntakaavassa alue sijoittuu keskustatoimintojen alueelle (C), Vaasan kaupunkikehittämisen vyöhykkeelle (kk-1), Vaasan lentoaseman estevapaalle vyöhykkeelle (sv) sekä Laihianjokilaakson kulttuurimaiseman reuna-alueelle, joka on osoitettu maakunnallisesti arvokkaana kulttuuriympäristönä.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa liikerakentamisen kehittäminen alueella sekä tutkia rakentamisen soveltumista ympäristöön. Samalla on tarkoitus tutkia torille ja polttoaineenjakelupisteelle uutta sijoituspaikkaa sekä liikennöinnin ja pysäköinnin järjestämistä alueella liikenneturvallisuus huomioiden. Lisäksi tutkitaan rannan maankäyttöä virkistyksen ja reitistön osalta.

Asemakaavan laatimisessa huomioidaan myös liikekeskustan taajamakuvaan, ympäristöön ja palvelujen kehittämiseen liittyvät lähtökohdat sekä tulva-asiat. Kaavaluonnoksen kuulemisen yhteydessä ELY-keskukselta pyydetään lausunto myös alimmasta rakentamiskorkeudesta alueella.

Kaavaluonnoksessa alue on pääosin liikerakennusten korttelialuetta, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön (KM). Lisäksi alueella on tori, ohjeellinen polttoaineen jakeluasemalle varattu alueen osa, jolle saa sijoittaa autonpesupaikan sekä ohjeellinen kahvilatoiminnalle varattu alueen osa.

Maanomistajan kanssa on tehty kaavoitussopimus (Kh 25.1.2021 § 5) ja kaavaehdotuksen valmistuttua tehdään maankäyttösopimus.

Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa. (Kuntalaki 29.1 §)

Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista, suunnitellusta aikataulusta sekä osallistumis- ja arviointimenettelystä. Ilmoittaminen on järjestettävä kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Ilmoittaminen voi tapahtua myös kaavoituskatsauksesta tiedottamisen yhteydessä. (Maankäyttö- ja rakennuslaki 63.3 §)

Laihian kunnassa lakimääräistä kuulemista on täydennetty siten, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan vireilletulosta kirjeitse.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää Kirkonseudun asemakaavan muutoksen käynnistämisestä osakortteleissa 52 ja 55.

Kunnanhallitus päättää hyväksyä asemakaavaluonnoksen (päivätty 27.10.2021) ja asettaa sen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman (päivätty 27.10.2021) laatimisvaiheen kuulemista varten nähtäville 30 pv:n ajaksi MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää, että suunnittelualueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan luonnosvaiheesta kirjeitse.

Kunnanhallitus päättää pyytää luonnoksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, hyvinvointilautakunta
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto
- Vaasan Sähköverkko Oy.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Marja Vettenranta poistui kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi/Osuuskauppa KPO:n edustajiston jäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Vettenranta palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 243–248 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Asemakaavaluonnos on pidetty MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti nähtävillä 16.11.–17.12.2021. Lisäksi kaavaluonnosta on esitelty yleisötilaisuudessa 1.12.2021.

Määräaikaan mennessä kaavaluonnoksesta saatiin seitsemän (7) lausuntoa seuraavasti:
- Elisa Oyj 12.11.2021
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 28.12.2021
- Pohjanmaan pelastuslaitos 9.12.2021
- Pohjanmaan liitto 15.12.2021
- Telia Finland Oyj 1.12.2021
- Vaasan Sähköverkko Oy 30.11.2021.
Vaasan kaupunki, ympäristöosasto / terveysvalvonta ilmoitti 26.11.2021, ettei sillä ollut huomautettavaa kaava-asiakirjoihin.

Lisäksi saatiin neljä (4) mielipidettä useilta yksityishenkilöiltä.

Lähialueen maanomistajan kanssa on pidetty keskustelutilaisuus 31.5.2022.

Kaavanlaatijan vastineet annettuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin löytyvät kaavaselostuksen sivuilta 23-26.

Saatujen lausuntojen, mielipiteiden sekä KPO:n ja Halpa-Hallin tarpeiden pohjalta kaava-aineistoa on muokattu mm. seuraavien kohtien osalta:
- Liikerakennuksen rakennusalaa on siirretty kauemmas AO-tontista ja tarkennettu rakennusalan muotoa.
- Istutettavia puurivejä on lisätty mm. liikerakennuksen ja AO-tontin väliin sekä tontin poikki kulkevan jalankulku- ja pyöräilyväylän viereen.
- Kahvilan rakennusala on siirretty puiston (VP) alueelle.
- Puiston (VP) rajausta on hieman muokattu.
- Kaavaluonnoksessa ollut hulevesipumppaamoa varten varattu rakennusala (et-2) on poistettu, koska sen sijoituspaikka määritellään uudelleen tarkemmassa suunnittelussa.
- Torialuetta on laajennettu kaakkoon Halpa-Hallin rajaan saakka. Torialue ja to/p-alue yhdessä ovat pinta-alaltaan samansuuruinen alue, kuin mikä on kunnan maanomistus kaavamuutosalueella.
- Torialueen kaakkoisreunan läpi on osoitettu ajoyhteys (ajo), joka palvelee huoltoliikennettä Kauppatieltä Halpa-Hallin kiinteistön jokirannan puoleiseen osaan.
- Kaavamääräyksiin on lisätty tarkennuksia mm. huoltoliikenteen järjestämisestä, torialueen läpiajon estämisestä ja pp-väylän erottamisesta rakenteellisesti ympäristöstä.
- Kaavamääräyksiin on lisätty ELY-keskukselta saatu alin rakentamiskorkeus.

Kaavaselostuksen liite 1 osallistumis- ja arviointisuunnitelma (pvm. 27.10.2021) löytyy kunnanhallituksen pöytäkirjan 2.11.2021 § 243 liitteistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä saapuneet lausunnot ja mielipiteet tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää asettaa asemakaavaehdotuksen (päivätty 16.11.2022) virallisesti nähtäville MRL 65 §:n ja MRA 27 §:n mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto kirjeitse asemakaavan ehdotusvaiheesta.

Kunnanhallitus päättää pyytää kaavaehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
-​ Elisa Oyj
-​ Etelä-​Pohjanmaan ELY-​keskus
-​ Laihian kunta,​ hyvinvointilautakunta
-​ Laihian kunta,​ tekninen lautakunta
-​ Pohjanmaan liitto
-​ Pohjanmaan museo
-​ Pohjanmaan pelastuslaitos
-​ Poronkankaan Vesi Oy
-​ Telia Oyj
-​ Vaasan kaupunki,​ ympäristöosasto
-​ Vaasan Sähköverkko Oy.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Antti Tuomela, 1. vpj. Sauli Tuomela (yleislausekejäävejä) ja jäsen Marja Vettenranta (yhteisöjäävi/Osuuskauppa KPO:n hallintoneuvoston jäsen) poistuivat kokouksesta esteellisinä eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon.
Merkitään, että A. Tuomelan tilalle kokoukseen tuli varajäsen Raimo O Kinnari.
Merkitään, että Vettenranta palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi