Tekninen lautakunta, kokous 10.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Vesilaskun huojennus

LAIDno-2021-87

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Tekniselle lautakunnalle osoitetussa kiinteistön omistajan edunvalvojan tekemässä huojennuspyynnössä haetaan kiinteistön vesilaskuun huojennusta. Huojennusta haetaan 3.339,60 € suuruiseen vesilaskuun. Veden kulutus on ollut 6.11.2018 - 7.12.2020 välisenä aikana 2904 m3. Veden arvonlisäverollinen käyttömaksu on 1,15 €/m3 ja siten vuodosta aiheutunut vesilasku on suuruudeltaan 3.339,60 €. Kiinteistö ei ole liitettynä kunnan viemäriverkkoon.

Iäkäs kiinteistön omistajan on syksyllä 2019 sairastunut ja joutunut muuttamaan pois omakotitalostaan palvelukeskukseen. Syksyllä 2020 on selvinnyt, että viimeisen kahden vuoden aikana kiinteistössä on kulunut huomattava määrä vettä. Sairastumisen vuoksi vesimittari on jäänyt lukematta syksyllä 2019, eikä mahdollista poikkeamaa ole huomattu. Kyrönmaan LVI Oy:n 16.12.2020 tekemän selvityksen mukaan veden kulutus on johtunut wc-istuimen rikkoontuneesta täyttöventtiilistä.

Hakemus, Vesimittarin kulutushistoria ja Kyrönmaan LVI Oy:n lausunto oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää kohtuullistaa vesilaskua 3.239,60 euroa. Kiinteistön omistajan maksettavaksi jää siten 100 euroa (alv 24 %).

Kohtuullistamisen perusteina on omistajan korkeasta iästä ja sairastumisesta johtuva maksukyvyttömyys.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Nyt päätettävässä huojennusksessa voidaan käyttää edellisessä pykälässä päätettyä vesilaskun huojennusmallia:

Kuluneen veden laskutus tapahtuu arvioidun tai todennetun vuotoajan osalta kulutuspisteen keskimääräisen vuosikulutusarvion mukaisesti normaalilla veden hinnalla. Kulutuspisteen keskimääräisen vuosikulutuksen ylimenevä osuus laskutetaan kunnan maksaman veden ostohinnan mukaisella kuutiohinnalla.

Vesimittarin lukemien mukaan vv. 2019 - 2020 on kiinteistön vedenkulutus ollut 2904 m3. Kiinteistön vuosikulutuksen keskiarvo  vv. 2016-2018 on ollut 42 m3.

Aikaisemmin sovelletun käytännön mukaisesti tässä kulutuspisteessä laskutus olisi arvioidun vuosikulutuksen 42 m3/vuosi vedenkäyttömaksun mukaisella 1,15 € / m3 hinnalla 96,60 €  ja loppuosalta, eli 2820 m3:lta veden tukkuhinnan mukaisella 0,43 € / m3 hinnalla 1.212,60 €. Tässä tapauksessa veden normaali laskutushinta olisi 3.339,60 €, josta huojennusta tulisi 2.030,40 € (kaikki hinnat sisältävät alv 24%).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä huojennusta vesilaskuun kuvauksessa esitetyn mallin mukaisesti 2.030,40 €. Hakijan vastattavaksi jää vuosien osalta 2019 - 2020 vedenkäyttömaksua 1.309,20 €  (alv 24%).

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00