Tekninen lautakunta, kokous 10.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Koskelantien sillan muutos aukkolausunnon mukaiseksi

LAIDno-2016-518

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Koskelan yksityistiellä sijaitseva Koskelantiensilta on korjattu v. 2013. Korjauksen yhteydessä uusittiin sortumavaarassa olleet maatuet, kunnostettiin huonokuntoiset pääkannatinpalkit, kansilankutus ja kaiteet uusittiin, pengerkaiteet lisättiin, uomaa on sillan kohdalla syvennetty noin 30 cm ja maatukien eroosiosuojausta on vahvennettu. Korjauksen yhteydessä on sillan hyötyleveydeksi tullut suunnitelmien mukaisesti 3,7 m. Korjaussuunnittelua varten on pyydetty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta aukkolausunto v. 2013. Vuonna 2016 on pyydetty ELY-keskuksen mielipidettä v. 2013 annettun aukkolausuntoon. Korjauksen jälkeinen silta-aukko ei ole v. 2013 saadun aukkolausunnon leveyden mukainen.

Alueen maanomistajat ovat olleet tyytymättömiä sillan käytettävyyteen tehdyn peruskorjauksen jälkeen. Maanomistajien mukaan siltakannen hyötyleveys yhdessä uusien pengerkaiteiden kanssa aiheuttaa ongelmia maatalouskoneiden ja raskaan kaluston liikennöintiin. Uoman vapaa-aukon pinta-ala on myös hieman pienentynyt aikaisemmasta ja tämä aiheuttaa tulvariskin kasvua yläjuoksun puoleisilla pelloilla.

Tekninen johtaja on käynyt tutustumassa siltaan silta-asiantuntija Raimo Vessosen / SiltaRami kanssa. Asiantuntijan esitys on, että kohteessa tulee noudattaa aukkolausuntoa. Tekninen johtaja on pyytänyt budjettitarjouksen Nordec Oy:ltä Easy Bridgestä, classic mallin sillasta jonka jännemitta 12 metriä ja hyötyleveys 4,5 metriä. Sillan kantavuus on 76 tonnia.

Vuoden 2021 talousarvion investointiosaan on kunnanhallitus 7.12.2020 esittänyt 150 000 € Koskelantien sillan muutostöihin ja kunnanvaltuusto on hyväksynyt esityksen 14.12.2020.

Maanomistajien ja teknisen lautakunnan edustajien kesken on pidetty palaveri 24.2.2021 sillassa havaittujen haittojen korjaamiseksi.

Oheismateriaalina:

Budjettitarjous

Muistio 24.2.2021 palaverista

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää Koskelantien sillan korjaustoimenpiteistä keskustelun jälkeen kokouksessa.

Keskustelun jälkeen esittelijän tekemä päätösehdotus on, että lautakunta päättää Koskelantien sillan korjaustoimenpiteenä korvata nykyinen silta aukkolausunnon mukaisella uudella sillalla ja seuraavaan lautakunnan kokoukseen tulee tuoda kokonaiskustannusarviot sillan eri kantavuusvaihtoehdoista sisältäen kaikki tarvittavat työt. Lautakunta edellyttää, että hyväksyttävän kustannusarvion on pysyttävä valtuuston hyväksymän investointimäärärahan puitteissa.

Päätös

Keskustelun aikana jäsen Joni Leppilahti esitti asian palauttamista jatkovalmisteluun varapuheenjohtaja Pekka Panttilan kannattamana.

Puheenjohtaja totesi, että koska on tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, asiasta on äänestettävä.

Puheenjohtaja ehdotti äänestystavaksi kädennostoäänestystä. Äänestystapa hyväksyttiin yksimielisesti.

Toimitetussa kädennostoäänestyksessä esittelijän ehdotus sai 7 ääntä (Niemelä, Niemistö, Poti, Riiki, Tekoniemi, Viianen, Visuri) ja jäsen Leppilahden ehdotus 2 ääntä (Leppilahti, Panttila).

Julistettuaan äänestyksen tuloksen puheenjohtaja totesi lautakunnan päättäneen äänin 7 - 2 hyväksyä esittelijän kokouksessa tekemän ehdotuksen, mikä tulee lautakunnan päätökseksi eli lautakunta päättää, että Koskelantien sillan korjaustoimenpiteenä korvataan nykyinen silta aukkolausunnon mukaisella uudella sillalla. Seuraavaan lautakunnan kokoukseen tulee tuoda kokonaiskustannusarviot sillan eri kantavuusvaihtoehdoista sisältäen kaikki tarvittavat työt. Lautakunta edellyttää, että hyväksyttävän kustannusarvion on pysyttävä valtuuston hyväksymän investointimäärärahan puitteissa.

Eriävä mielipide

  • Päätöksenteon jälkeen Joni Leppilahti ja Pekka Panttila jättivät eriävän mielipiteen päätöksestä.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00