Kunnanhallitus, kokous 25.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Asemakaavoituksen käynnistämissopimus / KPO-Kiinteistöt/Osuuskauppa KPO

LAIDno-2020-400

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

KPO-Kiinteistöt Oy / Osuuskauppa KPO omistaa maa-alueet korttelin 52 tontilla 1, korttelin 55 tonteilla 2 ja 3 sekä asemakaavan mukaista VP-aluetta Laihianjoen rannassa edellä mainittujen tonttien kohdalla. Alueella sijaitsee muun muassa päivittäistavarakauppa sekä polttoaineen jakelupiste. Maanomistaja on toimittanut kuntaan 23.6.2020 päivätyn anomuksen asemakaavan muuttamiseksi. Tavoitteena on saattaa päivittäistavaratarjonta paremmalle tasolle ja kehittää toimintaa muutenkin eteenpäin.

Kaavamuutosalueeksi on asemaavan käynnistämissopimuksessa rajattu noin 1,37 hehtaarin suuruinen alue. Laihian kunta omistaa tai hallinnoi tästä noin 0,3 hehtaaria käsittäen asemakaavan mukaisen torialueen sekä katu- ja polkupyöräilyväylää. Loput alueesta on KPO:n omistuksessa. Kaavamuutosalue rajautuu koillisessa Kauppatiehen ja lounaassa Laihianjokeen.

Laihian kirkonseudun osayleiskaavan päivitys on tullut voimaan 12.12.2016. Osayleiskaavassa suunnittelualue on osoitettu suurimmalta osin keskustatoimintojen alueeksi (C) ja pieneltä osin kerros- tai tiiviiksi rivitalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AK). Suunnittelualue sijaitsee lisäksi yleiskaavan kerrostalovyöhykkeen sisäpuolella ja Pohjanmaan maakuntakaavan 2040 mukaisella maakunnallisesti arvokkaalla kulttuuriympäristöalueella.

Alueella on voimassa korttelin 55 osalla 9.11.1993 ja korttelin 52 osalla 15.10.2001 vahvistettu asemakaava. Asemakaavassa suunnittelualueella sijaitsee liike- ja toimistorakennusten korttelialue (K), liikerakennusten korttelialue, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön (KM-1), erillispientalojen korttelialue (AO), tori ja katualue. Korttelin 55 AO-tontin sallittu kerrosluku on I ¾ ja rakennusoikeus 300 m2. Korttelin 55 K-tontin sallittu kerrosluku on II ja tehokkuusluku e=0,50. K-tontin lounaisreunassa on lisäksi tontin sisäinen ajoyhteys. Korttelin 52 KM-1 –tontin sallittu kerrosluku on II ja tehokkuusluku e=0,50.

Maanomistajan kanssa on neuvoteltu asemakaavoituksen käynnistämissopimuksesta. Sopimuksen tarkoituksena on, että kunta ja maanomistaja sopivat sopimusalueen asemakaavoituksen käynnistämisestä ja siihen liittyvistä ehdoista. Maanomistaja sitoutuu maksamaan kunnalle asemakaavan valmistelun aiheuttamat kustannukset. Edellä mainittuihin kustannuksiin luetaan asemakaavan laatimisen ja käsittelyn sekä tässä yhteydessä tarvittavien maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämien tai hankkeen toteuttamisen muutoin edellyttämien selvitysten ja vaikutusten arvioinnin kustannukset 8.800 € (ALV 0 %). Kyseinen summa sisältää kaupunkikuvallisen tarkastelun / 3D-kuvasovitteen laatimisen alueelta. Maanomistaja vastaa lisäkustannuksista, mikäli tehtävään sisällytetään asemakaavoitukseen liittymättömiä tehtäviä, tavoitteet muuttuvat, suunnittelualuetta laajennetaan tai jaetaan osiin tai jos ilmenee erillisselvitysten laatimisen tarvetta.

Kaavaehdotuksen valmistuttua neuvotellaan tarvittaessa maanomistajan ja kunnan välillä maankäyttösopimus. Maankäyttösopimus voidaan osapuolia sitovasti tehdä vasta sen jälkeen, kun kaavaluonnos tai -ehdotus on ollut julkisesti nähtävillä. Sopimuksen tarkoituksena on, että kunta ja maanomistaja sopivat asemakaavaehdotuksen mukaisesta rakentamisesta ja muusta kaavan toteuttamisesta sopimusalueelle edellyttäen, että asemakaava saa lainvoiman. Maankäyttösopimuksissa ei voida kuitenkaan sitovasti sopia kaavojen sisällöstä.
Tarkoituksesta tehdä maankäyttösopimus on tiedotettava osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa. Jos tarkoitus tehdä maankäyttösopimus tulee esille vasta sen jälkeen, kun osallistumis- ja arviointisuunnitelma on laadittu, tulee asiasta kaavan laatimisen yhteydessä tiedottaa osallisten tiedonsaannin kannalta sopivalla tavalla. (MRL 91 b §)

Oheismateriaali: Maanomistajan anomus pvm 23.6.2020, päivitetty tontinkäyttösuunnitelma pvm 25.9.2020

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää osaltaan hyväksyä Laihian kunnan ja KPO-Kiinteistöt Oy:n / Osuuskauppa KPO:n välisen asemakaavoituksen käynnistämissopimuksen liitteen mukaisena.

Kunnanhallitus päättää todeta, että kaavaehdotuksen valmistuttua mahdollisesti tehtävä maankäyttösopimus tuodaan kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että puheenjohtaja Marja Vettenranta poistui kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi/Osuuskauppa KPO:n edustajiston jäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon.

Merkitään, että puheenjohtajana toimi 1. varapuheenjohtaja Sauli Tuomela.

Merkitään, että päätöksenteon jälkeen Vettenranta palasi kokoukseen ja ryhtyi johtamaan puhetta.
Merkitään, että päätöksenteon jälkeen Tuomela palasi paikoilleen.

Merkitään, että mannmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 4-5 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00