Kunnanhallitus, kokous 25.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Valtuustoaloite työvalmentajan palkkaamisesta

LAIDno-2020-174

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnanvaltuusto, 17.2.2020, § 10

Keskusta-KD:n valtuustoryhmä jätti kokouksessa 17.2.2020 päivätyn valtuustoaloitteen työvalmentajan palkkaamisesta (LAIDno-2020-174).
Valtuustoaloitteessa esitetään työvalmentajan palkkaamista, jonka tehtävänä olisi pitkäaikaistyöttömien ohjaaminen työtoimintaan.
Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää valtuustoaloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

_________________________________________________

Kunnanhallitus, 9.3.2020, § 58

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustoaloitteen perusturvaosastolle tutkittavaksi ja selvitettäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on päättänyt 9.3.2020 kokouksessaan antaa valtuustoaloitteen perusturvaosastolle tutkittavaksi ja selvitettäväksi.

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta (2001/189) edellyttää kunnan järjestämään kuntouttavaa työtoimintaa. Kunta voi järjestää kuntouttavan työtoiminnan itse tai sopimuksesta toisen kunnan tai kuntayhtymän, rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa. Kuntouttavan työtoiminnan kustannuksia korvataan kunnalle valtion varoista.

Tällä hetkellä (11/2020) kuntouttavassa työtoiminnassa on yhteensä 24 henkilöä. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään kunnan omien toimipisteiden lisäksi tällä hetkellä Työpaja Arpeetissa, Laihian Seurakunnalla, Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisella yhdistyksellä ja Laihian Nuorisoseuralla. Sopimuksia kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kunnalla on yhteensä 8 muun toimijan kanssa.

Kuntouttavaan työtoimintaan oikeutettuja henkilöitä kunnassa on (10/2020 tilanne) 61 henkilöä.

Kuntouttavan työtoimintaa järjestetään henkilöille, jotka ovat olleet yli 300päivää työttömyysturvan piirissä. Osalla heistä on työkykyarviot, kuntoutus tai terveydenhuollon toimenpiteet ensisijaisempia vaihtoehtoja kuin työllistämistoimet. Osa heistä on osatyökykyisiä.

Kunta maksaa työmarkkinatuen kuntaosuutta yli 300 päivää ja yli 1000 päivää työttömänä olleista henkilöistä kuukausittain. Työllisyystilanteen heikentyessä COVID-19 myötä työmarkkinatuen kuntaosuuden kustannukset ovat nousseet tasaisesti viimeisen vuoden ajan, ollen 11/2019 16800 e/kk ja 10/2020 25000 e/kk.

Työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvun hillitsemiseksi tulisi kunnassa kyetä tarjoamaan enemmän kuntouttavan työtoiminnan paikkoja ja varata työllistämismäärärahoja joilla pystytään palkkatuen turvin työllistämään osatyökykyisiä henkilöitä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää aloittaa neuvottelut teknisen toimen kanssa työvalmentajan palkkaamiseksi vuodelle 2021. Neuvottelujen lähtökohtana tulee olla kustannussäästöt; työmarkkinatuen kuntaosuuden kustannusten lasku suhteessa työvalmentajan palkkakustannuksiin. Neuvottelujen tulokset tuodaan perusturvalautakunnalle tiedoksi 28.2.2021 mennessä.

Perusturvalautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi. 

Esittelijän kokouksessa muutama ehdotus

Perusturvalautakunta päättää velvoittaa johtavan sosiaalityöntekijän viemään työvalmentaja-asia kunnan johtoryhmälle ja edellyttää johtoryhmää selvittämään eri hallintokuntien kanssa työvalmentajan palkkaamista sisäisesti järjestettynä. Neuvottelujen tulokset tuodaan perusturvalautakunnalle tiedoksi 28.2.2021

Perusturvalautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi