Perusturvalautakunta, kokous 18.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Meijerin päivätoiminnan organisointi / sopimusten irtisanominen

LAIDno-2018-429

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry tarjoaa Laihian kunnalle mielenterveyskuntoutujille suunnattua sosiaalista kuntoutusta/päivätoimintaa Laihialla. Toiminta järjestetään matalan kynnyksen periaatteella, jolloin asiakkaiden on mahdollisimman helppo tulla mukaan toimintaan.

Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys on luotettava ja pitkää kokemusta omaava toimija Pohjanmaalla. He ovat tehneet työtä mielenhyvinvoinnin edistämiseksi jo 30 vuotta. Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry. on vuonna 1987 perustettu yhdistys. Tarkoituksena on muun muassa edistää mielenterveyttä, kehittää mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja laatua sekä tehdä ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Yhdistys on käynyt esittäytymässä perusturvalautakunnalle keväällä 2018.

Päätösehdotus

Esittelijä

Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää hyväksyä ostopalvelusopimuksen Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa liitteenä olevan luonnoksen mukaisena.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on kokouksessaan 21.9.2020 §155 Talouden tasapainottamiseen liittyvällä yhteistoimintamenettelyllä asettanut 700 000 euron henkilöstösäästövelvoitteen vuosille 2020-2021. Asiaan liittyvät yt-neuvottelut on kunnassa käyty ja kunnanhallituksen päätöksellä hallintokunnat on velvoitettu toimeenpanemaan päätöksessä esitettyjä toimenpiteitä säästövelvoitteen toteutumiseksi. Perusturvalautakunnan tulee tähän päätökseen perustuen tarkastella ja tehdä päätökset Meijerin päivätoiminnan organisoimisesta kunnan toiminnaksi 30.11.2020 mennessä.

Kunnalla on voimassaolevat sopimukset Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa kuntouttavasta työtoiminnasta ja mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnasta.

Kokonaiskustannukset kunnalle päivätoiminnan, ikäihmisten viriketoiminnan ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä ovat vuositasolla 95 000 euroa, lisäksi tilavuokrat 21 800 euroa/vuosi.

Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen toteuttama mielenterveyskuntoutujien päivätoiminta on toiminut Meijerillä 1.8.2018 alkaen, 5 päivänä viikossa. Kävijöitä syyskuussa 2020 mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnassa oli keskimäärin 11 hlöä/päivä, lokakuussa 2020 mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnassa oli 10-14 kävijää/päivä (korona-rajoitukset henkilömääristä astuivat voimaan 6.10.2020).

Senioritoiminta on toiminut Meijerillä yhdistyksen toteuttamana 22.11.2018 alkaen, 1 kerta viikossa. Senioritoiminnassa on ollut säännöllisesti mukana 52 kävijää. 20.8.2020 alkaen senioriryhmä on jaettu kahteen ryhmään, jotka vuorottelevat joka toinen viikko. Kävijöitä senioritoiminnassa on ollut syyskuussa keskimäärin 20 hlöä/kerta (koronan takia moni on jäänyt pois ja lokakuusta lähtien senioritoiminta on ollut tauolla korona-rajoitusten takia).

Virtuaali-Maija (mielenterveyskuntoutujien virtuaalista päivätoimintaa Alvar-palvelun kautta) on toiminut Meijerillä yhdistyksen toteuttamana 13.5.2020 alkaen, 2 kertaa viikossa. Virtuaali-Maijan toimintaan on osallistunut 5-8 mielenterveyskuntoutujaa/kerta. Alvar-palvelun lisenssejä on yhteensä 8 kpl.

Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä osana päivätoimintaa on tehty yhdistyksen ja kunnan kanssa sopimus 8.6.2018. Kuntouttavassa työtoiminnassa on tähän asti ollut 14 henkilöä, keskimäärin 4 tuntia viikossa. Muissa palveluissa on ollut 3 henkilöä.

Kunta on aiemmin hoitanut ikäihmisten viriketoiminnan omana toimintanaan. Ikäihmisten viriketoiminnasta vastanneet henkilöt ovat siirtyneet asumispalvelusta kunnan muihin tehtäviin siinä vaiheessa, kun asumispalvelut siirtyivät yhteisyrityksen toiminnaksi.

Sopimuksia kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kunnassa on sosiaali- psykiatrisen yhdistyksen lisäksi 7 yhdistyksen kanssa. Sosiaaliohjaajan tehtävävastuulla on kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen toteuttaminen ja ohjaaminen kunnassa.

Ikäihmisten viriketoiminnan ja kuntouttavan työtoiminnan suunnittelu ja toteuttaminen on mahdollista toteuttaa jatkossa hyödyntämällä kunnan työntekijöiden työkierto- ja työkokeilu mahdollisuuksia.

Toimintojen siirtoa kunnan omiin tiloihin selvitellään parhaillaan.

Mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnan uudelleen järjestämisen vaihtoehdoista on käyty alustavia neuvotteluja Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa. Eri vaihtoehdot ovat vielä tarkastelussa. Seuraava neuvottelupäivä on sovittu 24.11.2020.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää hyväksyä

- Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa 8.6.2018 solmitun mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnan sopimuksen irtisanomisen siten että sopimus päättyy 31.5.20201 (6kk irtisanomisaika)

- Kuntouttavan työtoiminnan sopimuksen voimassaolon päättymisen päivätoiminnan päättyessä

- Ikäihmisten viriketoiminnan lakkauttamisen sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen toteuttamana siitä alkaen kun järjestämistavat kunnan omana toimintana on selvinneet.

Perusturvalautakunta päätää tarkentaa uudet mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnan järjestämisen sekä ikäihmisten viriketoiminnan toimintamallit 31.1.2021 mennessä.

Päätös

Keskustelun aikana jäsen Jari Lönn ehdotti jäsen Jyrki Pihlajamaan kannattamana esittelijän ehdotuksesta poiketen, että perusturvalautakunta päättää palauttaa asian uudelleen valmisteluun.

Keskustelun aikana jäsen Minna Niemi ehdotti jäsen Teemu Knuutin ja jäsen Riitta Vettenrannan kannattamana, että sopimusta Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa ei irtisanota vaan sopimus jatkuu.

Jäsen Jari Lönn perui ehdotuksensa ja jäsen Jyrki Pihlajamaan kannatuksensa.

Jäsen Lönn kannatti jäsen Minna Niemen ehdotusta. 

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli vastustaako joku jäsen Minna Niemen tekemää ehdotusta. Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että perusturvalautakunta päätti yksimielisesti jatkaa sopimusta Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen kanssa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00