Kunnanhallitus, kokous 9.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 206 Talousarvio 2021

LAIDno-2020-420

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Kunnan taloustilannetta on käsitelty vuoden 2020 aikana luottamushenkilöiden kanssa kunnanvaltuustossa, kunnanhallituksessa, eri lautakunnissa ja luottamushenkilöiden iltakouluissa. On todettava, että kunnan toimintakatteessa ei ole kasvun varaa, joten hallintokuntien on tarkasteltava kaikkia kuluja kriittisesti. Kuitenkin samaan aikaan Vaasan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut noin 4 % kustannusten kasvusta ja työehtosopimuksen mukaiset korotukset 1,0 ja 0,8 % tulevat voimaan 1.4.2021. Lisäksi paineita toimintakatteeseen tuovat mm. perusopetuksen tuntikehyksen nosto ja suunnitteilla oleva laki oppivelvollisuuden pidentämisestä syyslukukauden 2021 alusta lukien. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 8.6.2020 koko kuntaa koskevista yhteistoimintaneuvotteluista, joilla pyritään saavuttamaan 700.000 euron henkilöstösäästöt vuosien 2020–2021 aikana.

Laihian kunnan taloudenhoidossa kunnallisverotuotoilla ja valtionosuuksilla on merkittävä vaikutus lopulliseen tulokseen. Kummankin erän ennustaminen vuodelle 2021 on erityisen haastavaa koronaepidemian vaikutuksen takia. Valtion vuoden 2021 talousarvioesitys ja julkisen talouden suunnitelma valmistuvat tänä vuonna normaalia myöhemmin. Tämän hetkisen tiedon mukaan maan hallituksen budjettiriihi käydään 14.–15. syyskuuta ja julkisen talouden suunnitelman tulisi valmistua 5. lokakuuta.

Kuntaliiton syyskuussa julkaistun veroennusteen mukaan Laihian verotulo olisi noin 30,5 miljoonaa euroa vuonna 2021. Ennusteeseen sisältyy huomattavia epävarmuustekijöitä, joista suurin on koronaepidemian vaikutus alueen yrityksiin ja niiden työllistämismahdollisuuksiin. Kuntaliiton tuoreen laskelman mukaan valtionosuudet olisivat 17.403.027 euroa, joka olisi noin 120.000 euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna. Edellisten vuosien vahvan investointitahdin seurauksena tilikauden poistoihin tulee varattavaksi arviolta 2.300.000 euroa.

Kunnanhallitukselle esitellään laskelmia vuoden 2021 toimintakatteen raamin pohjaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää vuoden 2021 toimintakatteen raamista.

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että Laihian kunta edellyttää Vaasan sairaanhoitopiiriltä talouden sopeuttamista siten, että kustannusten kasvu on enintään palkankorotusten verran.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että vuoden 2021 toimintakatteen raami on -45 800 000 euroa.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 155-156, 158-160 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Tekninen, rakennus- ja ympäristö-, sivistys- ja varhaiskasvatus-, vapaa-aika-, perusturva- ja tarkastuslautakunta ovat käsitelleet kunnanhallituksen antamaa talousarvioraamia ja antaneet lautakuntiensa esitykset. Talousjohtaja on koonnut esityksistä yhteenvedon talousarviovuodelle 2021.

Talousjohtaja esitteli kokoukselle lautakuntien esitykset ja niiden perusteella kootun talousarvion 2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää keskustella talousarviovuoden 2021 käyttötalousosasta ja evästää lautakuntia.

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti evästää lautakuntia siten, että talousarvion valmistelua jatketaan pääsääntöisesti lautakuntien esitysten mukaisesti.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 180-183 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Vuoden 2021 talousarvion valmistelu perustuu hyvin vahvasti kuluvan vuoden taloustilanteeseen ja vuoden lopun tulokseen. Tilikauden tulokseen tuo epävarmuutta loppuvuoden erikoissairaanhoidon tilanteen kehittyminen sekä verotulojen loppuvuoden kertymät.

Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet edellisestä vuodesta, mutta koronaepidemia huomioiden nousu ei ole ollut niin iso, mitä pahimmillaan ennustettiin. 15.10.2020 mennessä nousu edellisestä vuodesta on ollut noin 470.000 euroa.

Verotuottojen kehittyminen näytti vielä keväällä huolestuttavalta, mutta lokakuun tilanteen jälkeen tuotot ovat 1,67 % viimevuotista paremmat. Verotuottoihin vaikuttaa hyvin paljon se, miten Pohjanmaan alueen työllisyys kehittyy. Kiinteistöverotuotot tulevat Verohallinnon ennusteen mukaan alenemaan noin 10 % edellisestä vuodesta, koska kiinteistöveron joustavaan valmistumiseen siirtyminen siirtää osan kiinteistöveron tilityksestä ensi vuoden alkuun. Talousarvioon kirjattu satunnainen tuotto 400.000 euroa ei tule toteutumaan kuluvana tilikautena. Tällä hetkellä siirron arvellaan toteutuvan vuoden 2021 alussa.

Mikäli erikoissairaanhoidon kustannuksissa, verotuottojen kehittymisessä tai kunnan muissa tehtävissä, erityisesti perusturvassa, ei tapahdu loppuvuoden aikana yllättäviä tilanteita, on kunnan mahdollista päästä varsin lähelle alkuperäisen talousarvion tulosta. Tuloksen muodostumiseen vaikuttaa hyvin paljon valtakunnan hallituksen kuntasektorille myöntämät lisävaltionosuudet, jotka Laihian kunnan osalta näyttäisivät olevan noin 1,7 miljoonaa euroa.

Talousarviota laadittaessa erityisen tarkastelun kohteena on oltava taseen alijäämän kattaminen, joka nykyisen kuntalain mukaan tulee saada katettua vuoden 2021 loppuun mennessä. Kuntalakiin on suunnitteilla väliaikainen muutos, jonka mukaan kunnat voivat koronan taloudellisten vaikutusten takia hakea valtiovarainministeriöltä pidennystä alijäämän kattamisaikatauluun. Pidennystä voidaan myöntää enintään kaksi vuotta.  Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 21.9.2020 hakea pidennystä, mikäli lakimuutos tulee voimaan. Lisäksi kunnanhallitus on hakenut harkinnanvaraista valtionosuutta, mutta päätöstä siitä ei ole vielä saatu.

Lautakunnat ovat antaneet omat esityksensä talousarviosta 2021. Perusturvalautakunnan esitys nousee huomattavasti yli kunnanhallituksen 21.9.2020 asettaman talousarvioraamin. Voidaan kuitenkin arvioida, että kustannusten nousun ja kunnan väestön ikääntymisen takia perusturvan kustannukset tulevat vääjäämättä nousemaan. Tähän viittaa vahvasti myös Talent Vectian Vaasan sairaanhoitopiirille tekemä selvitys Pohjanmaan kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kulujen kehityksestä vuoteen 2030 saakka. Laihian kunnan osalta arvio vuosittaisesta sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvusta oli selvityksen mukaan vuosittain yli viisi prosenttia. Tämän arvion toteutuminen tarkoittaisi koko kunnan toimintakatteeseen noin kolmen prosentin vuosittaisen nousupaineen. Kun ottaa huomioon, että alijäämän kattamiseksi kunnan toimintakatteen kehityksen tulisi olla selkeästi tätä pienempi, muiden hallintokuntien tulisi kyetä huomattavaan toimintakatteen pienentämiseen tulevina vuosina.

Näistä syistä johtuen taseen alijäämän kattaminen vuoden 2021 loppuun mennessä aiheuttaa isoja haasteita, eikä tule välttämättä toteutumaan. Osa yhteistoimintamenettelyn jälkeen tehdyistä päätöksistä ja kunnanhallituksen taloustyöryhmän esityksistä tähtäävät säästöihin pidemmän ajan kuluessa. Lisäksi valtiovarainministeriön painelaskelmien ennusteen mukaisesti kunnan valtionosuuksien ja verotulojen positiivinen kehittyminen ennustavat kunnan alijäämän kattamisen olevan mahdollista pidentyneen aikataulun mukaisesti eli vuoden 2023 loppuun mennessä sillä edellytyksellä, että toimintakatteen kasvu saadaan pysymään matalana.

Kunnan taloutta tarkastellessa kustannusten lisäksi on otettava huomioon myös tuotot. Suurin osa Laihian kunnan tuotoista muodostuu kunnallisverotuloista. Lisäksi valtionosuuksilla on iso merkitys. Mikäli taseen alijäämä on saatava katettua vuoden 2021 loppuun mennessä, on yksi mahdollisuus tarkastella kunnallisveroprosenttia. Mikäli tämän hetkinen arvio vuoden 2020 talousarvion tuloksesta toteutuu ja talousarvio 2021 hyväksytään lautakuntien esittämillä menoilla ja arvioiduilla verokertymillä, tarvitaan vuodelle 2021 noin yhden kunnallisveroprosentin korotuksen mukainen lisä verokertymään taseen tasapainon saavuttamiseksi kuntalain edellyttämällä tavalla. Mikäli kuntalain väliaikainen muutos tulee voimaan ja kunta saa hakemansa pidennyksen taseen alijäämän kattamiseen, kyetään suunnitelman mukaisesti alijäämä kattamaan vuoden 2023 loppuun mennessä nykyisillä verokertymäarvioilla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että talousarvion valmistelua jatketaan lautakuntien esitysten ja uusimpien verorahoitusennusteiden mukaisesti.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 204-208 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi