Perusturvalautakunta, kokous 21.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Selvitys- ja selityspyyntö / Lastensuojelun määräaikojen valtakunnallinen valvonta

LAIDno-2020-433

Valmistelija

  • Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Länsi- ja Sisäsuomen aluehallintovirasto on pyytänyt Laihian kunnalta selvityksen lastensuojelun määräaikojen ylittymisestä seurantajaksolla 1.10.2019- 31.3.2020.

Laihian kunta antaa vastineensa selvityspyyntöön koskien määräaikojen ylittymistä. Palvelutarpeen arvioinnit on kyseisellä seurantajaksolla aloitettu lastensuojelulain 26 §:ssä säädettyjen määräaikojen puitteissa. Palvelutarpeen arvioinnit tulee saattaa valmiiksi Sosiaalihuoltolain 36 §:n mukaan kolmen kuukauden kuluessa asian vireille tulosta. Kyseisellä seurantajaksolla 5 palvelutarpeen arviointia on valmistunut 3-4kk:n kuluessa asian vireille tulosta.

Viivytykset ovat kyseisissä arvioinneissa olleet 1-7vrk:tta. Tapauksissa, joissa määräaika on ylittynyt, kiireellisen lastensuojelun tarvetta ei ole ollut, ja lapsen kasvuolosuhteita ja vanhempien mahdollisuuksia huolehtia lapsen hoidosta ja kasvatuksesta on arvioitu koko prosessin ajan. Perheiden kanssa on myös määräajan puitteissa keskusteltu ja sovittu asiakkuuden edellytyksistä, omatyöntekijän nimeämisestä sekä mahdollisista toimenpiteistä.

Lastensuojelulain mukaisten määräaikojen saattaminen lainmukaiseksi on edellyttänyt kunnalta palvelutarpeen arvioinnin prosessin edelleen selkiyttämistä sekä työparityöskentelyn lisäämistä sen varmistamiseksi, että työntekijän poissaolon vuoksi palvelutarpeen arvion saattaminen kirjalliseen muotoon ei viivästy.

Laihian perusturvan henkilöstön vaihtuvuus, määräaikaisuudet, tehtävien uudelleen järjestelyt sekä poissaolot ovat viivästyttäneet palvelutarpeen prosessin selkiyttämistyötä ja määräaikojen noudattamisessa on edelleen ollut pieniä haasteita. Laihian perusturvalautakunta tarkastelee edelleen sosiaaliosaston henkilöstörakennetta, mm. henkilöstötilanteen tasaantumiseksi lakien edellyttämien toimintojen varmistamiseksi.

Oheismateriaali: selvitysluonnos LSSAVI/9018/2020

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää hyväksyä viranhaltijan laatiman selvityksen ja antaa sen toimitettavaksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle.

Perusturvalautakunta päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa. Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi