Perusturvalautakunta, kokous 21.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Lääkeannostelu-robotti Evondos

LAIDno-2019-591

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnassa on käytössä lääkejakelussa Anja palvelu. Anja on apteekkien tarjoama koneellinen annosjakelupalvelu, jossa apteekki toimittaa säännöllisesti käytettävät tabletit ja kapselit pakattuina kerta-annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Jokaiseen pussiin on selkeästi merkitty muun muassa lääkkeiden ottopäivämäärä ja -ajankohta.

Seuraava askel lääketurvallisuuden parantamisessa on lääkeautomaatti. Evondos E300 -lääkeautomaatti on henkilökohtainen apuväline, joka huolehtii siitä, että pitkäaikaislääkityn lääkkeet tulee otettua oikeaan aikaan ja oikeina annoksina.

Hoitaja toimittaa kahden viikon välein potilaan annosjakelutilauksen Anja-apteekkiin, joka tarkistaa ja tilaa lääkkeet Anja-annosjakelusta. Hoitaja noutaa valmiin annospussinauhan apteekista ja lataa annospussit kotona sijaitsevaan lääkeautomaattiin.

Automaatti täytetään kahden viikon välein, ja se muistuttaa asiakasta yksittäisen lääkeannoksen ottamisesta selkeästi ja kuuluvasti, asiakkaan omalla äidinkielellä. Automaatti myös esiavaa lääkeannospussin valmiiksi.

Evondos-palvelu parantaa kotihoidon laatua ja tehoa:

· Varmistaa lääkehoidon oikea-aikaisen toteutumisen. Robotti ohjaa ottamaan lääkkeet aina oikeana ajankohtana, mikä on esimekiksi Parkinsonin taudin hoidossa tärkeää. Palvelu myös ilmoittaa hoitohenkilökunnalle, mikäli lääkeannos on jostain syystä jäänyt ottamatta

· Parantaa lääketurvallisuutta. Hoitohenkilökunta ja haluttaessa myös omaiset voivat seurata lääkkeiden ottoa etäyhteyden avulla. Robotista lääkkeitä saa aina vain tarkoitetun annoksen, muuten lääkkeet eivät ole saatavilla.

· Vähentää rutiiniomaisten lääkehoitokäyntien tarvetta. Hoitajat voivat kotikäynneillä keskittyä varsinaisiin hoitotoimenpiteisiin.

· Helpottaa hoitohenkilöstön työpäivän suunnittelua. Aamu- ja iltaruuhkiin saadaan helpotusta, kun lääkehoitoon liittyviä käyntejä voidaan vähentää.

Oheismateriaali: Tarjous, palvelun tulokset Soite, Kirkkonummi, Laitila ja Lohja

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää pilotoida Evondos-lääkejakeluautomaatin kotihoidossa vuoden 2020 aikana.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Riitta Krooks, kotipalveluohjaaja, riitta.krooks@laihia.fi

Kuvaus

Laihian perusturvalautakunta on päättänyt 7.11.2019 kokouksessaan pilotoida Evondos-lääkejakeluautomaatin kotihoidossa vuoden 2020 aikana. Evondos E300 -lääkeautomaatti on henkilökohtainen apuväline, joka huolehtii siitä, että pitkäaikaislääkityn lääkkeet tulee otettua oikeaan aikaan ja oikeina annoksina. Pilotti vaiheessa automaatteja hankittiin 10 kpl.

Evondos lääkeannosteluautomaatin käyttö aloitettiin 1.4.2020 yhdellä asiakkaalla. Touko-kesäkuun vaihteessa asiakkaita oli palvelun piirissä viisi.

Evondos-palvelun tavoitteena on parantaa kotihoidon laatua ja tehoa, mm. varmistaa lääkehoidon oikea-aikainen toteutuminen, parantaa lääketurvallisuutta, vähentää rutiininomaisten lääkehoitokäyntien tarvetta sekä helpottaa hoitohenkilöstön työpäivän suunnittelua.

Seurantajakson aikana on tehty havaintoja ja kerätty kokemuksia lääkeannosteluautomaatista. Havaintojen mukaan asiakkaat ottavat lääkkeet yleensä aterioiden yhteydessä, jolloin hoitaja on paikalla auttamassa aterioinnissa, jolloin lääkkeiden antaminen sujuu turvallisesti ja oikea-aikaisesti ilman automaattia. Lääkehoitokäyntien tarpeisiin ei juuri ole tullut muutoksia. Asiakkaiden lääkkeet ovat annosjakelupusseissa, joiden päällä on nimi, päivämäärä ja kellonaika. Lääkerullat ovat asiakkaiden kotona lukituissa lääkekaapeissa. Itse lääkkeen anto tapahtumana on hyvin nopea ja turvallinen ilman lääkeannosteluautomaattiakin. Pilottijakson aikana ei ole havaittu suurta helpotusta ruuhkahuippuihin. Ruuhkaisimmat aamut johtuvat suurimmaksi osaksi insuliinihoitoisesta diabeteksesta tai muista kuin lääkinnällistä avun tarpeista.

Kotihoidossa on tällä hetkellä asiakkaita, jotka eivät kuntoisuutensa puolesta hyödy lääkeautomaatista vaan tarvitsevat hoitajakäyntejä muutenkin (esim. muistisairaat) tai asiakkaita, jotka ovat lääkehoidon suhteen omatoimisia eikä työtehtäviin heidän luona liity lääkehoitoa. Parhaan hyödyn lääkeannosteluautomaatista kokemuksen mukaan saa Parkinsonin tautia sairastava asiakas, jolle lääkkeiden ottaminen oikeaan aikaan useita kertoja päivässä on erittäin tärkeää. Tällä hetkellä kotihoidossa ei toistaiseksi ole riittävästi asiakkaita, jotka hyötyisivät automaatista huomattavasti tai jotka olisivat valmiita ottamaan laitteen kokeiluun. Pilottivaiheessa automaatti on asiakkaalle maksuton, mutta myöhemmin palvelu muuttuisi asiakkaalle maksulliseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää, että lääkeannosteluautomaatti Evondoksesta saatujen pilottivaiheen kokemusten perusteella lääkeannosteluautomaatin käyttöä ei jatketa Laihian kotihoidon asiakkailla.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että kotihoidon ohjaaja Riitta Krooks saapui kokoukseen (etäyhteydellä) asiantuntijaksi § 67 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00