Kunnanhallitus, kokous 21.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 158 Hakemus alijäämän kattamista koskevan määräajan muuttamiseen

LAIDno-2020-456

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Laki kuntalain väliaikaisesta muuttamisesta on lausuntokierroksella. Ehdotuksen mukaisesti kuntalakiin lisättäisiin § 110 a alijäämän kattamista koskevan määräajan väliaikaisesta muuttamisesta. Mikäli laki tulee hyväksytyksi, valtiovarainministeriö voi kunnan hakemuksesta päättää, että kunnan tulee kattaa taseeseen kertynyt alijäämä enintään kuuden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Määräaikaa sovellettaisiin erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettelyyn kuntalain 118 § 2. momentissa tarkoitetun määräajan sijaan. Päätös voitaisiin tehdä, jos kunta covid-19 -epidemiasta aiheutuvien poikkeuksellisten ja tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi ei voi kattaa alijäämää kuntalain 110 § 3. momentn mukaisessa määräajassa.

Kunta voi tehdä määräajan muuttamista koskevan hakemuksen valtiovarainministeriölle aikaisintaan alijäämän kattamiskauden päättymistä edeltävän vuoden kesäkuussa ja viimeistään alijäämän kattamiskauden päättymisvuoden elokuun loppuun mennessä. Hakemukseen tulee liittää selvitys covid-19 -epidemiasta kunnalle aiheutuneista taloudellisista vaikutuksista sekä suunnitelma talouden tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä.

Kunnan on laadittava talousarvio ja -suunnitelma siten, että ne toteuttavat valtuuston päätöksiä alijäämän kattamista koskevista toimenpiteistä kattamiskaudella. Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys toimenpiteiden toteutumisesta ja riittävyydestä tilikaudella. Kunnan on saatettava selvitys valtiovarainministeriön tietoon tilikautta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta hakee alijäämän kattamista koskevan määräajan muuttamista liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti, mikäli laki kuntalain väliaikaisesta muuttamisesta tulee voimaan.

Kunnanhallitus päättää oikeuttaa talousjohtajan täydentämään hakemusta tarvittaessa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Sinikka Alamylläri saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 155-156, 158-160 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi