Kunnanhallitus, kokous 21.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 167 Oikaisuvaatimus / Kunnanhallitus 24.8.2020 § 140

LAIDno-2020-58

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallituksen puheenjohtajana toiminut 1. varapuheenjohtaja Sauli Tuomela on ilmoittanut 16.6.2020 käyttävänsä otto-oikeutta kuntalain 92 §  ja hallintosäännön 55 § nojalla sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan 28.5.2020 tekemään viranhaltijapäätökseen määräaikaisesta työsuhteesta (LAIDno 2020-58 § 3).

Kuntalain 92 § mukaan kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja ja hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen viranomaisen tai kunnanhallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen.

Asia on otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi sen ajan kuluessa, jossa 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä.

Ylemmän toimielimen käsiteltäväksi ei kuitenkaan saa ottaa:
1) lain tai asetuksen mukaisia lupa-, ilmoitus-, valvonta- tai toimitusmenettelyä koskevia asioita;
2) yksilöön kohdistuvia opetustoimen, terveydenhuollon tai sosiaalitoimen asioita;
3) 51 §:ssä tarkoitetulle kuntien yhteiselle toimielimelle siirrettyjä asioita, jos asianomaiset kunnat niin sopivat.

Hallintosäännön 55 § mukaan asian ottamisesta kunnanhallituksen käsiteltäväksi voi päättää kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja.

Otto-oikeuden käyttäminen merkitsee sitä, että alemman viranomaisen käsittelemä asia siirtyy kokonaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Alemman viranomaisen tekemät ratkaisut eivät millään tavalla sido kunnanhallitusta. Kunnanhallituksella on asiaa käsitellessään sama toimivalta kuin alemmalla viranomaisella on ollut. Se on velvollinen tekemään asiassa uuden päätöksen. Käsiteltäväksi otetussa asiassa voidaan tehdä uusi päätös, aiemmin tehty päätös voidaan pysyttää, kumota tai muuttaa taikka asia voidaan palauttaa päätöksen tehneen viranomaisen käsiteltäväksi.

Oheismateriaali: Sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan viranhaltijapäätös

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää kumota sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan 28.5.2020 tekemän viranhaltijapäätöksen (2020-58 § 3).

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja Sami Kiukkonen ja henkilöstöpäällikkö Tarja Vilmunen saapuivat kokoukseen asiantuntijoiksi § 140 ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnanhallitukselle on saapunut 9.9.2020 oikaisuvaatimus kunnanhallituksen 24.8.2020 tekemään päätökseen § 140 "Otto-oikeuden käyttäminen sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan viranhaltijapäätökseen". Päätöksessä kunnanhallitus kumosi sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan 28.5.2020 tekemän viranhaltijapäätöksen määräaikaisesta työsuhteesta (2020-58 § 3).

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen (KuntaL 137 §).Oikaisuvaatimuksen voi tehdä sekä laillisuus- että tarkoituksenmukaisuusperusteella. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimus on saapunut ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa, että Laihian kunnanhallitus on 8.6.2020 § 133 päättänyt, että se ei ota käsiteltäväkseen viranhaltijoiden päätöspöytäkirjoissa ajalta 13.5.–3.6.2020 olevia päätöksiä ja toteaa,​ että päätökset voidaan panna täytäntöön. Tämän kunnanhallituksen tekemän päätöksen jälkeen kunnanhallituksen puheenjohtajana toiminut 1. varapuheenjohtaja on ilmoittanut 16.6.2020 käyttävänsä otto-oikeutta sivistys- ja vapaa-ajanjohtajan 28.5.2020 tekemään viranhaltijapäätökseen. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan kunnanhallitus on toiminut luottamuksensuojaperiaatteen vastaisesti muuttamalla jo tehtyä päätöstä otto-oikeuden käyttämisestä. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan otto-oikeutta on käytetty kuntalain vastaisesti liian myöhään.

Kuntalain 92 § mukaan kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja ja hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen viranomaisen tai kunnanhallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen. Asia on otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi viimeistään sen ajan kuluessa, jossa 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätöstä koskeva pöytäkirjanote on lähetetty hänelle kirjeellä. Käytettäessä sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Ko. viranhaltijapäätös on lähetetty sähköisesti tiedoksi asianosaiselle 28.5.2020, jolloin oikaisuvaatimusaika on päättynyt 14.6.2020 (Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, muutoksenhakemuksen saa tehdä ensimmäisenä arkipäivänä tämän jälkeen eli ko. tapauksessa 15.6.2020.). Milloin oikaisua päätökseen haetaan kunnan jäsenen ominaisuudessa, oikaisuvaatimusaika lasketaan siitä, kun viranhaltijan päätös on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun päätös on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Ko. viranhaltijapäätös on julkaistu kunnan kotisivuilla 28.5.2020, jolloin oikaisuvaatimusaika on päättynyt 18.6.2020.

Oikaisuvaatimuksen johdosta päätösprosessia on tarkasteltu uudelleen ja todetaan, että kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtajalla ei ollut otto-oikeutta ko. viranhaltijapäätökseen kunnanhallituksen 8.6.2020 § 133 tekemän päätöksen jälkeen ts. viranhaltijapäätös ei ollut enää ottokelpoinen ellei kunnanhallitus olisi ottanut oikaisuvaatimusajan sisällä viranhaltijoiden päätöspöytäkirjoja uudelleen käsittelyyn. Oikaisuvaatimus on syytä tässä tilanteessa laillisuusperusteella hyväksyä ja kunnanhallituksen 24.8.2020 § 140 tekemä päätös kumota.

Oikaisuvaatimus oli esillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä oikaisuvaatimuksen ja kumota kunnanhallituksen 24.8.2020 § 140 tekemän päätöksen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Sauli Tuomela jätti seuraavan toivomusponnen: Kunnanhallituksen ja lautakuntien alaisten viranhaltijoiden viranhaltijapäätökset ilmoitetaan jatkossa puheenjohtajille ja esittelijöille hallintosäännön § 57 "Ottokelpoisen päätöksen ilmoittaminen" mukaisesti. Puheenjohtaja totesi kunnanhallituksen hyväksyneen toivomusponnen yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa valituksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan

Valitukseen on liitettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valituksessa on ilmoitettava valittajan tai kirjelmän muun laatijan nimi ja kotikunta sekä postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Asiamiehen on tarvittaessa liitettävä valtakirja (Hallintoprosessilaki 32 §).

 

Valitusasiakirjojen toimittaminen

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle valitusajan kuluessa ennen sen viimeisen päivän virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan kuluessa. Valitusasiakirjat voi toimittaa ennen valitusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että ne on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen, yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus

PL 204, 65101 Vaasa

s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi

telekopio 029 5642 760

 

Valituksen maksullisuus

Hallinto-oikeus voi tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla periä muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

 

Lisätietoja kunnallisvalituksesta:

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi