Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 11.3.2020

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 29 Liikuntaluokan perustaminen

LAIDno-2020-192

Valmistelija

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian Yhtenäiskoulun yläkoulun yksikköön ollaan perustamassa liikuntaluokkaa lukuvuodesta 2020 - 2021 alkaen. Tavoitteena on, että vuosittain yksi aloittava seitsemäsluokka olisi liikuntaluokka. Liikuntaluokan perustaminen ei vaadi lisäresurssointia ensi lukuvuonna. 

Liikuntaluokan toimintaa-ajatus:

Liikuntaluokan tavoitteena on tukea liikunnallisesti motivoituneiden oppilaiden kokonaisvaltaista urhelijan elämäntapaa sekä antaa heille valmiuksia urheilun ja koulunkäynnin vaativampaan yhdistämiseen. Liikuntaluokan perimmäisenä tavoitteena on edistää tavoitteellisesti harjoittelevan nuoren kasvua urheilijaksi, kehittää taitoja ja osaamista urheilun ja elämän eri osa-alueilla sekä tukea nuorta urheilun ja koulunkäynnin yhdistämisessä. Liikunnan opiskelussa painotetaan monipuolisia motorisia taitoja ja fyysisiä ominaisuuksia, psyykkisiä taitoja sekä urheilevan nuoren elämäntaitoja. Liikunnan lisäksi nuoren urheilijan arjen taitoja sekä liikunnallista elämäntapaa tuetaan myös toteuttamalla kasva urheilijaksi -oppimissisältöjä terveystiedon ja kotitalouden tunneilla. Oppilaan tulee sitoutua liikuntaluokalle kolmeksi lukuvuodeksi. 

Liikuntaluokan käytännön toteutus:

Liikuntaluokkalaisilla liikunnan tuntimäärä on suurempi vuosiluokilla 7-9 kuin muilla ryhmillä. 

Yhteinen liikunta omassa sekaryhmässä: 7. luokka kaksi tuntia; 8. luokka kaksi tuntia ja 9. luokka kolme tuntia. Kouluakatemian kautta ohjatut aamuharjoitukset (1 h) kaksi kertaa viikossa. Valinnaisuudesta 8. ja 9. luokalla lukitaan 1 h liikuntaan. Lisäksi terveystiedossa ja kotitaloudessa otetaan oppisisällöissä huomioon nuoren urheilijan näkökulma. Luokanvalvojana toimii toinen liikunnanopettajista. 

Liikuntaluokalle hakeutuminen ja soveltuvuuskokeet:

Liikuntaluokalle haetaan erillisellä lomakkeella, jossa oppilas perustelee hakeutumistaan liikuntaluokalle (mitataan sitoutumista). Varsinainen valinta tehdään soveltuvuuskokeiden perusteella. Soveltuvuuskokeissa mitataan motorisia ja fyysisiä ominaisuuksia monipuolisesti. Soveltuvuuskokeet valitaan Olympiakomitean suosittelemasta testipatterista (www.soveltuvuuskoe.fi). Pisteiden mennessä tasan valintatilanteessa tarkastellaan valintalomakkeen perusteluja. Jos perustelujen kautta ei löydy oppilaiden välille eroa tasatilanteessa, ratkaisee arpa valinnan. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää perustaa liikuntaluokan Laihian yhtenäiskoulun yläkoulun yksikköön lukuvuodesta 2020 - 2021 alkaen. 

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00