Kunnanhallitus, kokous 10.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Koulukuraattorin toimen perustaminen ja täyttölupa

LAIDno-2019-286

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Paula Hauru, johtava rehtori, paula.hauru@laihia.fi

Kuvaus

Toimiva ja riittävä oppilashuollon saamiseksi Laihian kunnassa on viime vuosina vahvistettu oppilashuoltoa. Se on ollut tarpeen, koska lapsia ja nuoria on esiopetuksesta lukiolaisiin yhteensä 1255. Toimipaikkoja on kahdeksan. Toimiva ja riittävä oppilashuolto on kirjattu myös sivistystoimen strategiaan ja on valittu ensi vuoden yhdeksi painopistealueeksi. Laihian kunnassa on  kaksi koulupsykologin virkaa. Toimivaan ja riittävään oppilashuoltoon tarvitaan myös kaksi kuraattoria. Seuraavassa perusteluja, miksi toinenkin kuraattorin tehtävä pitää vakinaistaa:

-Ison oppilasmäärän (1255 oppilasta) ja laajan työkentän (työpisteitä 8) hallitseminen yksin on mahdotonta. Yksin hoidettaessa työ on vain akuuttien asioiden hoitamista, jolloin palvelun saanti ja tarve eivät kohtaa. Oppilaat joutuvat eriarvoiseen asemaan ja ennaltaehkäisevä työ jää, mikä tulee jossain vaiheessa monin verroin kalliimmaksi kunnalle.

(Talentian linjaus: Koulun sosiaalityö: korkeintaan 3 kouluyhteisöä yhtä koulun sosiaalityöntekijää kohti. Koulujen yhteenlaskettu oppilasmäärä on tällöin noin 600 oppilasta koulukuraattoria kohden. Yksilötyön osalta sovelletaan  lastensuojelun  lapsen  asioista  vastaavan sosiaalityöntekijän lapsiasiakkaiden enimmäismäärää eli 40 oppilasta.)

https://www.talentia.fi/wp-content/uploads/2017/06/Mitoituksen_linjaus.pdf

- Koulukuraattoreja sitovat oppilas- ja opiskelijahuoltolain perusteella psykologin tavoin  tiukat aikarajat: vastaanotolle on päästävä viimeistään seitsemäntenä koulupäivänä pyynnöstä, kiireellisissä tapauksissa viimeistään seuraavana päivänä (15§). Tämä ei olisi mahdollista yhden koulukuraattorin resurssilla.

- Laissa painotetaan erityisesti yhteisöllistä opiskeluhuoltoa (4§), joka on luonteeltaan edistävää ja ennaltaehkäisevää. Tähän työhön ei ole ollut riittävästi aikaa, mutta jatkossa koulukuraattori ja -psykologi voisivat muodostaa tiimin, joka vetäisi esimerkiksi erilaisia asiakasryhmiä/tunteja kouluilla.

- Kuraattoreiden työaikaan kuuluu asiakaskäyntien ja niiden kirjausten lisäksi yhteydenpito eri tahoihin. Kuraattorit ovat yhteydessä mm. koteihin, erilaisiin lapsia ja nuoria auttaviin tahoihin, sosiaalitoimeen, kouluterveydenhuoltoon ja -psykologiin, luokanopettajiin- ja valvojiin sekä nuorisotoimeen. Lisäksi on lukuisia yhteistyöpalavereita (oppilas- ja opiskelijahuollon kokoukset eri kouluyksiköissä, monialaisten aihekokonaisuuksien ryhmä, yhteistyöpalaverit sosiaalitoimen kanssa, Yhdessä eteenpäin -verkosto, yläkoulun yksikön ryhmäyttämispäivien suunnitteluryhmä, yksilölliset oppilashuoltoryhmät). Käyntikirjausten lisäksi kuraattori kirjaa mm. lähetteisiin liitteitä, harkinnanvaraiseen hakuun lausuntoja ja yhteenvetoja käynneistä.

  • Kuraattoripalveluja ei aiemmilla resursseilla ole ollut mahdollista tarjota esiopetukseen.
  • Budjetissa on jo huomioitu toinen kuraattori.

Kuraattoripalvelua käyttäneet oppilaat lukuvuotena 2018- 2019 tilanne viikolla 11/2019 mukaan: Rauhala 28 oppilasta+2 ryhmää, Hulmi 6 oppilasta+2 ryhmää, Isokylä 6 oppilasta, Kirkonkylän koulu 22 oppilasta, Kylänpää 8 oppilasta, Perälä 12 oppilasta+1 ryhmä, yläkoulu 32 oppilasta+3 ryhmää ja lukio 2 oppilasta+6 oppituntia. Yhteensä 116 oppilasta, 8 ryhmää ja 6 oppituntia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Paula Hauru, johtava rehtori, paula.hauru@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle koulukuraattorin viran perustamista alkaen 1.8.2019.

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Laihian hallintosäännön § 25 ja 32 mukaan valtuusto ottaa virkasuhteeseen kunnanjohtajan, osastopäälliköt, talousjohtajan ja terveys- ja hyvinvointijohtajan. Kunnanhallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta ja virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi.

Kunnanhallitus päätti 16.1.2017 § 15 virkojen ja toimien täyttölupakäytännön muutoksista. Kunnanhallitus päätti, että osastopäälliköt ratkaisevat osastoillaan ne täyttöluvat (virat, toimet, viransijaisuudet ja virka-/työvapaat sekä perhevapaat), joihin on talousarviossa varattu määrärahat. Mikäli kysymys on toiminnan laajentamisesta, toimen tai viran vakinaistamisesta eikä määrärahoja ole varattu talousarvioon, päätöksen täyttöluvasta tekee kunnanhallitus.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan esittämän uuden koulukuraattorin toimen perustamisesta.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Kunnanhallitus päättää, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Toimivan ja riittävän oppilashuollon saamiseksi Laihian kunnassa on viime vuosina vahvistettu oppilashuoltoa. Se on ollut tarpeen, koska lapsia ja nuoria on 1-luokkalaisista lukiolaisiin yhteensä 1168. Toimipaikkoja on kahdeksan. Näiden lisäksi tulee ottaa huomioon esikouluikäiset (112 esikoululaista viidessä eri toimipisteessä), jotka myös kuuluvat kuraattoripalveluiden piiriin. Toimiva ja riittävä oppilashuolto on kirjattu myös sivistystoimen toimintaohjelmaan ja on valittu ensi vuoden yhdeksi painopistealueeksi. Olemme saaneet kaksi koulupsykologin virkaa. Tarvitsemme toimivaan ja riittävään oppilashuoltoon myös kaksi kuraattoria. 

Ison oppilas- ja opiskelijamäärän (yhteensä 1280 lasta ja nuorta) ja laajan työkentän (kouluja 8, esikouluja 5) hallitseminen yhdellä kuraattorilla on mahdotonta. Yksin hoidettaessa työ on vain todella akuuttien asioiden hoitamista, jolloin palvelun saanti ja tarve eivät kohtaa. Oppilaat ja opiskelijat joutuvat eriarvoiseen asemaan ja ennaltaehkäisevä työ jää vähäiseksi, joka tulee monin verroin kalliimmaksi kunnalle. Talentian linjaus: Koulun sosiaalityö: korkeintaan 3 kouluyhteisöä yhtä koulun sosiaalityöntekijää kohti. Koulujen yhteenlaskettu oppilasmäärä on tällöin noin 600 oppilasta koulukuraattoria kohden. Yksilötyön osalta sovelletaan lastensuojelun  lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän lapsiasiakkaiden enimmäismäärää eli 40 oppilasta. (https://www.talentia.fi/wp-content/uploads/2017/06/Mitoituksen_linjaus.pdf)

Koulukuraattoreja sitovat psykologin tavoin tiukat aikarajat: vastaanotolle on päästävä viimeistään seitsemäntenä koulupäivänä pyynnöstä, kiireellisissä tapauksissa viimeistään seuraavana päivänä (15§). Tämä ei olisi mahdollista yhden koulukuraattorin resurssilla.

Oppilas- ja opiskeluhuoltoaissa painotetaan erityisesti yhteisöllistä opiskeluhuoltoa (4§), joka on luonteeltaan edistävää ja ennaltaehkäisevää. Tähän työhön ei ole ollut riittävästi aikaa, mutta jatkossa koulukuraattori ja -psykologi voisivat muodostaa tiimin, joka ohjaisi esimerkiksi erilaisia asiakasryhmiä/tunteja kouluilla.

Kuraattoreiden työaikaan kuuluu asiakaskäyntien ja niiden kirjausten lisäksi yhteydenpito eri tahoihin. Kuraattorit ovat yhteydessä mm. koteihin, erilaisiin lapsia ja nuoria auttaviin tahoihin, sosiaalitoimeen, kouluterveydenhuoltoon ja -psykologiin, luokanopettajiin- ja valvojiin sekä nuorisotoimeen. Lisäksi on lukuisia yhteistyöpalavereita (OHR:t eri kouluilla, mok-ryhmä, yhteistyöpalaverit sosiaalitoimen kanssa, yhdessä eteenpäin-verkosto, ryhmäyttämispäivien suunnitteluryhmä, yksilölliset oppilashuoltoryhmät). Käyntikirjausten lisäksi kuraattori kirjaa mm. lähetteisiin liitteitä, harkinnanvaraiseen hakuun lausuntoja ja yhteenvetoja käynneistä. 

Kuraattoripalveluja ei aiemmilla resursseilla ole ollut mahdollista tarjota esiopetukseen. 

Kuraattoripalvelua käyttäneet oppilaat Laihian yhteinäiskoulussa ja lukiossa lukuvuotena 2018- 2019: Rauhalan yksikkö 28 oppilasta + 2 ryhmää;  Hulmi 6 oppilasta + 2 ryhmää; Isokylä 6 oppilasta; Kirkonkylä 22 oppilasta; Kylänpää 8 oppilasta; Perälä 12 oppilasta + 1 ryhmä;  Yläkoulu 32 oppilasta + 3 ryhmää;  Lukio 2 opiskelijaa + 6 oppituntia

= Viime lukuvuoden aikana yhteensä 116 oppilasta/opiskelijaa, 8 ryhmää ja 6 oppituntia.

Kuraattoripalvelua käyttäneet oppilaat lukuvuotena 2019-2020

Kuraattoripalveluita käyttäneitä oppilaita/opiskelijoita jo pelkästään syyslukukauden 2019 aikana on yhteensä 108 oppilasta. (tilanne viikolla 11/2019) 

Kuraattorikäynnit ovat useimmiten pitkäaikaisia ja säännöllisiä tukikäyntejä, mutta joissain tapauksissa myös lyhyempi tukijakso riittää. Nykyisellä kahden kuraattorin resurssilla olemme kyenneet vastaamaan oppilaiden tuen tarpeeseen ja järjestämään käynnit lain mukaisessa ajassa. Työparitoimintaan ja työn kehittämiseen pystytään panostamaan kun oppilashuoltoon ja oman työn tekemiseen saadaan työrauha.

Oheismateriaali: Vetoomus, lausunto ja kannanotto

Päätösehdotus

Esittelijä

Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle koulukuraattorin viran perustamista alkaen 1.8.2020.

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä esitelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että tämä pykälä tarkistettiin kokouksessa. 

Kuvaus

Oheismateriaali: Vetoomus, lausunto ja kannanotto

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan esityksen mukaisesti perustaa koulukuraattorin viran ja myöntää siihen täyttöluvan 1.8.2020 alkaen.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Kunnanhallitus päättää perustaa koulukuraattorin toimen ja myöntää siihen täyttöluvan 1.8.2020 alkaen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00