Kunnanhallitus, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Lausunto Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle / EPV Energia Oy:n energiavarastohankkeen YVA-ohjelma

LAIDno-2024-194

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyytää Laihian kunnan lausuntoa EPV Energian Energiavarastohankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelmasta). Lausunto pyydetään toimittamaan 13.6.2024 mennessä.

EPV Energia Oy suunnittelee CO2-akkuteknologiaan perustuvaa energiavarastoa, joka sijoittuu Laihian Jokiperään Klipinnevalle Ritarin Hautamaan alueelle, Sutikan hiekanottoalueesta lounaaseen. Hankealueen pinta-ala on noin 42 hehtaaria, ja se on tällä hetkellä kalliopohjaista metsämaata. Sutikan vapaa-ajan asunnoilta on lyhimmillään noin yhden kilometrin matka EPV:n suunnittelualueelle.

Suunnitellulla laitoksella varastoidaan energiaa hyödyntämällä hiilidioksidia varastoimisen väliaineena. Energiavarasto muodostuu kahdeksasta CO2-akkuyksiköistä, joiden toiminta perustuu hiilidioksidin olomuodon muutokseen. Energiavaraston avulla pystytään tuottamaan sähköverkkoon säätövoimaa, jotta sähköenergian tuotantoa ja kulutusta saadaan tasapainotettua joustavasti. Energiavarasto tultaisiin liittämään Seinäjoen sähköasemalle 31,9 km:n pituisella 110 kV:n voimalinjalla ilmajohtona.

Hanke vaatii YVA-menettelyn sen toiminnan luonteen ja laajuuden vuoksi. Nyt lausunnolla oleva ympäristövaikutusten arviointiohjelma sisältää hankkeen ja YVA-menettelyn kuvauksen, nykytilan kuvauksen, hankkeen vaikutusten arvioinnin sekä tietoa tarvittavista suunnitelmista ja luvista. Arvioitavia vaihtoehtoja on esitetty kaksi: joko hanketta ei toteuteta lainkaan (VE0) tai hanke toteutetaan kahdeksan CO2-akkuyksikön energiavarastona (VE1). Suunniteltu johtoreitti kulkee Sutikan eteläpuolelta Ilmajoen kunnan puolelle, josta se suuntaa kohti itää.

Lausuntopyyntö ja YVA-ohjelma löytyvät osoitteesta: https://www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/epv-energia-energiavarasto-laihia

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta antaa lausunnon Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle liitteen mukaisena.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, maanmittausinsinööri

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi