Kunnanvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Pohjanmaan työllisyysalue / Jäsenen ja varajäsenen nimeäminen yhteiseen lautakuntaan toimikaudeksi 2024–2025

LAIDno-2023-449

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Eduskunta hyväksyi lakiesityksen TE-palvelujen uudistuksesta 1.3.2023. Kuntien oli sovittava yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta sekä ilmoitettava siitä työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025.

Vaasan kaupunginhallitus päätti 5.6.2023, että se ryhtyy järjestämään Pohjanmaan työllisyysaluetta vastuukuntamallilla.

Laihian kunnanvaltuusto päätti liittymisestä Vaasan järjestämään työllisyysalueeseen ja hyväksyi 30.10.2023 § 47 sopimuksen yhteisestä toimielimestä TE-tehtävien hoitamiseen Pohjanmaalla sekä järjestämissuunnitelman työ- ja elinkeinopalveluiden uudistuksen toteuttamiseksi.

Pohjanmaan työlisyysalueen valmisteluryhmät ovat käynnistyneet yhteisellä infolla 16.11.2023. Laihian kunnasta valmistelutyöryhmissä ovat mukana kunnanjohtaja Juha Rikala, hyvinvointipäällikkö Marikki Forell, kiinteistö- ja työvoimavastaava Jarkko Ilvesjärvi, hallinto- ja henkilöstöjohtaja Kaija Metsänranta ja sivistysjohtaja Markku Laukkonen. Kunnanhallitus nimeää kokouksessaan 27.11.2023 työllisyysalueen johtoryhmän jäsenen.

Työllisyysalueen sopimuksessa on määritelty työllisyysalueen yhteisestä toimielimestä ja sen kokoonpanosta seuraavaa:

”Vaasan kaupunginhallituksen alainen TE-lautakunta (työnimi) toimii työvoimapalveluiden lakisääteisten tehtävien järjestämisen osalta sopijakuntien yhteisenä monijäsenisenä toimielimenä ja työllisyysalueen työvoimaviranomaisena. TE-lautakunnassa on 11 jäsentä, joista vastuukunnalla, Vaasalla, on kolme (3) edustajaa, Mustasaaren kunnalla kaksi (2) edustajaa, sekä muilla yhteistoiminta-alueessa mukana olevilla kunnilla jokaisella yksi (1) jäsen. Sopijakuntien valtuustot valitsevat kukin varsinaisen jäsenen/varsinaiset jäsenet sekä varajäsenen/-jäsenet lautakuntaan. Vaasan kaupunginvaltuusto valitsee puheenjohtajan. Lautakunta valitsee itselleen 2 varapuheenjohtajaa, muista kuin isäntäkunnasta. Puheenjohtajana toimii vastuukunnan edustaja. Vastuukunnan kaupunginhallituksella on oikeus nimetä edustajansa lautakuntaan.”

Vaasan kaupungin hyvinvointipalvelut pyytää sopijakuntia nimeämään jäsenen ja varajäsenen lautakuntaan viimeistään 28.2.2024 mennessä.

Oheismateriaali: Vaasan kaupungin kirje

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto nimeää Pohjanmaan työllisyysalueen yhteiseen lautakuntaan yhden (1) jäsenen ja henkilökohtaisen varajäsenen toimikaudeksi 2024–2025.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Kuvaus

Oheismateriaali: Vaasan kaupungin kirje

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto nimeää Pohjanmaan työllisyysalueen yhteiseen lautakuntaan yhden (1) jäsenen ja henkilökohtaisen varajäsenen toimikaudeksi 2024–2025.

Päätös

Keskustelun aikana valtuutettu Harry Back ehdotti varsinaiseksi jäseneksi Minna Niemeä.
Keskustelun aikana valtuutettu Janne Laine ehdotti varajäseneksi Tiina Frimania.

Puheenjohtaja totesi, että koska ehdotettuja on yhtä monta kuin valittavia, kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti valita Pohjanmaan työllisyysalueen yhteiseen lautakuntaan varsinaiseksi jäseneksi Minna Niemen ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi Tiina Frimanin toimikaudeksi 2024–2025.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
- kunnan jäsen

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valistusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeuden käyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomaisen yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs, 65100 Vaasa
s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi
telekopio 029 5642 760

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa, osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Lisätiedot ja asiakirjapyynnöt

Lisätietoja kunnallisvalituksesta ja päätöstä koskevia asiakirjoja voi pyytää Laihian kunnan kirjaamosta.

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi