Kunnanvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Kirkonseudun asemakaavan muutos / osakortteli 52

LAIDno-2022-393

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Laatimispäätös, vireilletulokuulutus, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluvaiheen kuuleminen

Asemakaavan muutos koskee Kirkonseudun asemakaavan noin 1,5 hehtaarin suuruista aluetta korttelissa 52. Suunnittelualue sijaitsee Laihian keskustassa nykyisen Halpa-Hallin ja virastotalon ympäristössä Laihianjoen ja Kauppatien/Laihiantien välissä. Alueella on kaksi maanomistajaa, joiden kanssa on tehty kaavoituksen käynnistämissopimukset. Kaavaehdotuksen valmistuttua tehdään maankäyttösopimukset.

Pohjanmaan maakuntakaavassa alue sijoittuu keskustatoimintojen alueelle (C), Vaasan kaupunkikehittämisen vyöhykkeelle (kk-1), Vaasa-Seinäjoki -kehittämisvyöhykkeelle, Vaasan lentoaseman estevapaalle vyöhykkeelle (sv) sekä Laihianjokilaakson kulttuurimaiseman alueelle, joka on osoitettu maakunnallisesti arvokkaana kulttuuriympäristönä.

Kunnanvaltuuston 16.2.2015 hyväksymässä ja 12.12.2016 voimaan tulleessa Laihian Kirkonseudun osayleiskaavassa alue on osoitettu pääosin keskustatoimintojen alueena (C). Jokirannassa on virkistysaluetta (V). Alue sijoittuu lisäksi yleiskaavassa kerrostalovyöhykkeelle, jolle saa rakentaa enintään viisikerroksisia rakennuksia. 

Voimassa olevassa asemakaavassa alue muodostuu suurimmaksi osaksi korttelin 52 tonteista 2 ja 3. Tontti 2 on asemakaavassa liikerakennusten korttelialuetta, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön ja liikerakennuksen yhteyteen kiinteistön hoidon ja valvonnan kannalta tarpeellisia asumiseen sopivia tiloja 50 k-m2 tonttia kohti (KM-1). Tontti 3 on asemakaavassa keskustatoimintojen korttelialuetta (C), jonka alueelle saa sijoittaa palvelu- ja liikerakentamista sekä hallintoa ja asumista. Lisäksi jokirannassa on puistoa (VP) sekä jalankulku- ja pyörätie, jolla huoltoajo on sallittu (pp/h).

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa alueen tonttien yhteiskäyttö liikerakentamisen ja kunnan toimintoja palvelevan kokonaisuuden toteuttamiseksi. Samassa yhteydessä tutkitaan muun muassa liikennöinnin ja pysäköinnin järjestämistä alueella liikenneturvallisuus huomioiden. Lisäksi pyritään huomioimaan Laihianjoen ranta-alueen hyödyntäminen nykyistä paremmin sekä uusien suunnitelmien soveltuvuus liikekeskustan taajamakuvaan ja ympäristöön.

Kaavaluonnos koostuu pääosin liikerakennusten korttelialueesta (KM-3), jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön. KM-3 -alueelle saa lisäksi sijoittaa julkista hallintoa varten tarkoitettuja virasto- ja toimistotiloja, ravintolatiloja sekä muita kaupallisia palveluja. Rakennusoikeutta on 5000 krsm2. Jokirantaan on osoitettu puistoa (VP).

Kunnan toiminnasta on tiedotettava asukkaille, palvelujen käyttäjille, järjestöille ja muille yhteisöille. Kunnan tulee antaa riittävästi tietoja kunnan järjestämistä palveluista, taloudesta, kunnassa valmistelussa olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä päätöksistä ja päätösten vaikutuksista. Kunnan on tiedotettava, millä tavoin päätösten valmisteluun voi osallistua ja vaikuttaa. (Kuntalaki 29.1 §)

Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista, suunnitellusta aikataulusta sekä osallistumis- ja arviointimenettelystä. Ilmoittaminen on järjestettävä kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Ilmoittaminen voi tapahtua myös kaavoituskatsauksesta tiedottamisen yhteydessä. (Maankäyttö- ja rakennuslaki 63.3 §)

Laihian kunnassa lakimääräistä kuulemista on täydennetty siten, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan vireilletulosta kirjeitse.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää asemakaavamuutoksen käynnistämisestä Kirkonseudun asemakaava-alueen osakorttelissa 52.

Kunnanhallitus päättää hyväksyä asemakaavaluonnoksen (päivätty 31.5.2023) ja asettaa sen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman (päivätty 31.5.2023) laatimisvaiheen kuulemista varten nähtäville 30 pv:n ajaksi MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää, että suunnittelualueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan luonnosvaiheesta kirjeitse.

Kunnanhallitus päättää pyytää luonnoksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, hyvinvointilautakunta
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto
- Vaasan Sähköverkko Oy.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Jukka Harju (yhteisöjäävi/Laihian Sosialidemokraattien hallituksen jäsen) ja jäsen Marja Vettenranta (yhteisöjäävi/KPO:n hallintoneuvoston jäsen) poistuivat kokouksesta esteellisinä eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon. Harju ja Vettenranta palasivat kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että toiseksi pöytäkirjantarkastajaksi M. Vettenrannan tilalle valittiin yksimielisesti varajäsen Kurth Silorinne.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 106-111 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Ehdotusvaiheen kuuleminen

Asemakaavaluonnos on pidetty MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisesti nähtävillä 21.6.–31.8.2023. Lisäksi kaavaluonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa 26.6.2023.

Määräaikaan mennessä kaavaluonnoksesta saatiin seitsemän (7) lausuntoa seuraavasti:
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, 25.8.2023
- Laihian kunta / tekninen lautakunta, 16.8.2023
- Pohjanmaan museo, 30.8.2023
- Pohjanmaan pelastuslaitos, 4.7.2023 (Lausunto: ei huomautettavaa kaava-asiakirjoihin)
- Telia Finland Oyj, 19.6.2023
- Vaasan kaupunki / ympäristöosasto, 22.6.2023
- Vaasan Sähköverkko Oy, 29.6.2023

Pohjanmaan liitto ilmoitti 23.8.2023, ettei se anna lausuntoa kaavaluonnoksesta.

Mielipiteitä jätettiin kaksi (2) kappaletta.

Kaavanlaatijan vastineet annettuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin löytyvät kaavaselostuksen sivuilta 23–25.

Saatujen lausuntojen pohjalta kaava-​aineistoa on muokattu mm. seuraavien kohtien osalta:

- Kaavakartan KM-3 -merkintä on muutettu ELY-keskukselta saadun lausunnon johdosta KL-3 -merkinnäksi. KL-3 tarkoittaa liikerakennusten korttelialuetta, jolle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön sekä julkista hallintoa varten tarkoitettuja virasto- ja toimistotiloja, ravintolatiloja sekä muita kaupallisia palveluita.

- Kaavakarttaan on lisätty sähköjohtoa varten varattu alueen osa jokirannan läheisyyteen.

- Asemakaavamääräyksiin on lisätty rakennustapaan liittyvää ohjeistusta mm. julkisivun ulkoasuun liittyen.

- Rakennusalan Laihiantien puoleisen julkisivun enimmäiskorkeus saa olla maksimissaan 9 metriä.

- Kaavamääräyksiin on tarkennettu alin rakentamiskorkeus ELY-keskukselta saadun tiedon perusteella.

- Kaavaselostukseen on lisätty havainnollistavaa materiaalia koskien varjostusvaikutuksia sekä Laihiantien sijainnin suhdetta tontin rakennusalaan.

Kaavaselostuksen liite 1; Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (pvm. 310523) löytyy kunnanhallituksen pöytäkirjan 5.6.2023 § 108 liitteistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kaija Metsänranta, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, kaija.metsanranta@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä saapuneet lausunnot ja mielipiteet tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää asettaa asemakaavaehdotuksen (päivätty 4.10.2023) virallisesti nähtäville MRL 65 §:n ja MRA 27 §:n mukaisesti.

Kunnanhallitus päättää todeta, että suunnittelualueen ja sen välittömän vaikutusalueen osallisille lähetetään tieto asemakaavan ehdotusvaiheesta kirjeitse. Kaavaehdotusta tullaan esittelemään myös yleisötilaisuudessa.

Kunnanhallitus päättää pyytää kaavaehdotuksesta lausunnot seuraavilta tahoilta:
- Elisa Oyj
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Laihian kunta, hyvinvointilautakunta
- Laihian kunta, tekninen lautakunta
- Pohjanmaan liitto
- Pohjanmaan museo
- Pohjanmaan pelastuslaitos
- Poronkankaan Vesi Oy
- Telia Oyj
- Vaasan kaupunki, ympäristöosasto
- Vaasan Sähköverkko Oy.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Jukka Harju (yhteisöjäävi/Laihian Sosialidemokraattien hallituksen jäsen) ja jäsen Marja Vettenranta (yhteisöjäävi/KPO:n hallintoneuvoston jäsen) poistuivat kokouksesta esteellisinä eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon. Harju ja Vettenranta palasivat kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että toiseksi pöytäkirjantarkastajaksi Harjun tilalle valittiin yksimielisesti Teemu Knuutti.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Hyväksymisvaihe

Asemakaavaehdotus on pidetty MRL 65 §:n ja MRA 27 §:n mukaisesti virallisesti nähtävillä ajalla 18.10.–17.11.2023. Kaavaehdotuksen esittelytilaisuus pidettiin 2.11.2023.

Määräaikaan mennessä asemakaavaehdotuksesta saatiin kuusi (6) lausuntoa seuraavasti:
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, 16.11.2023
- Laihian kunta/tekninen lautakunta, 8.11.2023 § 111
- Pohjanmaan museo, 17.11.2023
- Telia Finland Oyj, 13.10.2023
- Vaasan kaupunki/ympäristöosasto, 18.10.2023
- Vaasan Sähköverkko Oy, 20.10.2023.

Laihian kunnan teknisellä lautakunnalla, Vaasan kaupungin ympäristöosastolla, Pohjanmaan liitolla, Pohjanmaan museolla ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksella ei ollut huomautettavaa kaavaehdotuksesta. Pohjanmaan liitto ilmoitti, ettei se anna lausuntoa kaavaehdotuksesta, koska asemakaava on Kirkonseudun osayleiskaavan mukainen.

Lisäksi jätettiin kaksi (2) muistutusta.

Kaavanlaatijan vastineet lausuntoihin ja muistutuksiin löytyvät kaavaselostuksen sivuilta 28–29.

Vaasan Sähköverkko Oy toi lausunnossaan esille, että alueella kulkevat PJ-kaapelit tulee tarvittaessa siirtää aiheuttajan omalla kustannuksella. Kyseisiä kaapeleita ei merkitty johtorasitteena kaavaan, koska ne kulkevat osittain samassa kohdassa kaavaan merkityn rakennusalan kanssa.

Telia Finland Oyj mainitsi niin ikään, että alueella sijaitsevien kaapeleiden siirtotarpeista tulee ilmoittaa etukäteen ja lähtökohtaisesti siirrot maksaa tilaaja.

Muistutuksissa tuotiin esille toive siirtää rakennusalaa kauemmas Laihiantiestä. Huomiota kiinnitettiin myös rakennuksen sopimattomaan yleisilmeeseen etenkin isona massana Laihiantien puoleisessa päädyssä. Lisäksi oltiin huolissaan jätehuollon toteuttamisesta kaavamuutostontilla ja puiden/pensaiden puuttumisesta rakennusten väliltä. Kiitosta sai päivitetty suunnitelma, missä lastauslaituri toteutettaisiin umpinaisena ja rakennusta on siirretty kauemmas Laihiantiestä.

Kaavaehdotukseen on päivitetty rakennusalan sijaintia siten, että rakennusalan ja Laihiantien väliin on lisätty neljä (4) metriä lisää tilaa. Kaavamääräyksiin on täydennetty vaatimukset lastauslaiturin umpinaisuudesta sekä muutama muu tarkennus. Kaavakartalle on lisätty istutettava alueen osa rakennusalan ja Laihiantien katualueen väliin Alkiontien risteyksen kohdalle.

Kaavaan tehdyt tarkistukset ovat luonteeltaan vähäisiä teknisiä tarkistuksia, joten kaavaa ei ole tarpeen asettaa uudelleen nähtäville. Laihian kunta tiedottaa kaavamääräysten tarkistamisesta kiinteistönomistajia.

Kaavaselostuksen liite 1; Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (pvm. 310523) löytyy kunnanhallituksen pöytäkirjan 5.6.2023 § 108 liitteistä.

Kaavaselostuksen liite 2; Asemakaavan seurantalomake (pvm. 0410523) löytyy kunnanhallituksen pöytäkirjan 9.10.2023 § 166 liitteistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä saapuneet lausunnot ja muistutukset tiedoksi.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että Kirkonseudun asemakaavan muutos osakorttelissa 52 hyväksytään liitteenä olevan asemakaavaehdotuksen (päivätty 4.10.2023, tarkistukset KH 27.11.2023) ja liitteenä olevan kaavaselostuksen (päivätty 4.10.2023, tarkistukset KH 27.11.2023) mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Jukka Harju (yhteisöjäävi/Laihian Sosialidemokraattien hallituksen jäsen) ja jäsen Marja Vettenranta (yhteisöjäävi/KPO:n hallintoneuvoston jäsen) olivat poistuneina kokouksesta esteellisinä, eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon. Harju ja Vettenranta palasivat kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että toiseksi pöytäkirjantarkastajaksi Vettenrannan tilalle valittiin yksimielisesti jäsen Tero Frondelius.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 210-224 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että Kirkonseudun asemakaavan muutos osakorttelissa 52 hyväksytään liitteenä olevan asemakaavaehdotuksen (päivätty 4.10.2023, tarkistukset KH 27.11.2023) ja liitteenä olevan kaavaselostuksen (päivätty 4.10.2023, tarkistukset KH 27.11.2023) mukaisena.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että valtuutetut Jukkka Harju, Juhana Hilmola, Jenna Pääskynen, Vilho Tekoniemi ja Marja Vettenranta poistuivat kokouksesta esteellisinä eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon.
Merkitään, että Harjun tilalle kokoukseen tuli 1. varavaltuutettu Vuokko Rintala.

Merkitään, että päätöksenteon jälkeen Harju, Hilmola, Pääskynen, Tekoniemi ja Vettenranta palasivat kokoukseen, ja Rintala poistui kokouksesta.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
- kunnan jäsen

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valistusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeuden käyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomaisen yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs, 65100 Vaasa
s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi
telekopio 029 5642 760

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa, osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Lisätiedot ja asiakirjapyynnöt

Lisätietoja kunnallisvalituksesta ja päätöstä koskevia asiakirjoja voi pyytää Laihian kunnan kirjaamosta.

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi