Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 111 Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimiseksi / Kattiharjun alue / Ilmatar Laihia Kattiharju Oy

LAIDno-2023-333

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Ilmatar Laihia Kattiharju Oy (jäljempänä Ilmatar) on toimittanut kuntaan 26.5.2023 päivätyn kaavoitusaloitteen koskien Kattiharjun aluetta. Ilmatar esittää aloitteessa oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laadintaa alueelle siten, että tuulivoimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää suoraan kaavan perusteella. Kattiharjun kaavoitettava alue sijaitsee noin 9 km Laihian keskustasta kaakkoon Kylänpään itäpuolella.

Ilmattaren tarkoituksena on rakentaa noin 1200 hehtaarin suuruiselle hankealueelle maksimissaan 13 tuulivoimalaa. Voimaloiden sijoittelussa tullaan huomioimaan asuin- ja lomarakennukset sekä muut tarvittavat suojaetäisyydet. Kaava-aloitteeseen rajattu alustava hankealue sijaitsee noin 1,2 km etäisyydellä lähimmästä asuinrakennuksesta ja yksi vapaa-ajanrakennus sijaitsee hankealueen sisäpuolella. Kyseinen aluerajaus on laajempi kuin tuulivoimaloiden sijoitteluun käytettävissä oleva alue, sillä se sisältää tuulivoimaloiden muodostaman yhtenäisen alueen ulkopuolelle sijoittuvaa vaikutusaluetta, johon ei voida sijoittaa tuulivoimaloita. Voimaloiden nimellisteho olisi noin 7–10 MW ja tuulivoima-alueen kokonaisteho noin 90–130 MW. Kaavarajaus, tuulivoimaloiden tarkempi sijoittelu ja voimaloiden kokonaismäärä tarkentuvat kaavaprosessin aikana. Myös ympäristövaikutusten arviointi tulee tehtäväksi.

Suunniteltu hankealue sijaitsee suurelta osin Pohjanmaan maakuntakaavaan merkityllä tuulivoimaloiden alueella (tv-1), mutta koillisosa hankealueesta ulottuu maakuntakaavarajauksen ulkopuolelle. Kaakkoiskulma hankealueesta sijoittuu hyvin vähäisesti Valtateiden vaikutusalueen ja Jokikylän osayleiskaavojen alueelle, joissa yleiskaavaamerkintänä on maa- ja metsätalousvaltainen alue (M).

Ilmattarella on tehtynä suunnittelualueen maanomistajien enemmistön kanssa maanvuokrasopimukset. Myös puolustusvoimilta on saatu puoltava kanta kokonaiskorkeudeltaan enintään 350 metrisille tuulivoimaloille. Hankkeen sähkönsiirron osalta tullaan selvittämään useampia vaihtoehtoja. Todennäköisesti sähkönsiirron osalta pyritään hyödyntämään Ilmattaren Laihian muiden hankkeiden (Taaborinvuori, Miiluhaudanmäki ja Jokiperä) sähkönsiirtoa Seinäjoen suuntaan.

Ilmatar esittää kaavan ja ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttajaksi Sweco:a, sillä samat konsultit laativat jo Ilmattaren muiden hankkeiden aineistoja Laihialla ja lähialueilla. Kattiharjun alueelta on jo tehty mm. luontoselvityksiä. Ilmatar sitoutuu vastaamaan kaavan laatimisen ja sitä varten laadittavien selvitysten kuluista Laihian kunnan kanssa tehtävän erillisen sopimuksen mukaisesti. Ilmatar vastaa myös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) kustannuksista. Hankkeen alustava aikataulu ja muita lisätietoja löytyy liitteenä olevasta kaavoitusaloitteesta.

Osittain samasta alueesta on toimitettu kuntaan myös toinen kaavoitusaloite Prokon Wind Energy Finland Oy:n toimesta. Päällekkäistä aluetta Prokonin ja Ilmattaren kaavoitusaloitteissa on noin 230 hehtaaria.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta jatkaa yhteistyötä Ilmatar Laihia Kattiharju Oy:n kanssa ja laatii luonnoksen kaavoituksen käynnistämissopimuksesta, mikäli kaavoitusaloitteen toimittaneet kaksi tuulivoimatoimijaa sopivat keskenään kaavoitusaloitteiden päällekkäisen alueen toteutustavasta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Teemu Knuutti oli poistuneena kokouksesta esteellisenä (intressijäävi/maanomistaja alueella) eikä ottanut osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon. Knuutti palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 106-111 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi