Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimiseksi / Kattiharjun alue / Prokon Wind Energy Finland Oy

LAIDno-2023-263

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Prokon Wind Energy Finland Oy (jäljempänä Prokon) on toimittanut kuntaan 11.4.2023 allekirjoitetun kaavoitusaloitteen koskien Kattiharjun aluetta lähellä Isonkyrön kuntarajaa. Prokon esittää aloitteessa oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laadintaa alueelle siten, että tuulivoimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää suoraan kaavan perusteella. Kattiharjun kaavoitettava alue sijaitsee noin 11 km Laihian keskustasta kaakkoon Kylänpään itäpuolella.

Prokonin tarkoituksena on rakentaa noin 260 hehtaarin suuruiselle hankealueelle 2–3 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 259 m. Prokonin mukaan voimalat sijoittuisivat 1,5 km etäisyydelle vakituisista ja lomarakennuksista. Kaava-aloitteeseen rajattu alustava hankealue sijaitsee noin 850 m etäisyydellä lähimmästä asuinrakennuksesta ja 1,5 km etäisyydellä lähimmästä vapaa-ajanrakennuksesta.

Voimaloiden yksikköteho olisi noin 7–8 MW ja tuulivoima-alueen kokonaisteho noin 14–24 MW. Laihian puolelle suunnitellut 2–3 tuulivoimalaa täydentäisivät Isonkyrön puolelle kaavoitettua 14 voimalaa sisältävää tuulivoima-aluetta, joka on myös Prokonin hanke. Tuulivoimaloiden tarkempi sijoittelu ja tiestön sijainnit tarkentuvat kaavaprosessin aikana.

Suunniteltu hankealue sijaitsee lähes kokonaan Pohjanmaan maakuntakaavaan merkityllä tuulivoimaloiden alueella (tv-1). Vain eteläosa sijaitsee vähäisesti maakuntakaavarajauksen ulkopuolella. Yleiskaavaa suunnittelualueella ei ole lainkaan.

Prokonilla on tehtynä suunnittelualueen enemmistön maanomistajien kanssa maanvuokrasopimukset. Myös puolustusvoimilta on saatu puoltava kanta tuulivoimaloiden rakentamiseksi alueelle. Prokon aloitti alueen kaavoitushankkeen edellisen kerran jo vuonna 2013, mutta kaavoitus keskeytettiin Puolustusvoimilta saadun lausunnon vuoksi vuonna 2017. Ympäristövaikutusten arviointi valmistui vuonna 2014. ELY-keskus on 10.5.2023 antamassaan lausunnossa todennut, että vuonna 2014 tehty ympäristövaikutusten arviointi täyttää edelleen sille asetetut vaatimukset, eikä hanke edellytä uutta YVA-menettelyä. Alueen luontoselvityksiä ollaan juuri päivittämässä.

Prokon esittää kaavakonsultiksi Alusta Consulting Oy:tä. Prokon sitoutuu vastaamaan kaavan laatimisen ja sitä varten laadittavien selvitysten kuluista Laihian kunnan kanssa tehtävän erillisen sopimuksen mukaisesti. Hankkeen alustava aikataulu ja muita lisätietoja löytyy liitteenä olevasta kaavoitusaloitteesta.

Osittain samasta alueesta on toimitettu kuntaan myös toinen kaavoitusaloite Ilmatar Laihia Kattiharju Oy:n toimesta. Päällekkäistä aluetta Prokonin ja Ilmattaren kaavoitusaloitteissa on noin 230 hehtaaria.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että Laihian kunta jatkaa yhteistyötä Prokon Wind Energy Finland Oy:n kanssa ja laatii luonnoksen kaavoituksen käynnistämissopimuksesta, mikäli kaavoitusaloitteen toimittaneet kaksi tuulivoimatoimijaa sopivat keskenään kaavoitusaloitteiden päällekkäisen alueen toteutustavasta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että jäsen Teemu Knuutti poistui kokouksesta esteellisenä (intressijäävi/maanomistaja alueella) eikä ottanut osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon.

Merkitään, että maanmittausinsinööri Anna Annila saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 106-111 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi