Kunnanhallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Lausunto Vaasan kaupungille / TE-palvelut 2024 -uudistus

LAIDno-2022-211

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Vaasan kaupunki pyytää 30.3.2023 päivätyllä kirjeellä Pohjanmaan maakunnan kunnilta kannanottoa koskien TE-palveluihin liittyvää uudistusta.

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu (TE-palvelut) siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025. Tämä on kunnille uusi valtionosuustehtävä, jonka rahoitus on yleiskatteisessa valtionosuudessa. Kunnan rahoitusvastuu laajenee. Kunnille siirtyy myös ELY-keskusten julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät hankintatehtävät ja KEHA-keskuksen julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät maksatustehtävät.

TE-palvelut siirretään kunnille tai useammasta kunnasta muodostuville työllisyysalueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee olla maantieteellisessä yhteydessä toisiinsa ja niiden tulee muodostaa työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue. Tällä hetkellä ei ole vielä päätöksiä, miten kunnat järjestävät palvelut. Sopimukset yhteistoiminta-alueista ja palvelusuunnitelma on toimitettava työ- ja elinkeinoministeriölle 31.10.2023 mennessä. TE-toimistot lakkautetaan siirron yhteydessä ja henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksen mukaisesti kuntiin tai yhteistoiminta-alueille.

Vaasan kaupunki pyytää Pohjanmaan kuntia ilmoittamaan halukkuudesta yhteisesti selvittää yhteistoiminta-alueen muodostamista lähtökohtaisesti Pohjanmaan maakunnan alueen kokoisena. Halukkaiden kuntien yhteistyönä laaditaan ehdotelma yhteistoimintasopimukseksi ja palvelusuunnitelmaksi, jotka sisältävät mm. järjestämistavan ja -vastuun sekä taloudellisen ja toiminnallisen toimintamallin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa Vaasan kaupungille seuraavan lausunnon:

Laihian kunta katsoo, että ensisijainen yhteistoiminta-alue tulisi olla koko Pohjanmaan maakunnan kokoinen alue.
Mikäli tämä ei toteudu, Laihian kunta esittää tarkasteltavaksi mahdollisuutta muodostaa keskisen alueen oma yhteistoiminta-alue. Pienimmillään alue voisi olla Vaasan kaupungin ja Laihian kunnan yhteistoiminta-alue, missä kaupunki toimisi isäntäkuntana.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Kunnanhallitus päättää antaa Vaasan kaupungille seuraavan lausunnon:

Laihian kunta katsoo, että ensisijainen yhteistoiminta-alue tulisi olla Vaasan kaupungin sekä Mustasaaren ja Laihian kuntien muodostama, missä Vaasan kaupunki toimisi isäntäkuntana. 
Mikäli tämä ei toteudu, Laihian kunnan näkemyksen mukaan perustelluin vaihtoehto on muodostaa koko Pohjanmaan maakunnan kokoinen yhteistoiminta-alue.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi