Kunnanhallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Tilan Virtala (399-413-2-64) ostaminen

LAIDno-2022-423

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Kuntaan on toimitettu 7.9.2022 päivätty maanmyyntitarjous tilasta Virtala 399-413-2-64. Tilan pinta-ala on kiinteistörekisteriotteen mukaan 3,279 ha. Hintapyynti on 30.000 €/ha eli 3,00 €/m2.

Tila Virtala sijaitsee Panun ja Kurosen asuntoalueiden lähettyvillä rajautuen Vuorelantiehen. Kapea kaistale tilasta ulottuu Peräläntielle saakka. Tila on tällä hetkellä viljelyskäytössä, ja sitä halkoo iso oja itä-länsi -suunnassa. Ojan lähellä sijaitsee vanha lato. Perälän kouluun on matkaa noin 1,4 km.

Tilan osalta on tehty viljelysmaan vuokrasopimus, joka on voimassa 3.1.2027 saakka.

Tarjouksen kohteena oleva tila ei sijaitse asemakaava-alueelle. Kirkonseudun osayleiskaavassa tila on ojan pohjoispuoliselta osalta AP-aluetta (pientalovaltainen asuntoalue) ja ojan eteläpuoliselta osalta MT-aluetta (maatalousalue). Lisäksi tila sijaitsee yleiskaavamerkinnän ma-alueella, mikä tarkoittaa Pohjanmaan maakuntakaavan mukaista valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Vuonna 2021 vahvistettiin valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitys, jonka mukaan tila Virtala 399-413-2-64 ei enää kuuluisi kyseisen rajauksen sisäpuolelle. Pohjanmaan maakuntakaavassa 2040 tila sijaitsee A-alueella eli taajamatoimintojen alueella.

Laihian kunta on hankkinut peltomaata vuonna 2022 Hulmilta ja Katajahaasta hintaan 3,00 €/m2 ja vuonna 2019 Perälästä hintaan 2,65 €/m2.

Tarjous oli nähtävillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Metsä- ja maanostotoimikunta päättää todeta, että tarjottu tila sijaitsee hyvällä paikalla nykyisten asuntoalueiden ja asemakaavan lähellä. Sen molemmin puolin on yksityisen tahon omistamaa viljelysmaata. Tarjottu tila on Vuorelantien puoleisesta päästä noin 89 metriä leveä, eikä se yksinään ole välttämättä sellainen kohde, jota kannattaisi ryhtyä kaavoittamaan. Yhdessä naapurialueiden kanssa potentiaalia olisi jo enemmän.

Metsä- ja maanostotoimikunta päättää todeta, että yksinään tarjottu tila ei ole kunnalle tehokkaasti hyödynnettävissä. Tämä ja korkea pyyntihinta huomioiden metsä- ja maanostotoimikunta esittää neuvottelujen jatkamista ja vastatarjouksen esittämistä.

Päätös

Metsä- ja maanostotoimikunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Maanmittausinsinööri Anna Annila on käynyt puhelinkeskustelun tilan Virtala 399-413-2-64 omistajan kanssa 24.2.2023. Maanomistaja olisi valmis myymään tilan hintaan 2,50 €/m2.

Oheismateriaali: Asemakaavaote, yleiskaavaote, ilmakuva

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Metsä- ja maanostotoimikunta päättää todeta seuraavaa:

Ehdotettu hinta 2,50 €/m2 on hyvin linjassa alueelta aikaisemmin toteutuneiden kauppahintojen kanssa, kun otetaan myös huomioon alueen hyödyntämishaasteet ilman laajempaa kokonaisuutta.

Metsä- ja maanostotoimikunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että tarjottu tila Virtala 399-413-2-64 hankitaan kunnan omistukseen hintaan 2,50 €/m2.

Päätös

Metsä- ja maanostotoimikunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Tilan viljelysmaan vuokrasopimusta on 26.3.2023 päivitetty niin, että se jatkuu 30.4.2033 saakka.

Oheismateriaali: Asemakaavaote, yleiskaavaote, ilmakuva

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää metsä- ja maanostotoimikunnan esityksen mukaisesti, että tehty maanmyyntitarjous hyväksytään ja tila Virtala 399-413-2-64 hankitaan kunnan omistukseen hintaan 2,50 €/m2.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy allekirjoitettavaksi kauppakirjan liitteen mukaisena.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi