Sivistyslautakunta, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 21 Leikkitoimintamaksut

LAIDno-2023-106

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marika Rajala, varhaiskasvatuksen johtaja, marika.rajala@laihia.fi

Kuvaus

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia (1503/2016) muutetaan 1.3.2023 alkaen siten, että varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenevat lakimuutoksen myötä. Varhaiskasvatusmaksun perusteena olevia tulorajoja korotetaan 33 prosenttia. Kuntien maksutuottojen arvioidaan alenevan lakimuutoksen johdosta. Maksutuotot alenevat noin 29 prosenttia verrattuna vuoden 2021 asiakasmaksuihin. Maksutuottojen menetys kompensoidaan kunnille kohdistamalla aiempaa suurempi osa yhteisöveron tuotosta kunnille. Tästä muutoksesta johtuen laskennallisesti arvioiden maksutuottoja tulee kertymään Laihian kunnalle tälle vuodelle n. 485 800 €, kun siihen on budjetoitu tuottoja 512 700 €. 

Lakimuutoksen myötä varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu ja alin perittävä maksu säilyy ennallaan, ensimmäismaksu ensimmäisen lapsen osalta on 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu on 28 euroa. Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen maksusta eli enintään 118 euroa kuukaudessa. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Tulorajat ja maksuprosentit:

Perheen henkilö-määrä

Tuloraja 1.8.2021 euroa/kk

Tuloraja 1.8.2022 euroa/kk

Tuloraja 1.3.2023 euroa/kk

1.3.2023 Maksu alkaen 28 €, jos tulot vähintään

 

1.3.2023 Maksu 295 €, jos tulot vähintään

 

2

2 798

2 913

3 874

4 136 6 626

3

3 610

3 758

4 998

5 260 7 750

4

4 099

4 267

5 675

5 937 8 427

5

4 588

4 777

6 353

6 615 9 105

6

5 075

5 284

7 028

7 290 9 780

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2023 alkaen kuvaustekstissä olevan selvityksen ja taulukon mukaisesti.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Marika Rajala, varhaiskasvatuksen johtaja, marika.rajala@laihia.fi

Kuvaus

Syksyn 2022 aikana varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on ollut paljon poissaoloja, ja sijaisten määrä ei ole vastannut tarpeeseen. Kahdessa päiväkodissa päädyttiin joulukuussa siihen ratkaisuun, että huoltajille viestittiin josko he voisivat järjestää lapsen hoidon muulla tavalla päivinä, jolloin sijaisten määrä ei ollut riittävä hoitohenkilökunnan ja lasten määrän mitoituksen suhteen. Tämä koski toisesssa päiväkodissa kolmea peräkkäistä päivää ja toisessa päiväkodissa kahta peräkkäistä päivää. Tammikuun laskussa varhaiskasvatusmaksu hyvitetään huoltajille lasten poissaolopäivistä.

Varhaiskasvatuksen esihenkilöillä tulisi olla mahdollisuus käyttää maksuhyvitystä poissaolopäivistä myös jatkossa tilanteissa, joissa huoltajia pyydetään järjestämään lapsen hoito muulla tavoin kuin kunnallisessa päivähoidossa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä maksuhyvityksen huoltajille joulukuun 2022 ajalta.

Sivistyslautakunta päättää antaa varhaiskasvatuksen esihenkilöille oikeuden myöntää maksuhyvitys myös jatkossa, mikäli hoitopaikoista johtuvista syistä vanhempia pyydetään järjestämään lapsen hoito muualla kuin kunnallisessa päivähoidossa.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Marika Rajala, varhaiskasvatuksen johtaja, marika.rajala@laihia.fi

Kuvaus

Esiopetuksessa oleville lapsille järjestetään leikkitoimintaa Isonkylän ja Perälän kouluilla ennen ja jälkeen esiopetuksen koulujen työpäivinä tarpeen mukaan klo 6.30 - 17.00 välisenä aikana. Toimintaa ei järjestetä iltaisin, viikonloppuisin eikä loma-aikoina. Tällä hetkellä leikkitoiminnassa on käytössä kiinteä kuukausimaksu, johon perheen tulot eivät vaikuta. Täydentävää varhaiskasvatusta järjestetään esiopetuksessa oleville lapsille Rauhalan esiopetusyksikössä, Veturin, Hulmin ja Vallinmäen päiväkodeissa. Täydentävän varhaiskasvatuksen kuukausimaksu määräytyy perheen koon, bruttotulojen sekä DaisyFamilyssä varatun ja toteutuneen hoitoajan mukaan. Ensi lukuvuodesta alkaen myös leikkitoiminnan kuukausimaksut määräytyvät täydentävän varhaiskasvatuksen mukaisesti perheen koon, bruttotulojen sekä DaisyFamilyssä varatun ja toteutuneen hoitoajan mukaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää, että leikkitoiminnan kuukausimaksut määräytyvät täydentävän varhaiskasvatuksen kanssa samalla tavalla ensi lukuvuoden alusta alkaen.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus

Sivistyslautakunta päättää, että leikkitoiminnan kuukausimaksut määräytyvät täydentävän varhaiskasvatuksen kanssa samalla tavalla ensi lukuvuoden 2023-2024 alusta alkaen.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo, PL 13, 66401 Laihia

käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia 

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
telekopio: 06 4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00