Tekninen lautakunta, kokous 8.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Valtuustoaloite / Tulva-aikainen vedenpinnan korkeusseuranta

LAIDno-2017-220

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

13.2.2017 jätetyssä valtuustoaloitteessa esitetään, että Sevarbäckenillä pitäjän rajalla ja Laihianjoella Järvensillan kohdalla tehdään tulva-aikana vedenpinnan korkeusseurantaa ely-keskuksen toimesta. Jos seuranta antaa mahdollisuuden käyttää Sevarbäckeniä Laihianjoen tulva huippujen tasaamiseen SevarbäckeniIlä haittoja tuottamatta, Laihian kunta edellyttää ely-keskuksen ryhtyvän nopeasti toimiin Laihianjoen tulvahuippujen tasaamiseen Sevarbäckeniä hyödyntäen.

Laihianjoen tulvariskien hallintasuunnitelma vuosille 2016–2021 on päivitetty vuosille 2022–2027. Ehdotus hallintasuunnitelmaksi oli kuultavana 2.11.2020–14.5.2021. Samaan aikaan pyydettiin lausunnot asianomaisilta viranomaisilta. Kuulemisen aikana saatiin yhteensä 22 lausuntoa, joista 10 koski Laihianjoen vesistöaluetta. Suunnitelmaehdotukseen tehtiin joitakin tarkennuksia kuulemisen aikana saadun palautteen pohjalta. Palaute huomioidaan myös toimenpiteiden toteutuksessa ja sidosryhmäyhteistyön jatkamisessa.

Suunnitelmaa on valmisteltu Laihianjoen tulvaryhmässä. Hallintasuunnitelmassa on esitetty alueen tulvariskien hallinnalle kahdeksan tavoitetta ja 29 erilaista toimenpidettä. Laihia-Tuovila-Runsorin merkittävälle tulvariskialueelle laaditaan selvitys tarpeesta suojata erityiskohteita tulvasuojauksilla (tilapäiset ja kiinteät). Suojattavia kohteita voivat olla vaikeasti evakuoitavat rakennukset, vesihuollon rakenteet sekä sähkö- ja tietoliikenneinfrastruktuuri. Selvitystä voidaan käyttää ohjeena alueen kunnille ja toimijoille. Lisäksi ehdotetaan selvitystä tulvan vaikutuksesta Vaasa-Seinäjoki- rautatieyhteyden toimivuuteen tulvatilanteessa. Tulvatilanteessa ajantasainen tulvaviestintä ja tulvatilannekuva auttavat kansalaisia ja viranomaisia tulvasuojelutoimenpiteiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Laihianjoen tulvariskien hallintasuunnitelma on luettavissa osoitteessa https://www.vesi.fi/laihianjoen-vesistoalueen-tulvariskien-hallintasuunnitelma

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi