Tekninen lautakunta, kokous 8.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Poikkeamislupa / 399-416-8-146

LAIDno-2023-124

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Tekniselle lautakunnalle on jätetty 20.1.2023 päivätty poikkeamislupahakemus (MRL 171 § 1 mom.). Lupaa haetaan poiketa MRL 58 §:n 1 mom:n säädöksestä (Rakentaminen asemakaavan vastaisesti).

Poikkeamista haetaan yhteensä 22,5 m²:n suuruiselle saunarakennukselle ja pihakeittiölle, jotka on jo valmiiksi rakennettu tilalle Rintamäki 399-416-8-146. 

Saunarakennus ja pihakeittiö sijaitsevat asemakaavan mukaisella AO-tontilla (AO = erillispientalojen korttelialue). Tontin suurin sallittu kerrosluku on I ¾ ja rakennusoikeus 300 m². Saunarakennus ja pihakeittiö mukaan lukien tontin käytetty rakennusoikeus on tällä hetkeellä 248 m². Koko saunarakennus ja osa pihakeittiöstä sijaitsevat asemakaavan mukaisella istutettavan alueen osalla (pisteytetty alue kaavakartalla), joka on tontin reunalla kulkeva noin 5 metriä leveä kaistale. Istutettavan alueen osalle ei kaavan mukaan saa rakentaa, minkä vuoksi näiden sijainti vaatii poikkeamisluvan asemakaavasta. Saunarakennus sijaitsee lähimmillään noin 1,2 metriä kiinteistön rajasta.

Hakemuksen mukaan rakennusten sijainti on rakennusvaiheessa mitattu väärin, kun on oletettu rajan kulkevan ojan pohjan kohdalla.

Kirkonseudun osayleiskaavassa (voimaantulo 12.12.2016) rakennuspaikka sijaitsee AP-alueella (pientalovaltainen asuntoalue).

Kunnan vesi- ja viemärilinja kulkee karttatietojen mukaan lähimmillään noin 2,5 metrin etäisyydellä saunarakennuksen eteläpuolella katualueella.

Hankkeen johdosta on hakijan toimesta kuultu naapurikiinteistöjen omistajia, eikä kenelläkään ole ollut huomauttamista hankkeesta.

MRL:n 171 §:n mukaiset poikkeamisen edellytykset

Poikkeaminen ei saa:

1) aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle

2) vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista

3) vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista eikä

4) johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Hakemuksen johdosta on pyydetty lausunto kunnan maanmittausinsinööriltä sekä vesihuoltoinsinööriltä.

Hakemusasiakirjat sekä asiasta annetut lausunnot ovat nähtävillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Lautakunta päättää myöntää haetun luvan, koska MRL 171 §:n mukaiset poikkeamisen edellytykset toteutuvat.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta päätöksen antopäivästä (22.2.2023) lukien, jonka aikana myönnetylle rakennusluvalle tulee hakea loppukatselmusta.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella.

Valitusviranomainen

Vaasan hallinto-oikeus

PL 204, 65101 Vaasa

sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

telekopio: 029 5642 760

Valituksen maksullisuus

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Valitusaika 30 päivää

Valitusaika luetaan päätöksen antopäivästä tätä päivää lukuunottamatta.

Muutosta tähän päätökseen voidaan hakea yllä mainitulta valitusviranomaiselta kirjallisella valituksella, joka valittajan itsensä tai hänen valtuuttamansa asiamiehen on annettava tai postitse toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen viraston aukioloajan päättymistä luettuna yllä mainitusta päätöksen antopäivästä. Valituskirjelmän on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen allekirjoitettava.

Valituskirjelmän oheen on liitettävä

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä osin päätöksestä valitetaan 
  • muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet.