Tekninen lautakunta, kokous 8.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Suunnittelutarveratkaisu / 399-407-3-73

LAIDno-2023-105

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Tekniselle lautakunnalle on jätetty 9.1.2023 päivätty suunnittelutarveratkaisuhakemus (MRL 16 §, 137 §). Aiottu rakennuspaikka on katsottava suoraan MRL:n 16.1 §:n nojalla suunnittelutarvealueeksi ympäröivän rakennuskannan takia.

Suunniteltu rakennuspaikka on noin 1850 m²:n suuruinen alue tilalla Turkula II 399-407-3-73.

Suunnittelutarveratkaisua haetaan 43,3 m²:n vapaa-ajan rakennuksen rakentamiseksi. Asemapiirrokseen on luonnosteltu myös 54 m²:n autotalli / varastorakennus ja 73,3 m²:n varastorakennus, jotka rakennetaan mahdollisesti myöhemmässä vaiheessa.

Suunniteltu rakennuspaikka sijaitsee Kupparlassa noin 250 metrin etäisyydellä Rudontiestä. Kulkuyhteys Rudontieltä rakennuspaikalle on olemassa rasitetienä naapurikiinteistöjen kautta. Alueen naapurustossa on sekä uutta että vanhaa rakennuskantaa.

Alueella on voimassa 12.12.2016 lainvoiman saanut Kirkonseudun osayleiskaava, jossa rakennuspaikka sijaitsee A-alueella.

A = Asuinpientalojen ja maatilojen alue. Alue on varattu nykyisille asuipientaloille ja maatiloille. Maa- ja metsätalouteen liittyvä täydennysrakentaminen on alueella sallittu. Rakennettujen alueiden väliset alueet suositellaan säilytettävän rakentamisesta vapaana.

Alue sijaitsee yleiskaavassa lisäksi kyläkuvallisesti arvokkaalla alueella, joka on kaavaan merkitty vinoviivoituksella. Noin 200 metrin päässä sijaitsee Laihian kotiseutumuseon ja nuukuurenmuseon pihapiiri.

Suunnitellusta rakennuspaikasta noin 130 metriä etelään kulkee kaavan mukainen tieliikenteen yhteystarve (punainen katkoviiva). Yhteystarpeeseen liittyen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt vuoden 2022 loppupuolella jatkaa uuden valtatielinjauksen jatkosuunnittelua nykyistä kolmostietä myötäilevän vaihtoehdon mukaisesti, jolloin yleiskaavaan merkitty yhteystarve jää mahdollisesti tarpeettomaksi.

Hankkeen johdosta on hakijan toimesta kuultu naapurikiinteistöjen omistajia, eikä kenelläkään ole ollut huomauttamista hankkeeseen.

Suunniteltu rakennuspaikka sijaitsee melko lähellä kunnallista viemäriverkostoa, mutta ei kuulu viemärilaitoksen toiminta-alueeseen. Rakennuspaikka kuuluu kunnallisen vesilaitoksen toiminta-alueeseen ja lähin vesijohtolinja kulkee kyseisen kiinteistön alueella suunnitellun rakennuspaikan vieressä.

MRL:n 137 §:n mukaisesti suunnittelutarveratkaisun edellytykset

Rakentaminen:

1) ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle

2) on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta ja

3) on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Rakentaminen ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Hakemuksen johdosta on pyydetty lausunto kunnan maanmittausinsinööriltä sekä vesihuoltoinsinööriltä.

Hakemusasiakirjat sekä asiasta annetut lausunnot ovat nähtävillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Lautakunta päättää myöntää haetun luvan, koska rakentamisen erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella toteutuvat MRL 137 §:n mukaisesti.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta päätöksen antopäivästä (22.2.2023) lukien.

Ennen minkäänlaista rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä hakijan on saatava rakennusvalvontaviranomaiselta rakennuslupa.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella.

Valitusviranomainen

Vaasan hallinto-oikeus

PL 204, 65101 Vaasa

sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

telekopio: 029 5642 760

Valituksen maksullisuus

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Valitusaika 30 päivää

Valitusaika luetaan päätöksen antopäivästä tätä päivää lukuunottamatta.

Muutosta tähän päätökseen voidaan hakea yllä mainitulta valitusviranomaiselta kirjallisella valituksella, joka valittajan itsensä tai hänen valtuuttamansa asiamiehen on annettava tai postitse toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen viraston aukioloajan päättymistä luettuna yllä mainitusta päätöksen antopäivästä. Valituskirjelmän on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen allekirjoitettava.

Valituskirjelmän oheen on liitettävä

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä osin päätöksestä valitetaan 
  • muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet.