Kunnanhallitus, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 188 Kiinteistönhoidon kehittäminen / uuden yhtiön perustaminen

LAIDno-2022-340

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Konserni- ja elinvoimajaosto kävi 19.4.2022 kokouksensa yhteydessä keskustelun kunnanhallituksen, Kiinteistö Oy Laihian Vuokratalojen sekä teknisen toimen edustajien kanssa. Tilaisuudessa tarkasteltiin mahdollista kunnan kiinteistönhoidon siirtoa uudelle perustettavalle yhtiölle kuntakonsernin kokonaisuuden näkökulmasta.

Tarkasteltaessa kuntakonsernia kokonaisuutena on sekä taloudellisia että toiminnallisia perusteita siirtää toiminta yhtiön hoidettavaksi. Taloudellisuus näyttäytyy konkreettisimmin KOY Laihian Vuokratalojen mahdollisuutena päästä ns. yleishyödylliseen asemaan. Tämän toteutuminen toisi yhtiölle verotuksellisia hyötyjä. Sen sijaan yksiselitteisiä konkreettisia kunnalle tulevia merkittäviä taloudellisia hyötyjä ei muutoksella kyetä osoittamaan. Yksittäisenä konkreettisena säästönä kunta hyötyy osan kiinteistöpäällikön henkilöstökustannuksesta tämän kustannuserän jakautuessa yhtiön ja kunnan kesken. Taloudelliset hyödyt tulevatkin kunnalle lähinnä ns. synergiahyötyjen eli yhteisvaikutusten myötä.

Toiminnalliselta näkökulmalta tarkastellen muutoksella kyetään vahvistamaan kahden pienen kiinteistönhoito-organisaation toimintavarmuutta ja osaamista. Sen lisäksi muutoksella kyetään pienentämään kunnan omistamien yhtiöiden henkilöriskiä johdon osalta. KOY Laihian Vuokrataloilla ja Laihian Nuuka Lämpö Oy:llä on yhteinen toimitusjohtaja, jolla ei ole varsinaista varahenkilöä. Muutoksen myötä tätä tilannetta kyetään parantamaan.

Kunnan osalta muutoksella kyetään vastaamaan osaan haasteista, joita valtakunnalliset uudistukset asettavat. Uudistuksen myötä on tarkoitus, että tekniselle osastolle jää henkilö, joka ottaa vastuulleen työvoimapalveluihin liittyvät uudistukset. Tämän lisäksi kyseinen henkilö vastaa kiinteistönhoidon toimivuudesta ja yhteistyöstä yhtiön sekä kunnan oman organisaation käyttäjien suuntaan.

Uudistuksen myötä on tehtävä selkeät toiminnalliset ja taloudelliset vastuujaot kunnan ja perustettavan yhtiön kesken. Tämän lisäksi konserniohjauksen ja toiminnan seuraamisen on oltava aktiivista.

Uudistus koskee siirron osalta viittä (5) kunnan työntekijää, jotka siirtyvät liikkeenluovutuksella ns. vanhoina työntekijöinä yhtiöön. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työntekijöiden työsuhteen edut eivät heikkene.

Siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta sovitaan perustettavan yhtiön kanssa erikseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää konserni- ja elinvoimajaoston ehdotuksen mukaisesti ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnan kiinteistönhoito siirretään uuteen perustettavaan yhtiöön 1.1.2023 alkaen.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy uuden kiinteistönhoitoon keskittyvän osakeyhtiön perustamisen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että kunnan kiinteistönhoito siirretään uuteen perustettavaan yhtiöön 1.1.2023 alkaen.

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy uuden kiinteistönhoitoon keskittyvän osakeyhtiön perustamisen.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että valtuutetut Erkki Aro ja Jenna Pääskynen poistuivat kokouksesta esteellisinä eivätkä ottaneet osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Aron tilalle kokoukseen tuli 4. varavaltuutettu Jouni Oikarainen.
Aro ja Pääskynen palasivat kokoukseen päätöksenteon jälkeen ja Oikarainen poistui kokouksesta.

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Yhtiön perustamiseen liittyen on runsaasti huomioitavia asioita, joista on syytä keskustella vielä ennen varsinaisen yhtiön perustamista.

Kokoukseen oli kutsuttu Kiinteistö Oy Vuokratalojen toimitusjohtaja sekä hallituksen puheenjohtaja keskustelemaan asiasta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää evästää yhtiön perustamisen jatkovalmistelua.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

Merkitään, että varajäsen Päivi Miskala saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa.

Merkitään, että Kiinteistö Oy Laihian Vuokratalojen toimitusjohtaja Arto Sjöblom ja hallituksen puheenjohtaja Elisa Havusela saapuivat kokoukseen asiantuntijoiksi ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää evästää yhtiön perustamisen jatkovalmistelua.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto päätti yksimielisesti esittää kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus

  • päättää uuden perustettavan yhtiön nimen
  • esittää kunnan ehdokkaat (kolme henkilöä, joista yksi on puheenjohtaja) uuden perustettavan yhtiön hallitukseen ja yhtiökokousedustajan
  • esittää nimettäväksi uuden perustettavan yhtiön toimitusjohtajan
  • päättää perustettavan yhtiön osakepääomasta
  • päättää valtuuttaa kunnanjohtajan ja talousjohtajan määrittelemään muut yhtiön perustamiseen liittyvät tarpeelliset asiat, pitämään perustamiskokouksen ja tekemään tarpeelliset toimet yhtiön perustamiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää 

  • uuden perustettavan yhtiön nimen.
  • esittää perustettavan yhtiön hallitukseen valittavaksi kolme (3) varsinaista jäsentä sekä nimeää jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
  • esittää nimettäväksi perustettavan yhtiön toimitusjohtajan.
  • perustettavan yhtiön osakepääomasta.
  • valtuuttaa kunnanjohtajan ja talousjohtajan määrittelemään muut yhtiön perustamiseen liittyvät tarpeelliset asiat, pitämään perustamiskokouksen ja tekemään tarpeelliset toimet yhtiön perustamiseksi.

 

Kunnanhallitus päättää todeta, että uuden perustettavan yhtiön yhtiökokousedustajan nimeää konserni- ja elinvoimajaosto (hallintosääntö § 49).

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että uuden perustettavan yhtiön nimi on Laihian Tilapalvelu Oy.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti esittää perustettavan yhtiön hallitukseen valittavaksi kolme (3) varsinaista jäsentä ja ehdotuksesta poiketen lisäksi yhden (1) varajäsenen, sekä nimetä jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan seuraavasti:
Varsinainen jäsen
Arto Tuomisto, pj.
Janne Laine, vpj.
Marja Eveliina Salminen
Varajäsen
Jukka Harju

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti esittää nimettäväksi perustettavan yhtiön toimitusjohtajaksi Arto Sjöblomin.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti, että perustettavan yhtiön osakepääoma on 2.500 euroa.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti valtuuttaa kunnanjohtajan ja talousjohtajan määrittelemään muut yhtiön perustamiseen liittyvät tarpeelliset asiat, pitämään perustamiskokouksen ja tekemään tarpeelliset toimet yhtiön perustamiseksi.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti todeta, että uuden perustettavan yhtiön yhtiökokousedustajan nimeää konserni- ja elinvoimajaosto (hallintosääntö § 49).


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo, PL 13, 66401 Laihia

käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia 

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
telekopio: 06 4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00