Kunnanhallitus, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 187 Lausunto Vöyrin maaseutulautakunnan vuoden 2023 talousarvioesityksestä

LAIDno-2022-453

Valmistelija

  • Jukka Giren, talousjohtaja, jukka.giren@laihia.fi

Kuvaus

Maaseututoimen hallintoa koskevan sopimuksen mukaan Vöyrin maaseutulautakunnan tulee laatia ehdotus talousarvioksi ja lähettää se sopimuskunnille lausunnon antamista varten. Vöyrin maaseutulautakunnan lausuntopyyntö talousarviosta on saapunut 3.10.2022.

Vuonna 2023 astuu voimaan maanviljelyn uusi tukijärjestelmä (CAP27), ja sillä on vaikutusta maaseutulautakunnan toimintaan. Uudessa tukijärjestelmässä on vielä paljon epäselvyyksiä, mutta talousarviossa on varattu enemmän varoja maanviljelijöiden koulutukseen. Maaseutulautakunnan talousarvio koostuu noin 90 % palkkakuluista.

Vuoden 2023 kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 388.600 euroa, jolloin Laihian kunnan maksuosuus kustannuksista on 79.891 euroa.

Talousarvioesityksen tekstiosa:
Strategiset tavoitteet 2023-2026:

  • Kunnan on tuettava mm. maanviljelyn ja kalastamisen edellytyksiä ja kannustettava ympäristöä, jossa maaseudulla voi syntyä uudenlaista innovaatioajattelua.
  • Peruselinkeinojen harjoittajat ovat Suomessa elintärkeitä – olemme riippuvaisia omavaraisuusvalmiudestamme. Peruselinkeinot ovat suurin vahvuus kunnassamme: niitä on pidettävä keskeisenä osana tulevaisuuden kehitystä ja niillä on myös suurta kansallista vaikutusta eri tasoilla.

 

Toiminnalliset tavoitteet 2023:

  • Maaseutulautakunnan pyrkimyksenä on antaa maanviljelijöille riittävästi tietoa uudesta tukijärjestelmästä, jotta he voivat hakea tukia, joihin he ovat oikeutettuja. Haettuja tukia maksetaan Ruokaviraston maksuaikataulun mukaisesti.
  • Maaseutulautakunnan vastuulla on viiden vuoden välein päivittää listat maanviljelijöistä, jotka varataan kriisiajan työvoimaksi. Kriisiajan työvoimavaraukset hyväksytään Puolustusvoimien aluetoimistoissa. Yhteistoiminta-alueella järjestetään vuoden 2023 aikana yksi kaksikielinen kurssi yhteistyössä paikallisten yhteistyötahojen kanssa niille maanviljelijöille, jotka on varattu kriisiajan työvoimaksi.

 

Oheismateriaali: Lausuntopyyntö

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää esittää lausuntonaan Vöyrin kunnalle seuraavaa:

Maaseutulautakunnan esitys vuoden 2023 talousarvioksi voidaan hyväksyä.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi