Tekninen lautakunta, kokous 9.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Korvausvaatimus / Ajoneuvovahinko Hulmi

LAIDno-2021-524

Kuvaus

Vahinko on tapahtunut 21.11.2021 noin klo 20.00. Vaasan Taksikuljetus Oy:n bussi on jättänyt matkustajia Hulmin SEO:n (ent. Neste Puistohulmi) pihaan. Linja-auton kääntyessä Hulmintieltä huolto-asemalle, Hulmintien ja huoltoaseman välissä, putosi auton keula syvään kuoppaan.  Auton etukulma vaurioitui kuoppaan ajossa.

Liikennöitsijä oli yhteydessä seuraavalla viikolla kunnan tekniseen johtajaan ja tiedusteli kuinka menetellään korvausasiassa. Tekninen johtaja kävi paikanpäällä toteamassa tilanteen ja kuvasi kuopan. Kuoppa sijaitsi silmämääräisesti katsottuna noin 3/4 osaltaan Hulmintien vieressä olevalla kevyen liikenteen väylällä. Kuoppa on syntynyt kevyen liikenteen väylän päällysteen reunasaumaan. ELY-keskuksen korvausasioita käsittelevä Lapin ELY-keskus palautti korvausvaatimuksen todeten, että korvausvastuu ei ole ELY:n.  Hulmintien kevyen liikenteen väylä on ELY-keskuksen hallinoima väylä. Kyseinen kuoppa oli tapahtuman jälkeen käyty paikkaamassa ELY-keskuksen hoitourakoitsijan toimesta.

Pysäköintialue, jonka liittymästä on kysymys, on vuokrattu Neste Puistohulmi Oy:lle. Maanvuokrasopimus on voimassa 5.3.2033 saakka. Maanvuokrasopimuksen mukaan vuokralainen vastaa alueen kunnossapidosta ja perusparannuksista.

Tienkäyttäjän velvollisuuksista ja vastuista liikenteessä on säädetty tieliikennelaissa. Lain 3 §:n mukaan tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tienpitäjä pääsääntöisesti vastaa vahingosta, jos varoitusmerkkien asettaminen tai tien kunnon seuranta on laiminlyöty. Tienpitäjän laiminlyönneiksi on oikeudessa yleisimmin katsottu liian harvat tiestötarkastusvälit, vaarasta varoittamatta jättäminen ja se, ettei tietä ole korjattu viipymättä.

Vahingonkorvauspäätös ei ole sellainen hallinnollinen päätös, josta voisi valittaa hallinto-oikeuteen.  Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä 2188/2006 on todettu, että hallinto-oikeudella ei ole lakiin perustuvaa toimivaltaa tutkia tienpitoviranomaisen vahingonkorvauspäätöstä kokevaa vaatimusta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta toteaa, että koska vahingon aiheuttanut kuoppa on pääosin sijainnut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen hallinnoimalla kevyen liikenteen väylällä kuuluu korvausvastuukin ELY-keskukselle.

Tekninen lautakunta päättää hylätä korvausvaatimuksen.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo, PL 13, 66401 Laihia

käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
telekopio 06 4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00