Tekninen lautakunta, kokous 9.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Lausunto / EPOELY; Kattiharjun tuulivoima, YVA-harkinta

LAIDno-2022-102

Valmistelija

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Kuvaus

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyytää lausuntoa Isonkyrön Kattiharjun tuulivoimapuiston uuden YVA-menettelyn soveltamisen tarpeesta.

Harkintapyynnön on esittänyt Prokon Wind Energy Oy, joka hakee poikkeamista tuulivoimapuiston kaavamääräyksistä voimaloiden kokonaiskorkeuden ja lentoliikenteen korkeusrajoituksen osalta.

Lisäksi yhtiö hakee poikkeamista kaavamääräyksestä joka edellyttää, että voimaloiden rakenteiden tulee sijoittua kokonaisuudessaan tv-alueen sisäpuolelle. Hakijan mukaan tv-alueen koko ei mahdollista nykyaikaisten voimaloiden rakentamista ilman poikkeamista määräyksestä.

Lainvoimainen Kattiharjun osayleiskaava mahdollistaa 14 tuulivoimalan rakentamisen alueelle. Kaavamääräyksen mukaan voimaloiden rakenteiden tulee sijoittua kokonaisuudessaan kaavaan merkityn tv-alueen sisäpuolelle ja voimaloiden kokonaiskorkeus saa olla enintään 230 metriä. Lentoliikenteen korkeusrajoitusalueen osalta tuulivoimalan kokonaiskorkeus ei saa ylittää 279m mpy. Yhdeksän tv-aluetta sijaitsee kyseisen lentoliikenteen korkeusrajoitusalueen sisäpuolella.

Suurimmat muutokset liittyvät voimaloiden roottorin koon kasvuun ja sen myötä hakija on päivittänyt hankkeen melu- ja varjostusmallinnukset.

Hakijan arvion mukaan suunniteltu muutos ei merkittävästi lisää hankkeen meluhaittaa, mutta mallinnuksen perusteella varjostusvaikutus ylittää 8 h/a kuuden asuin- tai lomarakennuksen pihapiirissä, kun puuston suojaavaa vaikutusta ei huomioida. Kun suojaava vaikutus otetaan huomioon, varjostusvaikutus ylitetään kolmessa rakennuksessa. Tästä syystä Isonkyrön ympäristölautakunta on päättänyt, että hakijan tulee hakea ympäristölupaa mahdollisten tulevien haittojen estämiseksi.

Lausunto pyydetään toimittamaan osoitteeseen kirjaamo.etela-pohjanmaa@ely-keskus.fi ja elina.venetjoki@ely-keskus.fi 10.2.2020 mennessä (dnro EPOELY/82/2022).

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on laadittu vuosina 2013 - 2015, jonka aineisto löytyy osoitteesta: https://www.ymparisto.fi/fi-fi/Asiointi_luvat_ja_ymparistovaikutusten_arviointi/Ymparistovaikutusten_arviointi/YVAhankkeet/Kattiharjun_tuulivoimapuisto_Laihia_Isokyro

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Laihian kunnan ympäristönsuojeluviranomainen toteaa lausuntonaan, että melu- ja varjostusalueella ei Laihian kunnan alueella sijaitse asuin- tai lomarakennuksia, joihin poikkeaminen vaikuttaisi. Haittavaikutuksien muutokset ovat vähäisiä verrattaessa alueen osayleiskaavan laadinnan aikana tehtyihin selvityksiin. Mahdollisella poikkeamisella ei tule olemaan merkittävää vaikutusta maankäyttöön Laihian kunnan alueella.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Tekninen lautakunta päätti tarkastaa tämän pykälän kokouksessa. Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Tiedoksi

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi