Tekninen lautakunta, kokous 10.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Jarrumiehentien katualueen haltuunotto ja korvaaminen maanomistajalle

LAIDno-2019-379

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja rakennuslain 104 §:n mukaan kunnan omistukseen siirtyvästä katualueesta on kunta velvollinen suorittamaan maanomistajille korvausta siltä osin kuin luovutettavan alueen pinta-ala ylittää 20 % hänen kysymyksessä olevalla asemakaava-alueella omistamastaan maasta tai on suurempi sitä rakennusoikeuden määrää, jonka saa rakentaa hänelle jäävälle maalle tällä asemakaava-alueella.

Jarrumiehentie on rakennettu uudelle linjaukselle Ratikyläntien molemmin puolin. Tietyöt valmistuivat syyskuussa 2021. Tielinjan sijainnin määritteli 3.9.2020 lainvoiman saanut VT18 asemakaavan muutos ja laajennus. Kirstantien ja Ratikyläntien välisellä alueella Jarrumiehentien linjaus sijoittuu yksityisen omistamalle maalle. Vuonna 1982 kyseisen kiinteistön omistajalle on maksettu katualuekorvausta 2724 m²:n osalta, jonka verran katualue tuolloin vei tilaa. Uuden linjauksen vuoksi katualueen kokonaispinta-ala on laajentunut 358 m²:n verran, jonka osalta korvaukset tulisi vielä maksaa. Osa entisestä haltuunotetusta katualueesta on poistettu tiekäytöstä ja palautettu maanomistajalle. Uusi haltuunotettava tiealue on rajattu oranssilla liitekarttaan. Ilmaisluovutusvelvollisuuden voi käyttää vain kerran, joten ilmaisluovutusvelvollisuutta ei enää ole käytettävissä.

Maanmittausinsinööri Anna Annila on tehnyt Jarrumiehentien korvauslaskelman. Lisäksi haittakorvauksien osalta apuna on ollut maaseutusihteeri Esa Ala-Sihto. Maapohjan yksikköhinta 2,32 €/m² on sama kuin vuonna 2016 maksettu Teerenkujan katualuekorvaus. Vastaava korvauslaskelma oli lautakunnan kokouksen käsittelyssä jo 10.3.2021 § 16, mutta maanomistaja ei hyväksynytkään lopulta lautakunnan tekemää korvauspäätöstä. Maanomistajan kanssa on tämän jälkeen käyty keskustelua asiasta, ja nyt tiealueeseen kohdistuvan korvauksen lisäksi mukaan on määritelty myös haittakorvauksia seuraavien kohteiden osalta:

- Jarrumiehentien pohjoispuolelle jäävä maa-alue (kortteli 115, tontti 1) on kaavamuutoksen myötä muuttunut hankalan malliseksi, jolloin sen hyödyntäminen on haastavampaa. Alueen pinta-ala on 5746 m² ja haittakorvaukseksi on määritelty kertakorvauksena 2000 euroa.

- Entinen Jarrumiehentien tiealue uuden tien eteläpuolella on tietöiden yhteydessä poistettu tiekäytöstä ja on tällä hetkellä huonosti esim. viljelyskäyttöön soveltuva. Alueella ei myöskään asemakaavassa ole rakennusoikeutta. Alueen pinta-ala on 1850 m² ja haittakorvaukseksi on märitelty kertakorvauksena 500 euroa.

Korvauksille lasketaan lunastuslain mukainen 6 %:n korko haltuunottopäivästä maksupäivään. Maanomistaja on suullisesti hyväksynyt määritellyt korvaukset.

Jarrumiehentien itäosalla on voimassa 18.10.1999 ja 16.3.2011 vahvistetut asemakaavat. Näiden alueiden osalta katualuekorvaukset on maksettu vuosina 1983 ja 1985, eikä katualueen rajaus näillä alueilla ole tämän jälkeen muuttunut.

MRL:n mukaan:

94 § Katualueen siirtyminen kunnalle

Kun asemakaava hyväksytään alueelle, jolla ei ole ollut asemakaavaa, kunta saa omistukseensa katualueen, joka ei sille ennestään kuulu, kiinteistönmuodostamislain mukaisella kiinteistötoimituksella.

Katualueen korvaamisesta säädetään 104 §:ssä.

95 § Katualueen haltuunotto

Kunta saa 94 §:ssä tarkoitetun alueen haltuunsa, kun sitä ryhdytään rakentamaan tai muutoin tarvitaan käytettäväksi ja alueen erottamista koskeva kiinteistötoimitus on pantu vireille taikka kun kunta 104 §:n mukaan on suorittanut alueesta korvauksen.

Jos 1 momentissa tarkoitetulla alueella on vähäistä arvokkaampi rakennus, arvokas rakennelma tai laite taikka alue on välttämätön niiden käyttämistä varten, kunta ei saa ottaa maata haltuunsa ennen kuin korvauksesta on sovittu tai lunastusmenettely on pantu vireille.

Maan, joka asemakaavaa muutettaessa tulee sisältymään katualueeseen, kunta saa ottaa haltuunsa, kun sitä koskeva lunastusmenettely on pantu vireille.

Oheismateriaalina korvauslaskelma.

Nähtävillä kokouksessa:

- Jarrumiehentien itäosan korvauslaskelmat vuosilta 1983 ja 1985

- Jarrumiehentien korvauslaskelmat Kirstantien ja Ratikyläntien väliseltä alueelta vuodelta 1982

- Kartta korvatuista alueista vuosina 1982, 1983 ja 1985.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy oheismateriaalin mukaisen korvauslaskelman. Korvaus pannaan maksuun, mikäli kiinteistön omistaja hyväksyy päätetyn korvauksen.

Tekninen lautakunta päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa. Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo
postiosoite: PL 13, 66401 Laihia
käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00