Kunnanhallitus, kokous 20.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 215 Valtuustoaloite / Kunnallisen päätöksenteon koulutuksen järjestäminen

LAIDno-2020-608

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanvaltuusto, 14.12.2020, § 80

Laihian Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti kokouksessa 14.12.2020 päivätyn valtuustoaloitteen kunnallisen päätöksenteon koulutuksen järjestämisestä Laihian kunnan viran- ja toimenhaltijoille sekä luottamushenkilöille (LAIDno-2020-608).
Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää valtuustoaloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

__________________________________________________________

Kunnanhallitus, 25.1.2021, § 18

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustoaloitteen hallinto-osastolle tutkittavaksi ja selvitettäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Veli-Matti Laitinen, veli-matti.laitinen@laihia.fi

Kuvaus

Elokuussa 2021 on aloitettu Laihian kunnan kaikille luottamushenkilöille suunnattua koulutusta. Koulutuksen sisältöinä on kuntalain, hallintolain, julkisuuslain sekä 1.8.2021 voimaan tulleen hallintosäännön säädökset. Koulutuksissa on käsitelty myös hyvää hallintotapaa, julkisuuskysymyksiä ja esteellisyyttä.

Kouluttajana toimii Veli-Matti Laitinen (YTM, entinen Vaasan hallintojohtaja). Hän vastaa kouluksesta vs. henkilöstöpäällikkönä 3.10.2021 saakka ja vuoden loppuun konsulttina.

Ensimmäisessä (25.8.) koulutustilaisuudessa koulutusta annettin valtuuston jäsenille ja varajäsenille sekä kunnanhallituksen jäsenille. Tässä keskityttiin keskeisimpiin lakien tuntemukseen ja käsiteltiin nimenomaan valtuuston ja kunnanhallituksen roolia kunnan päätöksenteossa ja näiden keskinäistä suhdetta.
Seuraavaksi (7.9./9.9.) koulutettiin lautakuntien jäsenet ja varajäsenet, jossa painopisteenä on nimenomaan lautakuntien työskentely.
Viimeisessä (21.9.) luottamushenkilöille suunnatussa koulutustilaisuudessa käsitellään toimielinten (valtuusto, kunnanhallitus, lautakunnat, jaostot, toimikunnat jne.) puheenjohtajien ja esittelijöiden ja sihteerien roolia, jossa keskitytään kokoustyöskentelyyn ja näiden kolmen tahon keskinäiseen toimintaan ja yhteistyöhön kokoustilanteessa. Koulutuksessa käydään myös läpi kokousta ennen tapahtuvat toimenpiteet, kokousaikaiset tilanteet ja pöytäkirjan laatimiseen liittyvät seikat.

Koulutuksien materiaalit julkaistaan luottamushenkilöiden ekstranetissä. Materiaalit ovat hyödynnettävissä mahdolliseen lisäperehdyttämiseen tai koulutukseen.

Näiden koulutuksien jälkeen myös viran- ja toimienhaltijoille tullaan järjestämään koulutusta loppuvuoden aikana. Teemoina ovat samat asiat kuin luottamushenkilöillä, mutta sisällössä painottuu viran- ja toimenhaltijoiden rooli valmistelussa ja päätösten täytäntöönpanossa. Myös viranhaltijapäätösten laatimisprosessia ja asiasisältöjä (hallinnolliset päätökset, henkilöstöpäätökset, hankinnat jne.) käydään läpi.

Aloitteessa esitetään lisäksi, että kunta ryhtyy selvittämään hallinnollisen koulutuohjelman rakentamista yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa.

Edellä mainittujen koulutusten jälkeen kartoitetaan lisäkoulutustarpeita sekä luottamushenkilöille että viran- ja toimenhaltijoille. Mikäli niitä ilmenee, niin lisäkoulutuksesta voidaan käydä keskustelua Vaasan yliopiston täydennyskoulutuksesta vastaavan Levon Instituutin kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi