Perusturvalautakunta, kokous 10.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Kissankello yksikön toiminnan muutos

Valmistelija

  • Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Perusturvalautakunta 18.5.2017 § 45

Valmistelija: Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Kuvaus

Kissankello on Mikintuvan yksikkö, jossa asuu 25 asukasta ja työskentelee 12,5 (hoitotyö, tilahuolto, keittiö) työntekijää. Hoitohenkilöstö työskentelee ilta- ja aamuvuorossa. Yöaikaan Laihian kunnan yöpartio käy tarvittaessa. Tilat omistaa Laihian Vanhustenkotiyhdistys, jolta Laihian kunta on vuokrannut ne.

Osana valtakunnallista suositusten mukaista sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistusta on tarpeen tarkastella käytössä olevia tiloja sekä henkilökunnan sijoittumista ja pyrkimystä avopalveluiden vahvistamiseen. Tulevaisuudessa asumispalveluiden alaisuudessa toimisi jatkossa vain ympärivuorokautiset yksiköt; Isootupa, Toiska ja Mikintuvan Kanerva.

Muutoksesta johtuen Kissankello yksikön henkilöstö siirtyisi hallinnollisesti kotihoidon alaisuuteen. Asukkaiden vuokrasopimukset siirtyisivät kiinteistön omistajan hoidettavaksi. Asukkaiden tarvitsemat palvelut hoitaa tulevaisuudessa kotihoito.

Päätösehdotus

Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää siirtää Kissankello yksikön henkilöstön kotihoidon alaisuuteen.

Perusturvalautakunta päättää sopia vuokrausjärjestelyistä siten, että tulevaisuudessa vuokrausjärjestelyt ja kiinteistöön liittyvät asiat hoitaa kiinteistön omistaja (Laihian Vanhustenkotiyhdistys). Muutos tapahtuu vuoden 2017 aikana.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus

Perusturvalautakunta päättää siirtää Kissankello-yksikön henkilöstön kotihoidon alaisuuteen.

Perusturvalautakunta päättää sopia vuokrausjärjestelyistä siten, että tulevaisuudessa vuokrausjärjestelyt ja kiinteistöön liittyvät asiat hoitaa kiinteistön omistaja (Laihian Vanhustenkotiyhdistys). Muutos toteutetaan 31.12.2017 mennessä.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Perusturvalautakunta 18.11.2020, § 82

Valmistelija: Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kunnanhallitus on kokouksessaan 21.9.2020 §155 Talouden tasapainottamiseen liittyvällä yhteistoimintamenettelyllä asettanut 700 000 euron henkilöstösäästövelvoitteen vuosille 2020-2021. Asiaan liittyvät yt-neuvottelut on kunnassa käyty ja kunnanhallituksen päätöksellä hallintokunnat on velvoitettu toimeenpanemaan päätöksessä esitettyjä toimenpiteitä säästövelvoitteen toteutumiseksi. Perusturvalautakunnan tulee tähän päätökseen perustuen tarkastella Kissankellon kotihoidon palvelutasoa ja toiminnan organisointia 30.11.2020 mennessä. 

Perusturvalautakunta on tarkastellut Kissankellon toimintaa ja toiminnan organisointia. Kotihoidonohjaaja Riitta Krooks on ollut asiantuntijajäsenenä perusturvalautakunnan kokouksessa 21.10.2020 kertomassa Kissankello yksikön tämän hetken palvelutasosta. 

Kissankellon palvelutason ja laskutettavien käyntien sisällön tulee olla yhdenvertaisia kaikkien kotihoidon asiakkaiden osalta. Tämän vuoksi Kissankellon asiakkaan palvelutasoa täytyy tarkastella käyntejä yhteensovittamalla (samalla käynnillä hoidetaan kaikki tarvittavat tehtävät), kuntouttavaa työotetta vahvistamalla (asiakkaan omatoimisuuden tukeminen ja aktivoiminen), asiakkaan hoitoisuutta arvioimalla (hoitosuunnitelmien päivittäminen, RAI-arvioinnit, toimintakyky vs palveluntarve muodostaa perustelut asiakaskäynnille ja käynnin tavoitteille) sekä henkilöstön työnkiertoa lisäämällä yhtenäisen toimintakulttuurin aikaansaamiseksi.

Lisäksi on tarpeen pikaisesti selkeyttää  vuokranantajan ja kotipalvelun vastuut ja velvoitteet asianmukaiselle tasolle. 

Päätösehdotus

Perusturvalautakunta päättää velvoittaa kotihoidon palvelutason yhdenmukaistamista pikaisesti seuraavissa asiakokonaisuuksissa:

  • asiakaskäyntien yhteensovittaminen  
  • asiakkaiden hoitoisuuden arviointi 
  • henkilöstön työnkierto

Toteutetut toimet tulee antaa tiedoksi perusturvalautakunnalle viimeistään 31.5.2021 mennessä.

Perusturvalautakunta päättää, että vuokranantajan vastuut ja velvoitteet tulee saattaa välittömästi asianmukaiselle tasolle.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Perusturvalautakunta 10.6.2021 § 52

Kunnanhallitus on talouden tasapainottamistoimenpiteenä velvoittanut mm tarkastelemaan kotihoidon palvelujen yhdenmukaistamista Kissankellon palvelujen osalta. Perusturvalautakunta on kokouksessaan 18.11.2020 (§82) velvoittanut kotihoidon kehittämään talouden tasapainottamissuunnitelmaa noudattaen palvelutason yhdenmukaistamista. 

Toteutetut toimet:

1. Kotipalvelun käynnit on yhdenmukaistettu kentän ja Kissankellon välillä,mm.

- "ylimääräisiä" käyntejä ei tehdä vaan kaikki toimet keskitetään sovittujen käyntimäärien sisältöihin

- Asiakkaat saavat ottaa taas itse ruoka-annokset (pandemiasta johtuvista syistä palvelutaso ja toimintatavat piti ottaa huomioon)

- Hoitosuunnitelmia päivitetään jatkuvasti, vähintään puolivuosittain ja varsinkin silloin jos asiakkaan voinnissa tapahtuu muutosta.

- Käyntien maksimi määrä vuorokaudessa on 4 käyntiä myös Kissankellossa, yli 4käyntiä päivässä edellyttää palveluasumisen tarpeen arviontia.

- Rai- toimintakykyarvio päivitetään kaikilla asiakkailla puolen vuoden välein ja aina jos toimintakyvyssä tapahtuu oleellista muutosta.

- Henkilöstöä on koko ajan kierrätetty kentän ja Kissankellon välillä, pandemian sallimissa puitteissa.

2.  Vuokranantajan vastuista ja velvoitteista on käyty neuvottelut Vanhustenkotiyhdistyksen kanssa 21.1.2021. Vuokranantajan kanssa on sovittu että vuokranantaja hankkii yleisiin tiloihin siivouspalvelun koska siivous ei kuulu kotipalvelun työtehtäviin.

3. Kotihoidon ohjaaja Riitta Krooks on tehnyt selvityksen kotipalvelun välittömän hoitotyön osuudesta. Selvityksen mukaan Kissankellon välittömän hoitotyön osuus sattumanvaraisella valikoidulla seuranta-ajalla 3.-9.5.2021 on 60,5%, kun kentän kohteet mukaan lukien toteuma on 52%. Välittömän hoitotyön tavoitetaso on 55%, vrt. Vaasan kotipalvelun strateginen tavoitetila 50%.

4. Kotipalveluhenkilöstön ajopäiväkirjojen yhteenveto aj.3.5.-9.5.2021 osoittaa käyntien yhteensovittamisen toteutuneen hyvin.

5. DomaCare toiminnanohjausjärjestelmöä ja sen mahdollistama työnjako suunnittelu on mahdollistanut tehokkaan työn suunnittelun ja välittömän hoitotyön osuuden lisäämisen.

6. Alvar-kuvapuhelinpalvelulla toteutettavan etähoitajakontaktin tavoite keväälle 2021 oli 1 kontakti/päivä. Toteuma on ollut 2-3kontaktia/pvä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää todeta, että kotipalvelu on saavuttanut Kissankellon toiminnan yhdenmukaistamiseen ja tehostamiseen saavutetut tavoitteet sovittuun aikatauluun 31.5.2021 mennessä.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi