Perusturvalautakunta, kokous 10.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Lomautukset / perusturva

LAIDno-2021-294

Valmistelija

  • Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Hallintosäännön 42 §:n mukaan kunnanhallitus päättää henkilöstön lomauttamisen periaatteista ja lomauttamisen käyttöönotosta taloudellisella ja/tai tuotannollisella perusteella.

Kunnanhallitus päätti 21.9.2020 § 155 hyväksyä yhteistoimintamenettelyn neuvottelutuloksen. Kunnanhallitus päätti, että mikäli henkilökunnan vapaaehtoiset säästöt eivät kata neuvotteluissa käsiteltyä 100.000 euron säästövelvoitetta vuosina 2020 - 2021, haetaan säästö henkilöstön lomautuksilla.

Sitoutumiset vapaaehtoisiin säästötoimiin (palkaton vapaa, lomarahojen vaihto vapaaksi tai osa-aikaistus) tuli antaa 30.11.2020 mennessä. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 25.1.2021 § 6, että Laihian kunta lomauttaa vuonna 2021 kolmeksi päiväksi ne viran- ja toimenhaltijat, jotka eivät ole sitoutuneet mihinkään vapaaehtoiseen säästötoimeen. Kokouksessaan 8.3.2021 kunnanhallitus hylkäsi lomautuspäätökseensä tulleet oikaisuvaatimukset.

Kunnallisen viranhaltijalain (304/2003) 7 luvun 30 §:n 2 momentin mukaan viranhaltija voidaan lomauttaa enintään 90 päivän ajaksi, jos tehtävät tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat tilapäisesti vähentyneet eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää muita tehtäviä tai työnantajan tarpeisiin sopivaa koulutusta.

Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) VIII luvun 1 § 1 momentin soveltamisohjeen mukaan kustannusten pakottava vähentämistarve kunnassa taikka sen kyseisessä toimintayksikössä voi olla määräaikaisen lomautuksen perusteena.

Lomautuksen perusteena ovat taloudelliset syyt.

Lomautuksia koskeva yhteistoimintalain (449/2007) mukainen yhteistoimintavelvoite on täytetty ennen päätöksentekoa. Lomautuksia koskevat yt-neuvottelut käytiin 23.6.2020 - 2.9.2020.

Hallintosäännön 42 §:n mukaan viranhaltijan tai työntekijän lomauttamisesta toistaiseksi tai määräajaksi päättää se viranomainen, joka ottaa viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen. Perusturvalautakunnan tulee tehdä päätös perusturvan viranhaltijoiden lomauttamisesta.

Perusturvaosastolla lomautukset on suunniteltu yksilöllisten työtilanteiden mukaan ja henkilöstöresurssien mahdollistamalla tavalla.  Viranhaltijoiden lomautukset jaksotetaan siten, että välttämättömät tehtävät tulevat hoidetuiksi ja lomautuksissa noudatetaan vuorottelua, jotta sijaistamiset voidaan hoitaa asianmukaisesti. Suunnittelussa on pyritty siihen, että lomautuksella on mahdollisimman vähän vaikutusta palvelutuotantoon.

Lomautussuunnitelma nähtävissä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta hyväksyy lomautussuunnitelman ja päättää lomauttaa kyseiset viranhaltijat kolmen vuorokauden ajaksi lomautusilmoituksissa heille annettuina ajankohtina.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Raimo O Kinnari ilmoitti vastustavansa lomautussuunnitelman toteuttamista.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo
postiosoite: PL 13, 66401 Laihia
käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00