Perusturvalautakunta, kokous 10.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Perusturvan asiakasmaksut

LAIDno-2018-108

Valmistelija

  • Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakia on uudistettu.

Uudistuksella parannetaan palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja oikea-aikaisuutta sekä laajennetaan terveyspalvelujen maksuttomuutta sekä kohtuullistetaan maksuja. Lakimuutokset tulevat voimaan 1.7.2021.

Pohjanmaan hyvinvointialueen asettama asiakasmaksutyöryhmä on käsitellyt ajankohtaisia kysymyksiä jotka liittyvät asiakasmaksulain muutoksiin 1.7.2021 alkaen (vaihe 1). Lisäksi on laadittu yhteiset tiedotus- ja tuloselvitysmallit sekä hakemuspohja asiakasmaksun huojentamiseksi tai setelin arvon korottamiseksi. Työryhmä ehdottaa, että jäsenkunnat ja nykyiset sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueet noudattavat laissa määriteltyt vähimmäistasot.

Asiakasmaksutyöryhmä jatkaa työtään ja tulee syksyllä tekemään ehdotuksen mm. tukipalvelujen, tilapäisen kotipalvelun asiakasmaksujen yhdenmukaistamiseksi  1.1.2022 alkaen (vaihe 2).

Kunnat vastaavat jatkossakin asiakasmaksujen perimisestä ja voivat tietyin reunaehdoin päättää asiakasmaksuista. Muutoksista on tiedotettava asiakkaita ja kuntalaisia.

Alla tiivistelmä muutoksista jotka astuvat voimaan 1.7.2021.

Laki sisältää jatkossa pitkäaikaisten sosiaalihuoltolain nojalla järjestettyjen asumispalvelujen maksut. Palveluasumisen maksut ovat puuttuneet kokonaan asiakasmaksulainsäädännöstä; tästä syystä kuntien maksut ovat vaihdelleet suuresti.

Asiakasmaksulainsäädännössä säädetään jatkossakin enimmäismaksuista tiettyjen palvelujen osalta. Kunta voi päättää ottaa käyttöön enimmäismaksua pienemmän maksun tai antaa palvelun maksutta. Kunnan velvoitetta tiedottaa asiakasta maksujen alentamisesta ja perimättä jättämisestä on vahvistettu säätämällä tästä laissa.

Kotihoidon ja palveluasumisen (henkilöstöä ei yöllä) maksu määräytyy palvelupäätökseen kirjattujen, asiakkaan tarpeen mukaisten palvelutuntien määrän, asiakkaan maksukyvyn ja perheen koon mukaan vastaavalla tavalla kuin kotihoidon maksuissa aikaisemminkin. Asiakkaan saaman palvelukokonaisuuden tulee vastata palvelupäätökseen kirjattua. Jos palvelujen tarpeessa tai palvelujen totutuksessa tapahtuu muutoksia, tulee palvelupäätöstä muuttaa.

Tehostetussa palveluasumisessa (henkilöstöä ympäri vuorokauden), pitkäaikaisessa laitoshoidossa ja pitkäaikaisessa perhehoidossa maksu määräytyy samanlaisin perustein. Maksu saa olla enintään 85 % asiakkaan nettokuukausituloista, joista on tehty laissa säädetyt vähennykset. Omaan käyttöön on jäätävä vähintään 164 €.

Muutoksenhakua koskevaa sääntelyä on selkiytetty ja asiakkaan oikeusturvaa vahvistettu. Tasasuuruisia asiakasmaksuja koskevaa oikaisuvaatimusohjausta on selkiytetty. Kaikkiin maksuihin voi hakea muutosta.

Uudessa laissa korostetaan asiakasmaksujen alentamisen ja perimättä jättämisen ensisijaisuutta suhteessa toimeentuloturvaan.

Maksukattoa laajennetaan suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin 1.1.2022 alkaen. Jatkossa maksukattoa kerryttävät myös asiakasmaksut, joiden suorittamiseen on myönnetty toimeentulotukea.

Perusturvan asiakasmaksut ohje on päivitetty vastaamaan asiakasmaksulain muutosta.

Kuntaliiton yleiskirje: https://www.kuntaliitto.fi/yleiskirjeet/2021/sosiaali-ja-terveydenhuollon-asiakasmaksulain-osittaisuudistus

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anneli Riski, johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää huomioida uuden asiakasmaksulain voimaantulon 1.7.2021 ja hyväksyä perusturvan asiakasmaksut 1.7.2021 alkaen liitteen mukaan.

Perusturvalautakunta päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa. Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että kunnanhallituksen edustaja Sauli Tuomela poistui kokouksesta esteellisenä (intressijäävi/Laihian Hyvinvointi Oy:n hallituksen jäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa tämän asian käsittelyyn ja päätöksentekoon.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo
postiosoite: PL 13, 66401 Laihia
käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00