Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 4.2.2020

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 5 Oppilaaksiottaminen lukuvuonna 2020 - 2021

LAIDno-2020-119

Valmistelija

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Perusopetuslain 6 §:n mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti ja liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.

Laihian kunnan hallintosäännön § 56/A 7 mukaan sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää oppilaaksi ottamisen perusteista. Sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja osoittaa perusopetukseen otettavalle oppilaalle lähikoulun lautakunnan periaatteiden mukaisesti § 56/C 3.

Kunta osoittaa oppivelvollisille ja muille perusopetuslaissa tarkoitettua opetusta saavalle em. perusteen mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa annetaan lain mukaista opetusta sellaisella oppilaan kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään. Mikäli huoltaja esittää lapsensa kouluksi muun kuin kunnan osoittaman lähikoulun, hänen tulee siitä esittää anomus sivistys- ja vapaa-ajanjohtajalle, joka päättää oppilaaksi ottamisesta. Mikäli oppilas sijoitetaan muuhun kuin omaan lähikouluun, huoltaja vastaa oppilaan kuljetuksesta.

Oppilaaksi ilmoittautuminen tapahtuu vuonna 2020 Wilman kautta edellisvuoden tapaan. Oppilaalle merkitään valmiiksi lähikoulu. Huoltajilla on mahdollisuus hakeutua muuhunkin lähikouluun kuin osoitteen perusteella päätettyyn lähikouluun. Päätös muusta kuin omasta lähikoulusta tehdään huoltajan esittämien perusteluiden mukaan. Mikäli oppilas tämän perusteella sijoitetaan muuhun kuin omaan lähikouluun, huoltaja vastaa oppilaan kuljetuksesta.

Alustavien laskelmien mukaan ja ottaen huomioon aloittavien luokkien määrän Kirkonkylän ja Rauhalan yksiköissä Perälään tulisi 19 oppilasta, Rauhalaan 27 - 32, Kirkonkylälle 34-41, Hulmille 8, Isoonkylään 14 sekä Kylänpäähän 4.

Erityisen tuen oppilaiden lähikoulu: oppilas, jolla on erityisen tuen päätös (PoL 17§ 2. mom.), koulutuspaikka määräytyy ensisijaisesti normaalien oppilaaksiottoperiaatteiden mukaisesti ja oppilas pyritään sijoittamaan lähikouluperiaatteen mukaan omaan lähikouluunsa hänen tuen tarpeensa perusteella. Oppilaan erityisen tuen tarpeen vuoksi oppilaan koulutuspaikka voi olla myös jokin muu koulu kuin hänen lähikoulunsa (sijoittuminen pienluokkaan). Sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja tekee oppilaaksiottopäätöksen erityisen tuen oppilaiden perusopetukseen otosta ja tekee myös peruskoulun aikana lähikoulupäätöksen samalla, kun oppilaalle tehdään erityisen tuen päätös. Erityisen tuen päätös tehdään pedagogisen selvityksen ja/sekä tarvittaessa asiantuntijalausunnon perusteella. 

Joustavan perusopetuksen toimintaan voidaan ottaa perusopetukseen 8-9 vuosiluokkien oppilas. Laihialla toiminta järjestetään kuitenkin pääsääntöisesti 9. luokan oppilaille. Poikkeuksellisesti joustavan perusopetuksen toimintaan voidaan ottaa myös perusopetuslain 17 §:n 2 momentissa säädettyä erityisopetusta saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan joustavan perusopetuksen toiminnassa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan kokonaisuutena pitää oppilaan edun mukaisena. Oppilas valitaan joustavan perusopetuksen toimintaan oppilaan tai hänen huoltajiensa tekemän hakemuksen, sekä haastattelun perusteella. Opetuksen järjestäjä päättää oppilasvalinnan perusteista ja valintamenettelystä. Otettaessa oppilaita joustavan perusopetuksen toimintaan heihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää vahvistaa lähikoulujen osoittamisen perusteet perusopetuslain 6 §:n mukaisesti tarkennettuna siten, että:

1. Perälän yksikön oppilaaksiottoalueeksi määritellään Ampujantien eteläinen puoli.

2. Rauhalan yksikön ja Kirkonkylän yksikön oppilaaksiottoalueet esitellään kokouksessa. Oppilaaksiottoalueisiin vaikuttaa aloittavien luokkien lukumäärä.

3. Hulmin, Isonkylän ja Kylänpään oppilaaksiottoalueisiin kuuluu kouluja lähimpänä olevat osoitteet.

4. Mahdollisia muita erityisen opetuksen tukimuotoja tarvitsevan oppilaan opetuksen antopaikaksi osoitetaan tarvittaessa joko Isolahden tai Hietalahden koulu. Esitys antopaikaksi tehdään yhteistyössä huoltajien ja Vaasan perusopetuksen kanssa ottaen huomioon oppilasta koskevat lausunnot.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää, että Laihian yhtenäiskoulun yksiköiden oppilaaksiottoalueiksi pyritään määrittämään kouluja lähimpänä olevat osoitteet ottaen huomioon koulukuljetukset sekä erityisen tuen ja pidennetyn oppivelvollisuuden päätökset. 

Mahdollisia muita erityisen opetuksen tukimuotoja tarvitsevan oppilaan koulutuspaikaksi osoitetaan tarvittaessa muu lähikunnan koulu. Esitys koulutuspaikaksi tehdään yhteistyössä huoltajien ja vastaanottavan kunnan kanssa.

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että perusopetuksen johtava rehtori Paula Hauru ja apulaisrehtorit Sanna Schöning ja Aki Timo saapuivat kokoukseen asiantuntijoiksi ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00