Valmistelija
Paula Hauru, johtava rehtori, paula.hauru@laihia.fi
Kuvaus
Toimiva ja riittävä oppilashuollon saamiseksi Laihian kunnassa on viime vuosina vahvistettu oppilashuoltoa. Se on ollut tarpeen, koska lapsia ja nuoria on esiopetuksesta lukiolaisiin yhteensä 1255. Toimipaikkoja on kahdeksan. Toimiva ja riittävä oppilashuolto on kirjattu myös sivistystoimen strategiaan ja on valittu ensi vuoden yhdeksi painopistealueeksi. Laihian kunnassa on kaksi koulupsykologin virkaa. Toimivaan ja riittävään oppilashuoltoon tarvitaan myös kaksi kuraattoria. Seuraavassa perusteluja, miksi toinenkin kuraattorin tehtävä pitää vakinaistaa:
-Ison oppilasmäärän (1255 oppilasta) ja laajan työkentän (työpisteitä 8) hallitseminen yksin on mahdotonta. Yksin hoidettaessa työ on vain akuuttien asioiden hoitamista, jolloin palvelun saanti ja tarve eivät kohtaa. Oppilaat joutuvat eriarvoiseen asemaan ja ennaltaehkäisevä työ jää, mikä tulee jossain vaiheessa monin verroin kalliimmaksi kunnalle.
(Talentian linjaus: Koulun sosiaalityö: korkeintaan 3 kouluyhteisöä yhtä koulun sosiaalityöntekijää kohti. Koulujen yhteenlaskettu oppilasmäärä on tällöin noin 600 oppilasta koulukuraattoria kohden. Yksilötyön osalta sovelletaan lastensuojelun lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän lapsiasiakkaiden enimmäismäärää eli 40 oppilasta.)
https://www.talentia.fi/wp-content/uploads/2017/06/Mitoituksen_linjaus.pdf
- Koulukuraattoreja sitovat oppilas- ja opiskelijahuoltolain perusteella psykologin tavoin tiukat aikarajat: vastaanotolle on päästävä viimeistään seitsemäntenä koulupäivänä pyynnöstä, kiireellisissä tapauksissa viimeistään seuraavana päivänä (15§). Tämä ei olisi mahdollista yhden koulukuraattorin resurssilla.
- Laissa painotetaan erityisesti yhteisöllistä opiskeluhuoltoa (4§), joka on luonteeltaan edistävää ja ennaltaehkäisevää. Tähän työhön ei ole ollut riittävästi aikaa, mutta jatkossa koulukuraattori ja -psykologi voisivat muodostaa tiimin, joka vetäisi esimerkiksi erilaisia asiakasryhmiä/tunteja kouluilla.
- Kuraattoreiden työaikaan kuuluu asiakaskäyntien ja niiden kirjausten lisäksi yhteydenpito eri tahoihin. Kuraattorit ovat yhteydessä mm. koteihin, erilaisiin lapsia ja nuoria auttaviin tahoihin, sosiaalitoimeen, kouluterveydenhuoltoon ja -psykologiin, luokanopettajiin- ja valvojiin sekä nuorisotoimeen. Lisäksi on lukuisia yhteistyöpalavereita (oppilas- ja opiskelijahuollon kokoukset eri kouluyksiköissä, monialaisten aihekokonaisuuksien ryhmä, yhteistyöpalaverit sosiaalitoimen kanssa, Yhdessä eteenpäin -verkosto, yläkoulun yksikön ryhmäyttämispäivien suunnitteluryhmä, yksilölliset oppilashuoltoryhmät). Käyntikirjausten lisäksi kuraattori kirjaa mm. lähetteisiin liitteitä, harkinnanvaraiseen hakuun lausuntoja ja yhteenvetoja käynneistä.
- Kuraattoripalveluja ei aiemmilla resursseilla ole ollut mahdollista tarjota esiopetukseen.
- Budjetissa on jo huomioitu toinen kuraattori.
Kuraattoripalvelua käyttäneet oppilaat lukuvuotena 2018- 2019 tilanne viikolla 11/2019 mukaan: Rauhala 28 oppilasta+2 ryhmää, Hulmi 6 oppilasta+2 ryhmää, Isokylä 6 oppilasta, Kirkonkylän koulu 22 oppilasta, Kylänpää 8 oppilasta, Perälä 12 oppilasta+1 ryhmä, yläkoulu 32 oppilasta+3 ryhmää ja lukio 2 oppilasta+6 oppituntia. Yhteensä 116 oppilasta, 8 ryhmää ja 6 oppituntia.
Päätösehdotus
Esittelijä
Paula Hauru, johtava rehtori, paula.hauru@laihia.fi
Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle koulukuraattorin viran perustamista alkaen 1.8.2019.
Päätös
Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.