Tekninen lautakunta, kokous 11.11.2020

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 87 Valtuustoaloite / Tulva-aikainen vedenpinnan korkeusseuranta

LAIDno-2017-220

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Vilmunen, henkilöstöpäällikkö, tarja.vilmunen@laihia.fi

Kuvaus

 Kunnanvaltuusto 13.02.2017 § 14

Valtuutettu Jussi K. Niemistö jätti 13.02.2017 päivätyn Keskustan ja KD:n valtuustoaloitteen Laihianjoen tulvahuippujen tasaamisesta Sevarbäckeniä hyödyntäen.

Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää valtuustoaloitteen kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

Kunnanhallitus 13.03.2017 § 86

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustoaloitteen tekniselle lautakunnalle valmisteltavaksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Valtuustoaloitteessa esitetään selvitettäväksi Sevarbäckenillä pitäjän rajalla ja Laihianjoella Järvensillan kohdalla tehdään tulva-aikana vedenpinnan korkeusseurantaa ELY -keskuksen toimesta.
Jos seuranta antaa mahdollisuuden käyttää Sevarbäckeniä Laihianjoen tulva huippujen tasaamiseen SevarbäckeniIlä haittoja tuottamatta. Aloitteessa vaaditaan, että laihian kunta edellyttää ELy keskuksen ryhtyvän nopeasti toimiin Laihianjoen tulvahuippujen tasaamiseen Sevarbäckeniä hyödyntäen.

Kuntalaisaloite / Laihianjoen rantojen kunnostuksesta, ruoppauksesta ja valuma-alueiden hallinnasta Laihialla (LAIDno-2016-510) käsittää samoja laihian joen tulvien hallintaan liittyviä toimenpiteitä kuin valtuustoaloite.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt Laihianjoen vesistöalueen tulvariskien hallinnan työryhmän. Laihianjoen tulvaryhmässä on edustajat joen vaikutusalueen kunnista, ely-keskuksesta sekä työpajoissa pelastuslaitoksen, vaasan lentoaseman ja pohjanmaan liiton edustajat. Laihian kunnan edustajana on maanmittausinsinööri Anna Annila ja varajäsenenä tekninen johtaja Jari Mansikka-aho. 

Tulvaryhmä selvittää juuri valtuustoaloitteessakin esitettyjä ratkaisuvaihtoehtoja.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää, että Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen perustama Laihianjoen vesistöalueen tulvariskien hallinnan työryhmä täyttää valtuustoaloitteessa esitetyt toimenpidevaatimukset.

Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Keskustelun aikana jäsen Sauli Tuomela ehdotti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloitetta ei todeta tässä muodossa vielä loppuunkäsitellyksi.

Puheenjohtaja tiedusteli jäseniltä, voidaanko Tuomelan ehdotus hyväksyä yksimielisesti. Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi kunnanhallituksen hyväksyneen yksimielisesti Tuomelan ehdotuksen eli kunnanhallitus päätti yksimielisesti esittää kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloitetta ei todeta tässä muodossa vielä loppuunkäsitellyksi.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloitetta ei todeta tässä muodossa vielä loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Valtuustoaloitteessa esitetään selvitettäväksi Sevarbäckenillä pitäjän rajalla ja Laihianjoella Järvensillan kohdalla tulva-aikana tehtävän vedenpinnan korkeusseurantaa ELY -keskuksen toimesta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut Laihianjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille 2022-2027.

Laihianjoen tulva-aikaisen vedenpinnan korkeusseurantapisteiden rakentamiseksi ja mittausten suorittamiseksi sekä tulvariskien minimoimiseksi on Laihianjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmassa vuosille 2022-2027 esitetty toimenpiteitä. Suunnitelma on juuri nähtävillä kunnan kotisivuilla. Hallintasuunnitelmassa on esitetty, että Laihianjoella on kaksi mittapistettä, mutta tarve on useammalle mittapisteelle. Vastuutahoksi toimenpiteelle on hallintasuunnitelmassa merkitty Syke ja ELY.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kunnanvaltuuston 27.4.2020 hyväksymän hallintosäännön mukaisesti lautakunta päättää hallinnonalansa aloitteiden käsittelystä.

Tekninen lautakunta päättää todeta kuntalaisaloitteen tässä muodossa loppuun käsitellyksi.

Esittelijän kokouksessa muuttama päätösehdotus:

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ehdotus tulvariskien hallintasuunnitelmaksi on nähtävillä 14.5.2021 asti.

Tekninen lautakunta päättää tarkastella kuntalaisaloitetta uudelleen myöhemmin ensi vuonna.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi