Perusturvalautakunta, kokous 10.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Tehostetun palveluasumisen järjestäminen

LAIDno-2020-552

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Kuntalain (410/2015) 9§ mukaan kunta voi tuottaa järjestämisvastuulleen kuuluvat palvelut itse tai hankkia ne sopimukseen perustuen muulta palvelujen tuottajalta. Palvelusetelin käytöstä säädetään erikseen. Palvelujen tuottajan vastuu palveluista määräytyy kuntalain 9§ säädösten mukaan sekä sen mukaan mitä kunta ja palvelujen tuottaja sopivat.

Sosiaalihuoltolain (2014/1301) 21§ 3 ja 4 momentin mukaan tehostettua palveluasumista järjestetään henkilöille, joilla hoidon ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautista. Palveluasumisella tarkoitetaan palveluasunnossa järjestettävää asumista ja palveluja. Palveluihin sisältyvät asiakkaan tarpeen mukainen hoito ja huolenpito, toimintakykyä ylläpitävä ja edistävä toiminta, ateria-, vaatehuolto-, peseytymis- ja siivouspalvelut sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut.

Laihian kunnan tehostun palveluasumisen palvelut on järjestetty 1.9.2018 jälkeen palvelusetelillä. Tehostetun palveluasumisen asiakkaita on tällä hetkellä 86 ja hyväksyttyjä palvelusetelillä tehostetun palveluasumien palvelutuottajia 15.

Palvelusetelin lisäksi kunnalla tulee olla toisenlainen vaihtoehto asumispalvelujen järjestämiseksi (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä 2009/569 6 §, Vanhuspalvelulaki 7 §). Tästä syystä kunnan on järjestettävä kilpailutus tehostetun palveluasumisen hankkimisesta puitesopimuksilla.

Oheismateriaali: tarjouspyyntö luonnos, palvelusetelituottajat, palvelukuvaus, hinnoitteluliite, kelpoisuuden arvionti

Päätösehdotus

Esittelijä

Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää järjestää puitesopimuksen mukaisen tehostetun palveluasumisen kilpailutuksen tarjouspyynnön mukaisesti. Tarjouspyyntö liitetään pöytäkirjaan.

Perusturvalautakunta päättää lähettää tarjouspyynnöt hyväksymilleen tehostetun palveluasumisen palvelun tuottajille.

Perusturvalautakunta päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa. Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Päätös

Keskustelun aikana jäsen Jari Lönn ehdotti jäsen Teemu Knuutin kannattamana esittelijän ehdotuksesta poiketen, että tarjouspyynnöstä tehdään julkinen, siten että tarjouksia voivat jättää kaikki tehostetun palveluasumisen palvelutuottajat.

Puheenjohtaja avasi keskustelun tehdystä ehdotuksesta.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli jäseniltä vastustaako joku jäsen Lönnin tekemää ehdotusta. Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että perusturvalautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteluun.

Valmistelija

  • Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Kuvaus

Perusturvalautakunta on 18.11.2020 kokouksessaan jättänyt jatkoselvittelyyn puitesopimuksen mukaisen tehostetun palveluasumisen kilpailutuksen, siten että kilpailutus toteutetaan julkisena hankintana.

Kunnan on järjestettävä tehostettu palveluasuminen palvelusetelille vaihtoehtoisella tavalla, jonka vuoksi puitesopimusmenettelyllä hankittavat tehostetun palveluasumisen palvelut täydentävät kunnan järjestämistapoja.

Palveluseteli on edelleen ensisijainen tapa järjestää tehostettu palveluasuminen, jonka vuoksi palvelusetelin arvotaulukon mahdolliset muutokset tulee perusturvalautakunnassa ratkaista asiakkaiden ja palvelujen järjestämisen näkökulmasta kestävällä tavalla. Puitesopimustarjousten tarkastelun myötä voidaan palvelusetelin arvotaulukkoa käsitellä tammikuun kokouksessa siten, että lautakunnalla on käytössään monipuolisemmat taustatiedot päätöksenteon tueksi.

Oheismateriaali: tarjouspyyntö luonnos

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anneli Riski, vt. johtava sosiaalityöntekijä, anneli.riski@laihia.fi

Perusturvalautakunta järjestää puitesopimuksen mukaisen tehostetun palveluasumisen julkisen kilpailutuksen oheismateriaalina olevan tarjouspyyntö luonnoksen mukaisesti. Julkinen kilpailutus toteutetaan ajalla 14.12.2020 – 8.1.2021.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus

Perusturvalautakunta järjestää puitesopimuksen mukaisen tehostetun palveluasumisen julkisen kilpailutuksen oheismateriaalina olevan tarjouspyyntöluonnoksen mukaisesti. Julkinen kilpailutus toteutetaan ajalla 14.12.2020 – 8.1.2021.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Päätös

Perusturvalautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä esittelijän ehdotuksen.

Merkitään, että kunnanhallituksen edustaja Sauli Tuomela poistui kokouksesta esteellisinä (intressijäävi/Laihian Hyvinvointi oy:n hallituksen jäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa tämän asian käsittelyyn ja päätöksentekoon.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00