Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 13.5.2020

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 47 Virkasuhteen irtisanominen

LAIDno-2020-268

Valmistelija

  • Tarja Vilmunen, henkilöstöpäällikkö, tarja.vilmunen@laihia.fi
  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Viranhaltijasta johtuvista irtisanomisperusteista säädetään kunnallisen viranhaltijalain 35 §:ssä. Työnantaja saa irtisanoa virkasuhteen viranhaltijasta johtuvasta syystä, mikäli syy oli asiallinen ja painava. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja viranhaltijan olosuhteet kokonaisuudessaan. Irtisanominen on sallittua, mikäli viranhaltijan henkilöön liittyvät työntekoedellytykset ovat muuttuneet niin olennaisesti, ettei viranhaltija tämän vuoksi enää kykene selviytymään työtehtävistään. Työkykyä arvioidaan aina työtehtävien asettamiin vaatimuksiin nähden. Työkyvyn alentumisen tulee olla niin pitkäaikainen, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää virkasuhteen jatkamista. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota ennusteeseen työkyvyn tulevasta kehityksestä.

Arvioidessaan oikeutta irtisanoa virkasuhde työnantajan on niin ikään selvitettävä viranhaltijan edellytykset selvitä työstä sairaudesta huolimatta. Huomiota on kiinnitettävä viranhaltijan edellytyksiin selvitä omista tai työpaikalla tarjolla olevista muista työtehtävistä koulutuksensa, tietojensa, ammattitaitonsa ja kokemuksensa perusteella. Irtisanomisperusteen täyttymiseen vaikuttavat myös työpaikan yleiset olosuhteet, mahdollisuus sopeuttaa viranhaltijan työtehtävät tai työolot hänen työkykyään vastaaviksi sekä työnantajan mahdollisuudet tehtävien uudelleen järjestelyyn ja muun virkasuhteen tarjoamiseen.

Henkilö on toimittanut työkykyarviointilausunnon työnantajalle. Lausunnossa todetaan, ettei henkilö ole työkykyinen nykyiseen työhön.

Työnantajan aiemmin tarjoamat tehtävät ja henkilön työjaksot esitetään kokouksessa. Viimeisessä neuvottelussa 6.4.2020 työnantaja totesi, ettei työnantajalla ole tarjota olemassa olevista tehtävistä muuta henkilön koulutukseen ja terveydentilaan soveltuvaa tehtävää, joten irtisanomisperuste on olemassa.

Henkilöä on kuultu hallintolain mukaisesti. Hän on antanut selityksensä asiasta. Selitys on esillä kokouksessa.

Työnantajan irtisanoessa toistaiseksi otetun henkilön virka- tai työsuhteen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos palvelussuhde on jatkunut keskeytyksettä yli 12 vuotta. Irtisanomisaikana henkilöllä säilyy työvelvoite, ellei toisin sovita tai työnantaja yksipuolisesti vapauta työvelvoitteesta.

Hallintosäännön 43 §:n mukaan viranhaltijan irtisanomisesta päättää palvelussuhteeseen ottava viranomainen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys-ja varhaiskasvatuslautakunta päättää irtisanoa viranhaltijan virkasuhteen kuuden kuukauden irtisanomisajalla 1.6.2020 lukien. Irtisanomisperusteena on henkilön työkykyarviointilausunto ja se, ettei työnantajalla ole tarjota olemassa olevista tehtävistä muuta henkilön koulutukseen ja terveydentilaan soveltuvaa tehtävää.

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että henkilöstöpäällikkö Tarja Vilmunen saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00