Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 7.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Hoitamaton pihapiiri

LAIDno-2020-217

Valmistelija

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Kuvaus

Ryla 1.10.2019 § 61

Lautakunta suorittaa ympäristökatselmuksen valtatien vaikutusalueella sekä asemakaava-alueilla. Katselmus suoritetaan myös niissä kohteissa, joista on mahdollisesti tullut huomautuksia ympäristön siisteydestä.

Päätösehdotus

Katselmuskierroksella käydään katsomassa keväällä 2019 kehotuksen tai velvoitteen saaneet kohteet ja todetaan mahdollisesti tarvittavat jatkotoimenpiteet. Lisäksi suoritetaan katselmus lähinnä valtatien vaikutusalueella sekä kohteissa, joista on tullut huomautuksia. Jatkotoimenpiteinä tulevat kysymykseen uhkasakon asettaminen tai teettämisuhan asettaminen kiinteistölle.

Lautakunta toteaa maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaisesti, että rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. MRL 169 §:n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta.

Asemakaava-alueella ei aluetta saa käyttää häiriöitä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu. Samassa lainkohdassa on lisäksi todettu seuraavaa: Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Päätös

Lautakunta suoritti ympäristökatselmuksen.
Lautakunta päätti, että esitys tarvittavista toimenpiteistä käsitellään seuraavassa kokouksessa.

Ryla 5.11.2019 § 67

Hoitamaton pihapiiri

Tilalla oleva pihapiiri on ympäristöä rumentavassa kunnossa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eivätkä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 169 §:n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta.

Jätelain 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto).

Päätösehdotus

Lautakunta kehottaa kiinteistön omistajaa ryhtymään sellaisiin toimenpiteisiin, että ympäristöön ei jätetä jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästetä ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (Jätelaki 72 §) eikä varastointi turmele tieltä näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta (maankäyttö- ja rakennuslaki 169 §). Toimenpiteet tulee tehdä 31.12.2019 mennessä.

Päätös 

Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Ryla 7.4.2020 § 23

Ympäristönsuojeluviranomaisen tarkastuskäynti 13.3.2020

Tarkastuksen syy

Lautakunta on kehottanut kiinteistön omistajaa ryhtymään sellaisiin toimenpiteisiin, että ympäristöön ei jätetä jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästetä ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (Jätelaki 72 §) eikä varastointi turmele tieltä näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta (maankäyttö- ja rakennuslaki 169 §). Toimenpiteet on edellytetty tehtäväksi 31.12.2019 mennessä.

Tarkastus

Tarkastuksen yhteydessä on todettu, että lautakunnan edellyttämiä toimenpiteitä ei ole täytetty. Lisäksi on huomautettu, että roskien poltto on alueella kielletty.

Kunnan ympäristönsuojelumääräyksen 11 §:n mukaan taajama-alueen ulkopuolella saa avopolttona kiinteistöllä polttaa vähäisiä määriä risuja, oksia, olkia sekä käsittelemätöntä puutavaraa. Poltosta ei tällöinkään saa aiheutua savu-, noki- tai hajuhaittoja naapureille. Muiden jätteiden avopoltto on kielletty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta kehottaa kiinteistön omistajia ryhtymään viipymättä edellytettyihin toimenpiteisiin ja saattamaan tila määräysten mukaiseksi. Mikäli nyt annettua korjauskehotusta ei noudateta ja lainvastainen menettely jatkuu, määräyksen noudattamisen tehosteeksi voidaan asettaa uhkasakkolain (1113/2000) mukainen sakon uhka.

Asianosaisille varataan hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti tilaisuus lausua mielipide asiasta sekä antaa selitys sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.

Erityisesti pyydetään antamaan selitys siitä,

  • miten on toimittu tähän mennessä velvoitteen osalta,
  • miten velvoite tullaan täyttämään,
  • mikä estää velvoitteen toteutusta.

 

Selvitys tulee toimittaa Laihian kunnan rakennusvalvontaan (os. Laihiantie 50, 66400 Laihia) 14 päivän kuluessa tiedoksisaannista. Selvityksen jättäminen ei estä asian käsittelyä eikä määräajan noudattamatta jättäminen estä asian ratkaisemista.

Päätös

Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi