Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 25.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Suunnittelutarveratkaisu / Määräala tilasta Marjala 399-413-9-69

LAIDno-2020-160

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Rakennus- ja ympäristölautakunnalle on jätetty 5.2.2020 päivätty suunnittelutarveratkaisuhakemus (MRL 16 §, 137 §). Aiottu rakennuspaikka on katsottava suoraan MRL:n 16.1 §:n nojalla suunnittelutarvealueeksi ympäröivän rakennuskannan takia.

Aiottu rakennuspaikka on noin 2600 m²:n suuruinen alue tilalla Marjala 399-413-9-69. Suunnittelutarveratkaisua haetaan 200 m²:n omakotitalon, 100 m²:n autotallin ja 30 m²:n pihasaunan rakentamiseksi. Luvan hakijalla on aikomus myydä alue mahdolliselle rakentajalle, mikäli suunnittelutarveratkaisu myönnetään.

Suunniteltu rakennuspaikka sijaitsee Perälässä noin 400 metriä VT3:n ja Peräläntien risteyksestä itään. Rakennuspaikka on tällä hetkellä osin viljelyskäytössä ja osin pusikoitunutta maa-aluetta. Läheisyydessä sijaitsee muutamia rakennuksia pihapiireineen, joista kaikki eivät ole aktiivisessa asuinkäytössä. Kulku alueelle tapahtuu Peräläntieltä kiinteistörekisteriin merkittyä rasitetietä pitkin.

Alueella on voimassa 12.12.2016 lainvoiman saanut Kirkonseudun osayleiskaavan päivitys, jossa rakennuspaikka sijaitsee AP-alueella.

AP = Pientalovaltainen asuntoalue. Asemakaavalla toteutettu tai toteutettava pientalovaltainen asuntoalue. Alueesta pääosa tulee toteuttaa omakotitaloina, rivitaloina tai kytkettyinä pientaloina.

Hankkeen johdosta on hakijan toimesta kuultu naapurikiinteistöjen omistajia, eikä kenelläkään ole ollut huomauttamista hankkeeseen.

Alueella ei ole kunnallista viemäriverkostoa. Sen sijaan rakennuspaikka kuuluu vesihuollon toiminta-alueeseen ja lähin vesijohtolinja kulkee noin 110 metrin etäisyydellä suunnitellun rakennuspaikan pohjoispuolella.

Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Lautakunta päättää myöntää haetun luvan, koska suunniteltu rakentaminen

- ei aiheuta erityistä haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle
- ei aiheuta haitallista yhdyskuntakehitystä
- on sopivaa maisemalliselta kannalta
- ei vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilymistä eikä virkistystarpeiden turvaamista
- ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen
- ei aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta päätöksen antopäivästä (10.3.2020) lukien.

Ennen minkäänlaista rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä hakijan on saatava rakennusvalvontaviranomaiselta rakennuslupa.

Päätös

Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Merkittiin, että kokoukseen oli asiantuntijaksi kutsuttu maanmittausinsinööri Anna Annila. Annila poistui kokouksesta asian esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella.

Valitusviranomainen

Vaasan hallinto-oikeus

PL 204, 65101 Vaasa

sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

telekopio: 029 5642 760

Vaasan hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä peritään oikeudenkäyntimaksu. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautetu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen. (Tuomioistuinmaksulaki 11.12.2015/1455)

Valitusaika 30 päivää

Valitusaika luetaan päätöksen antopäivästä tätä päivää lukuunottamatta.

Muutosta tähän päätökseen voidaan hakea yllä mainitulta valitusviranomaiselta kirjallisella valituksella, joka valittajan itsensä tai hänen valtuuttamansa asiamiehen on annettava tai postitse toimitettava valtitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen viraston aukioloajan päättymistä luettuna yllä manitusta päätöksen antopäivästä. Valituskirjelmän on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiameihen allekirjoitettava.

Valituskirjelmän oheen on liitettävä

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä osin päätöksestä valitetaan 
  • muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet.