Sivistyslautakunta, kokous 31.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Esiopetus lv 2024 - 2025

LAIDno-2024-15

Valmistelija

  • Marika Rajala, varhaiskasvatuksen johtaja, marika.rajala@laihia.fi

Kuvaus

Perusopetuslain 6 §:n mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti ja liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Esiopetusta järjestettäessä tulee lisäksi ottaa huomioon, että esiopetukseen osallistujilla on mahdollisuus käyttää varhaiskasvatuksen palveluita.

Laihian kunnan hallintosäännön § 59 mukaan varhaiskasvatuksen johtaja päättää lapsen ottamisesta tai siirtämisestä esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen sivistyslautakunnan hyväksymien perusteiden mukaisesti.            

Kunta osoittaa oppivelvollisille ja muille perusopetuslaissa tarkoitettua opetusta saavalle em. perusteen mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa annetaan lain mukaista opetusta sellaisella oppilaan kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään. Esiopetusta saavalle oppilaalle voidaan opetuksen järjestämispaikaksi osoittaa myös vastaavat edellytykset täyttävä laissa tarkoitettu varhaiskasvatuspaikka tai muu soveltuva esiopetuspaikka.

Mikäli huoltaja esittää lapsensa esiopetuspaikaksi muun kuin kunnan osoittaman järjestämispaikan, hänen tulee esittää siitä anomus varhaiskasvatuksen johtajalle, joka päättää ns. toissijaisesta esiopetuksen järjestämispaikasta. Mikäli lapsi sijoitetaan muuhun kuin kunnan osoittamaan esiopetuksen järjestämispaikkaan, vastaa huoltaja mahdollisesta lapsen kuljetuksesta.

Isonkylän ja Perälän yksiköissä esiopetuslapsilla on ollut mahdollisuus osallistua yksikössä järjestettävään leikkitoimintaan, muissa yksiköissä täydentävään varhaiskasvatukseen.

Esiopetukseen osallistuvalla lapsella on mahdollisuus koulukuljetukseen sivistyslautakunnan hyväksymien perusteiden mukaisesti. Yli 3 km:n matka kotoa esiopetuspaikkaan on maksuton ja alle 3 km:n matkalta laskutetaan kunnanvaltuuston vahvistaman taksan mukaisesti.

Lukuvuodeksi 2024 - 2025 esiopetusryhmien lukumääräksi riittää neljä ryhmää. Väestörekisteritietojen mukaan 2017 syntyneitä lapsia on 63. Seuraavan lukuvuoden 2025 - 2026 esiopetusikäisiä lapsia on väestörekisteritietojen mukaan 71.

Esiopetuksessa oleville lapsille on järjestetty leikkitoimintaa Isonkylän ja Perälän kouluilla ennen ja jälkeen esiopetuksen koulujen työpäivinä tarpeen mukaan klo 6.30 - 17.00 välisenä aikana. Leikkitoimintaa ei järjestetä iltaisin, viikonloppuisin eikä loma-aikoina. Täydentävää varhaiskasvatusta on järjestetty esiopetuksessa oleville lapsille Rauhalan esiopetusyksikössä, Veturin, Hulmin ja Vallinmäen päiväkodeissa. Leikkitoiminnan ja täydentävän varhaiskasvatuksen kuukausimaksu määräytyy perheen koon, bruttotulojen sekä DaisyFamilyssä varatun ja toteutuneen hoitoajan mukaan. Ensi lukuvuodesta alkaen leikkitoiminta voidaan lakkauttaa ja siten kaikissa esiopetuspaikoissa tarjotaan täydentävää varhaiskasvatusta.

Lapsen edun mukaista on se, että esioppilaat pääsevät varhaiskasvatuslain mukaiseen täydentävään varhaiskasvatukseen myös koulun tiloissa kerhotoiminnan sijaan (perustuu mm. aluehallintovirastojen julkaisuun 138/2022). Varhaiskasvatuslain mukaan esiopetusikäisellä lapsella on lisäksi oikeus saada osa-aikaista eli täydentävää varhaiskasvatusta, jos siihen on tarvetta huoltajien työssäkäynnin, opiskelun tai lapsen tarvitseman tuen takia. Lainsäätäjän tarkoituksena on ollut turvata lapselle oikeus varhaiskasvatukseen päiväkodissa tai perhepäiväkodissa oppivelvollisuuden alkamiseen asti. Ero kerhotoiminnan ja täydentävän varhaiskasvatuksen välillä on selkeä: laki ei edellytä, että kerhotoiminnasta vastaa opettaja. Kerhotoiminnassa on myös muita eroja verrattuna esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen. Esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta säätelevät varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostamaa kokonaisuutta, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Täydentävässä varhaiskasvatuksessa ennen esiopetusta ja esiopetuksen jälkeen oleva toiminta-aika on varhaiskasvatustoimintaa ja noudattaa varhaiskasvatuslakia ja asetusta. Varhaiskasvatuslaissa säädetään muun muassa henkilöstön kelpoisuudesta, henkilöstömitoituksesta, ryhmäkoosta, turvallisuudesta ja varhaiskasvatuksen tavoitteista. Jokaiselle lapselle tehdään varhaiskasvatuksessa henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma. Muuttamalla leikkitoiminta täydentäväksi varhaiskasvatukseksi luodaan kaikille esikouluikäisille lapsille tasapuolinen ja suunnitelmallinen kasvatus esiopetuksen lisäksi sekä kasvatustoiminnan sisältö on samanlaista myös ennen ja jälkeen esiopetuksen. Valtakunnallisesti oppimistulokset laskevat, ja täydentävällä varhaiskasvatuksella voitaisiin vastata paremmin lasten haasteisiin. Osalle lapsille täydentävää varhaiskasvatusta suositellaan kuntouttavista syistä, ja lapsen tarpeisiin pystytään vastaamaan paremmin suunnitellun toiminnan avulla. Lisäksi muutos toisi lapset ja perheet tasa-arvoiseen asemaan kunnassa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää

1. hyväksyä esiopetuspaikat lv. 2024 - 2025 seuraavasti:

- Isonkylän koulun esiopetusryhmä

- Perälän koulun esiopetusryhmä

- Rauhalan koulun esiopetusryhmä

- Vallinmäen päiväkodin esiopetusryhmä

Sijoituksissa tulee huomioida lapsen tarve esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen ja esiopetuskuljetukseen.

2. että esiopetuksessa ei järjestetä enää lasten leikkitoimintaa, vaan kaikissa esiopetusryhmissä tarjotaan täydentävää varhaiskasvatusta.

 

Päätös

1. Äänestyksen jälkeen hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

2. Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

1.

Jäsen Terese Kurunsaari esitti jäsen Jenna Pääskysen kannattamana, että Hulmilla jatkuu esiopetus myös ensi lukuvuoden ajan ja Vallinmäellä ei järjestetä esiopetusta.

Puheenjohtaja totesi, että koska esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, asiasta tulee äänestää.

Äänestystavaksi päätettiin nimenhuutoäänestys.

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:

Ne jäsenet, jotka kannattavat esittelijän tekemää ehdotusta, äänestävät JAA.

Ne jäsenet, jotka kannattavat jäsen Kurunsaaren tekemää ehdotusta, äänestävät EI.

Toimitetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 6 JAA-ääntä (Aro, Jänisoja, Poti, Lammi, Silorinne ja Trofast) ja 2 EI-ääntä (Kurunsaari ja Pääskynen). Yksi poissa.

Julistettuaan äänestyksen tuloksen 6-2, puheenjohtaja totesi lautakunnan päättäneen esittelijän ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

varhaiskasvatuksen johtaja, päiväkodin johtajat, apulaisrehtorit

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi