Sivistyslautakunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Viran perustaminen / Opetuspäällikkö

LAIDno-2023-405

Valmistelija

  • Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Kuntalain 88 §:n mukaan viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää valtuusto tai hallintosäännössä määrätty kunnan muu toimielin. Laihian kunnan hallintosäännön 24 §:n mukaan valtuusto päättää niiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta ja virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi, joiden vakinaisesta täyttämisestä se päättää. Kunnanhallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi. Kuntalain mukaan virat perustetaan sellaisia tehtäviä varten, joissa käytetään julkista valtaa. Vaikka henkilön tehtäviin sisältyisi julkisen vallan käyttöä vain vähäisessä määrin, henkilön tulee olla kuntaan virkasuhteessa. Erityislainsäädännössä voi olla säännöksiä viroista ja virkasuhteen käytöstä. Lähtökohtana on kuntalain mukaan se, että julkisen vallan käyttöä sisältävää tehtävää varten perustetaan virka.

Laihian kunnanvaltuusto on kokouksessaan 19.6.2023 päättänyt

  1. purkaa Laihian perusopetuksen yhtenäiskoulun hallintomallin,​
  2. että uudeksi hallintomalliksi tulee sivistyslautakunnan ehdottama hallintomalli A liitteen mukaisena

Uudessa Laihian perusopetuksen hallintomallissa sivistysjohtajan alaisuudessa toimii kaksi virkarehtoria ja opetuspäällikkö. Opetuspäällikön virka on uusi perustettava virka. Opetuspäällikön viran perustamisella haetaan laatua ja tehokkuutta kunnan suurimmalle toimialalle, jolla järjestetään kunnan strategian mukaisesti suurin osa kunnan lasten, nuorten ja perheiden palveluista. 

Opetuspäällikkö toimii perusopetuksen tulosalueen tehtäväaluejohtajana vastaten tulosalueen toiminnasta sivistysjohtajan suorassa alaisuudessa. Tulosalueen toimintaan kuuluu alakoulut, yläkoulu, aamu- ja iltapäivätoiminta sekä erityisopetuksen koordinointi.  Opetuspäällikkö toimii esihenkilönä rehtoreille ja koulunjohtajille. Viran tarkka toimivalta ja viran perustamisesta aiheutuvat muutokset tuodaan valtuuston päätettäväksi hallintosäännön hyväksymisen yhteydessä. Opetuspäällikön työaika on KVTES:n mukainen toimistotyöaika.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä rehtorin kelpoisuuden antavat opetushallinnon opinnot.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, että Laihian perusopetukseen perustetaan 1.8.2024 alkaen opetuspäällikön virka. Viran kelpoisuusvaatimuksena on virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja rehtorin kelpoisuuden antavat opetushallinnon opinnot. Kunnan hallintosääntöön tehdään tarvittavat muutokset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi