Tekninen lautakunta, kokous 16.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Jätehuolto (lisäpykälä)

LAIDno-2022-520

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunta on ollut jätehuollon edelläkävijä monessa suhteessa. Uusien jätelakien myötä koko Suomessa ollaan siirtymässä Laihialla jo pitkään edellytettyihin jätehuollon määrityksiin. Samalla kunnilta edellytetään yhä enemmän jätehuollon suunnittelua, seurantaa, ohjausta ja kehittyneempiä järjestelmiä. Jotta yksittäinen kunta voi vastata näihin vaatimuksiin, sen täytyy järjestää jäte- ja ympäristöhuolto ammattimaisesti siten, että kunnassa on riittävät henkilöstöresurssit näiden osalta.

Kuntakonsernin omistama biolaitos Isonkylän Pöpelikön alueella on toinen tekijä, minkä takia jätehuollon tilannetta ja tulevaisuutta täytyy tarkastella. Biolaitos vaatii toimiakseen uudistamista ja sen myötä investointeja. Investointien määrä riippuu täysin siitä, mikä on kunnan ratkaisu jätehuollon tulevaisuudesta.

Käytännössä kunnalla on kaksi vaihtoehtoa. Kunta voi joko kehittää jätehuoltoa omana toimintanaan tai antaa jätehuolto järjestettäväksi muulle taholle. Vaasan seudulla muiden kuntien jätehuoltoasiat hoitaa Vaasan seudun jätelautakunta ja Seinäjoen seudulla useiden kuntien osalta Lakeuden Etappi. Näiltä osin toiminta on maakuntarajat ylittävää, koska Isonkyrön kunta kuuluu Vaasan seudun jätelautakuntaan.

Mikäli kunta hoitaa jatkossakin jätehuollon omana toimintanaan, se tarkoittaa kuntakonsernille investointeja. Lisäksi kuntaan olisi erittäin suotavaa saada lisähenkilöstöresursseja sekä hankkia ajanmukaiset jätehuollon tietojärjestelmät. Lisäksi uuden jätelain mukaisesti kunnan on päivitettävä jätehuoltomääräykset ja kilpailutettava ainakin osa jätehuollon kuljetuksista. Investoinnit sekä mahdollinen lisähenkilöstölisäresurssi edellyttävät nykyisten jätehuollon taksojen tarkistamista siten, että kunta ei subventoi kuntalaisten jätehuollon kuluja.

Mikäli kunta päättää siirtää jätehuollon muulle taholle hoidettavaksi, vaihtoehtoina ovat lähinnä Vaasan seudun jätelautakunta tai Lakeuden Etappi. Ottaen huomioon kunnan sijainnin, Vaasan seudun jätelautakunta olisi näistä vaihtoehdoista se loogisin vaihtoehto.

Tarkasteltaessa vaihtoehtoja on huomioitava sekä kuntalaisten että kunnan näkökulma. Mitä kuntalaiset maksavat jätehuollosta eri vaihtoehdoissa ja mitä / minkä tasoisia palveluita kuntalaiset rahallaan saavat. Kunnan osalta kyse on taloudellisuudesta sekä kunnan mahdollisuuksista vastata nykyisiin lakisääteisiin tehtäviin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Lautakunta päättää yksimielisesti ottaa tämän asian kiireellisenä käsiteltäväksi.

Tekninen lautakunta päättää käynnistää jätehuollon vaihtojen selvityksen.

Tekninen lautakunta valtuuttaa teknisen toimen suorittamaan vaihtoehtojen selvitystyön.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

 


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi