Tekninen lautakunta, kokous 12.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Valtuustoaloite / Asiointiliikenteen järjestäminen

LAIDno-2017-293

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Vasemmistoliiton jättämässä valtuustoaloiteessa esitetään, että kunta järjestäisi kesäaikana asiointiliikennelinjan Jokiperästä kirkolle. Varsinkin kesäaikana on eteläiseltä Laihialta lähes mahdoton päästä keskustaan asioimaan. Lisäksi valtuustoaloitteessa mainitaan, että samassa yhteydessä on syytä selvittää pikavuoron pysähdyspisteen saamista esim. Jokikylään ja myös nykyiselle keskustassa Helluntaiseurakunnan kohdalle olevalle pikavuoropysäkille tulisi saada pikavuoropysäkin merkki.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen järjestämän joukkoliikenteen hankinnat ovat olleet kilpailutuksessa. Reitit on suunniteltu ja organisoitu uudellleen. Lisäksi v. 2020 tehtyjä sopimuksia on jatkettu optiolla ja suorahankintoja voidaan tehdä tilanteen mukaan.

Myös palvelutason määrittely on valmistunut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueella. Työ koskee EPO ELY:n toimivaltaan kuuluvia joukkoliikenneyhteyksiä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan sekä Etelä-Pohjanmaan maakuntien kuntien välillä kuntarajat ylittävää joukkoliikennettä. Kunnan sisäinen joukkoliikenne ei kuulu tähän palvelutasomäärittelyn piiriin. Uusi palvelutason määritys on tehty vuosille 2023–2027 väliselle ajanjaksolle. Määrittelyssä on otettu huomioon bussi- ja junaliikenne. Työssä on määritelty liikenteellinen palvelutaso ja laadullinen palvelutaso.

Tekninen osasto on neuvotellut ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä toteutetun reittipohjaisen käyttöoikeussopimuksen välille Laihia - Vaasa. Kunta on sitoutunut osatamaan välille Jokiperä - Laihia kaksi linja-auton päivittäistä lisävuoroa Urpolan Liikenne Ky:ltä ELY-keskuksen ostaman kahden vuoron lisäksi. ELY-keskus vastaa reitin osuudesta Laihia - Vaasa kokonaisuudessaan. Sopimus on voimassa 9.6.2024 saakka ja mahdollisesti käytettävä optiovuosi 8.6.2025 saakka.

Pikavuoropysäkkien merkit ovat poistuneet käytöstä. Pikavuorot ovat jo vuosia voineet pysähtyä millä tahansa linja-autopysäkillä. Pikavuoroliikenne on markkinaehtoista liikennettä, jonka reitit, pysähtymispaikat ja aikataulut päättää liikenteenharjoittaja.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi