Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Valtuustoaloite / Koulujen ylijäämäruuan hyödyntäminen

LAIDno-2022-331

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Kunnanvaltuusto, 16.5.2022, § 27

Päätös
...
Keskusta-KD:n valtuustoryhmä jätti kokouksessa 16.5.2022 päivätyt valtuustoaloitteet:
...
- Koulujen ylijäämäruuan hyödyntäminen (LAIDno-2022-331).
...
Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää valtuustoaloitteet kunnanhallitukselle valmisteltavaksi.

____________________________________________________

Kunnanhallitus, 6.6.2022, § 132

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää antaa valtuustoaloitteen sivistyspalveluille tutkittavaksi ja selvitettäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian Keskusta-KD valtuustoryhmä esittää aloitteessaan koulujen keittiöltä jäävän ylijäämäruuan hyötykäytön selvittämistä.

Jätelain laaja uudistus sekä lait ympäristönsuojelulain, kemikaalilain, rikoslain ja elintarvikelain muuttamiseksi tulivat voimaan 19.7.2021. Jäteasetus, pakkausjäteasetus ja muut jätelakia täydentävät asetusmuutokset tulivat voimaan 1.12.2021.

Elintarvikejätteen määrän vähentäminen

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava siitä, että toiminnassa syntyy mahdollisimman vähän elintarvikejätettä. Uusi jäteasetus velvoittaa elintarvikealan toimijan luovuttamaan käyttämättä jääneet syömäkelpoiset elintarvikkeet uudelleenjakeluun ensisijaisesti ihmisravinnoksi, jos se voidaan tehdä elintarviketurvallisuutta vaarantamatta ja kohtuullisin kustannuksin. 

Velvollisuus koskee käyttämättä jääneen elintarvikkeen luovuttamista. Elintarvikealan toimija voi itse valita, kenelle ja miten käyttämättä jääneet elintarvikkeet luovutetaan niin, että luovutus ei vaaranna elintarviketurvallisuutta. Elintarvikkeita voidaan samoin edellytyksin luovuttaa myös yksityisille henkilöille.

Jäteasetus ei velvoita luovuttamaan käyttämättä jääneitä elintarvikkeita, jos elintarvikealan toimijan mukaan luovutus uudelleenjakeluun ei ole mahdollista kohtuullisin kustannuksin. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi, jos elintarvikehävikin lahjoittamisesta aiheutuvat kustannukset ylittävät selvästi luovutettujen elintarvikkeiden arvon ja hävikin asianmukaisen jätehuollon järjestämisestä aiheutuvat kustannukset.

Kaikissa Laihian opetusyksiköissä on tällä hetkellä käytäntö hävikkiruuan jakamiseksi. Hävikkiruokaa kertyy vähän ja se saadaan pääasiassa kierrätettyä henkilökunnalle. Henkilökunta voi itse hakea ylijäämäruuan suoraan linjastolta omiin astioihin. Näin on saatu biojätteeksi päätyvän ruuan määrä varsin vähäiseksi. Hävikkiruuan määrä on sen verran vähäinen, ettei luovutus koulun ulkopuoliseen uudelleenjakeluun ole mahdollista kohtuullisin kustannuksin. Vain keskuskoululla on varsinainen jäähdytyskaappi ja siellä ylijäämäruoka voidaan hyödyntää esim. seuraavana päivänä. Hävikkiruuan jakaminen koululta eteenpäin elintarviketurvallisuus huomioiden aiheuttaisi merkittävästi lisätyötä ja resurssitarvetta. Esimerkiksi kylmäketjun turvaaminen sekä ruuan pakkaaminen tulisivat olemaan erityisen haastavaa. Keittiöhenkilökunta ei voi ottaa vastuuta ruuan jakamisesta ulospäin, koska jaettava ruoka ei välttämättä enää kaikilta osin täytä elintarvikelain määräyksiä.    

Päätösehdotus

Esittelijä

Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää merkitä asian tiedoksi sekä esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuun käsitellyksi.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että valtuustoaloite voidaan todeta tässä muodossa loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi