Sivistyslautakunta, kokous 21.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Talousarvio 2023 / sivistyslautakunta

LAIDno-2022-339

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Giren, talousjohtaja, jukka.giren@laihia.fi
Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Kunnan oli vuonna 2021 katettava kuntalain mukaisesti taseen alijäämä, jota oli jäljellä 560 754 euroa. Tilikauden tulos oli + 2 137 607 euroa, jolla saavutettiin kuntalain § 110 mukainen vaatimus talouden tasapainosta. Kertynyttä ylijäämää on näin ollen taseessa 1 576 853 euroa.

Kuluvan vuoden talousarvio on 667 423 euroa ylijäämäinen. Talousarvion toteutumiseen asettaa paineita erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuskehitys, joka on alkuvuonna ollut selkeästi yli arvioidun tason. Tämä epävarmuustekijä poistuu kuntien talousarvioista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä vuodesta 2023 alkaen.

Kuluvan vuoden talousarvion toteutumiseen asettaa paineita myös globaalin tilanteen aiheuttamat hinnannousupaineet sekä henkilöstökustannusten voimakas kasvu epäselvän kunta-alan työmarkkinatilanteen takia. Henkilöstökustannuksiin tulee vaikuttamaan myös työntekijäjärjestöjen kanssa käytävät neuvottelut henkilökohtaisen lisän maksamisesta takautuvasti niiltä osin, kun sitä ei ole maksettu riittävästi kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaisesti.

Vuoden 2023 talousarvion valmistelu on erittäin poikkeuksellista. Kuntien verotulot ja valtionosuudet muuttuvat rajusti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä. Kuntien tuloveroprosentteja leikataan 12,64 %-yksikköä vuoden 2022 tasosta. Tämän lisäksi yhteisöveroon tehdään leikkauksia. Valtionosuudet määräytyvät uudelleen ja niitä tullaan jatkovuosien osalta tarkastelemaan myöhemmin vuoden 2022 tilinpäätöstietojen pohjalta.

Vuoden 2023 talousarvion rakentamista helpottaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoimen siirtyminen hyvinvointialueelle. Tämän myötä toiminnan taloudellinen ennakoitavuus paranee huomattavasti ja talousarvio on selkeämmin ns. omissa käsissä.

Talousarvion laatimista vaikeuttaa em. vaikea maailmantalouden tilanne, joka vaikuttaa niin kunnan kiinteistökuluihin kuin vaikkapa kouluruokailun hintaan. Henkilöstökulujen ennakointiin vaikuttavat etenkin kuntastrategian linjaukset, kunnan organisaatiotarkastelun tulokset sekä kunta-alan työmarkkinaneuvotteluiden tilanne. Näiden lisäksi esim. toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden eteneminen uusiin ikäluokkiin ja varhaiskasvatuksen maksujen taannoinen alentaminen vaikuttavat talousarvion laadintaan kustannuksia nostavasti.

Talousarvion 2022 laadinnassa huomioidussa taloussuunnitelmassa vuodelle 2023 on arvioitu kunnan toimintakatteeksi 19 237 208 euroa ja verokertymäksi 23 636 855 euroa. Huomioiden poistot, tilikauden 2023 ylijäämäksi tulisi näillä arvioilla 1 942 647 euroa.

Toimintakatteen arvioinnissa ei ole syksyllä 2021 kyetty huomioimaan maailmantaloudessa tapahtuneita mullistuksia, mahdollisten organisaatiouudistusten vaikutuksia eikä tulevien palkankorotusten todennäköistä tasoa. Muun muassa näiden asioiden myötä tuolloin arvioitu toimintakate tullaan mahdollisesti ylittämään.

Toimintakatteen mahdollista ylitystä kompensoi vuonna 2023 verokertymän ennakoitua korkeampi taso. Sekä Kuntaliiton että valtiovarainministeriön ennakkolaskelmissa Laihian kunnan verokertymän taso on noin 1,3 M€ korkeampi kuin kunnan taloussuunnitelmaan kirjattu arvio.

Talousarvion laadinnassa on syytä noudattaa edelleen tiukkaa linjaa. On kuitenkin huomioitava, että kunnan lakisääteiset tehtävät kyetään hoitamaan siten, että henkilöstöä ei kuormiteta liikaa. Tämä edellyttää riittäviä perusteltuja henkilöstöresursseja eri toimialoille. Tämä on toisaalta osa henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimista ja toisaalta laadukkaiden palveluiden varmistamista kuntalaisille.

Kunnanhallitukselle esiteltiin laskelmia vuoden 2023 toimintakatteen raamin pohjaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että talousarvion valmistelua jatketaan siten, että suunnittelun lähtökohtana on taloussuunnitelman 2023 mukainen toimintakatetaso. Tästä voidaan tarvittaessa poiketa lähinnä globaalin tilanteen vaikutusten ja henkilöstökustannuksiin vaikuttavien tekijöiden takia.

Kunnanhallitus päättää, että talousarviota 2023 tarkastellaan tarkemmin kunnanvaltuuston iltakoulussa 22.8.2022.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talousjohtaja Jukka Girén saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 113–114 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on päättänyt 1.9. vuoden 2023 talousarvion kokonaisraamiksi -20,5 milj. euroa. Sivistystoimen raamia ei ole vielä tässä vaiheessa määritelty, eli tämä esitys on ensimmäinen arvio.

Sivistyslautakunnan vuoden 2023 talousarvion raami on muodostettu aikaisempien tilinpäätösten ja vuoden 2022 toteuman mukaisesti. 

Valtakunnallisesti sovitut palkankorotukset lisäävät sivistystoimen kustannuksia arviolta n. 380 000 €.

Varhaiskasvatus:

Vallinmäen, Hulmin, Veturin ja Oravametsän päiväkotien sekä Vuorohoidon ryhmisten osalta kustannukset ovat nousussa. Sopimuskorotusten vaikutus on n. 100 000 €.

Hoitopäivämaksuista saatavat tulot on pyritty budjetoimaan maltillisesti, koska hoitopäivämaksuja tullaan taas vuodenvaihteessa laskemaan.

Perhepäivähoidossa hoitajamäärä laskee yhdellä, hoitajia ensi vuonna 11.

Ryhmäperhepäivähoito:

- Ryhmäperhepäivähoidossa tarvitaan vuonna 2023 kaikki nykyiset hoitopaikat.  Ryhmäperhepäivähoidon yksiköitä on muutettu avi:n ohjeistuksen mukaisesti siten, että niissä on pääasiassa kaksi hoitajaa. Aiemmin on ollut myös kolmen hoitajan ryhmiksiä.

Kevät 2023 toimitaan varhaiskasvatuksessa täysillä ryhmillä myös ryhmäperhepäivähoidossa. Menot tulevat olemaan kevätkuukausina suuremmat kuin esim. syyskuussa 2022, koska lapsia tulee lisää loppuvuodesta 2022. Esimerkiksi tammikuussa on tulossa 15 uutta lasta, joten paikkojen riittävyys on haasteellista. Toisin sanoen kevään 2023 toimintamenot syövät budjetista suuren osan.  

Budjetissa on varauduttu myös toisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan palkkakustannuksiin. Tällä hetkellä yhden veo:n vastuulla on n. 270 lasta, mikä on jopa puolet enemmän kuin monissa verrokkikunnissa.

Lasten kotihoidon tuki sisältää alle 3-vuotiaiden sekä sisarusten hoitorahan, tulosidonnaisen hoitolisän, osittaisen hoitorahan ja yksityisen hoidon tuen. Ikäluokkien pienentyessä on oletettavaa, että lasten kotihoidon tuen menot laskevat.

Esiopetuksessa vuonna 2023 jatkaa kuusi ryhmää ja lapsimäärä kasvaa vähän siten, että eskiopetusikäisiä on n. 104. Lapset sijoittuvat esiopetukseen lähikouluperiaatteella. Syksyllä 2021 avattiin Päiväkoti Veturiin esiopetusryhmä ja Rauhalassa jatkoi yksi ryhmä ja näiden on tarkoitus jatkaa vuonna 2023. Syksyllä 2024 esiopetusryhmiä tullaan todennäköisesti vähentämään.

Perusopetuksessa varaudutaan vuoden 2023 talousarvion resursseilla järjestämään opetusta ja lakisääteisiä palveluja noin 1068 oppilaalle, eli oppilasmäärä ei juurikaan muutu edellisestä lukuvuodesta. Nykyisiä yhdeksännen luokan oppilaita on tänä lukuvuonna 102 ja tällä hetkellä esiopetusoppilaita on 94. Yläkoulun oppilasmäärä kasvaa nykyisestä 350 oppilaasta 370 oppilaaseen. Oppilasmäärä esi- ja perusopetuksessa näyttää pidemmällä aikavälillä jyrkästi laskevalta. Tyypillinen syntyvyys Laihialla on sijoittumassa jopa alle 70 lapsen tuntumaan. Suuri pudotus kokonaisoppilasmäärään esi- ja perusopetuksessa tulee vastaan siinä kohdassa, kun alhaisen syntyvyyden vuodet ryhtyvät olemaan esi- ja perusopetusikäisiä.

 

 

Syntyneiden lasten määrä 9.9.2022 tilanteen mukaan:

2017 104
2018 63
2019 73
2020 61
2021 59
2022 ennuste 57

Talousarviossa varaudutaan yhteen aloittavaan ensimmäiseen luokkaan / yksikkö tai yksi 1 - 2 yhdysluokka. Yläkoulun osalta varaudutaan yhden lisäryhmän opettamiseen (oppilasmäärä kasvaa noin 20 oppilaalla). 

Budjetissa on varauduttu myös yhden koulunkäynnin ohjaajan palkkakustannuksiin yläkoululla. Nämä kustannukset ovat tähän saakka saatu "koronahankkeesta", mutta tarve vakituiselle ohjaajalle on olemassa.

Perusopetuksen osalta sovittujen palkankorotusten vaikutus on arviolta n. 228 000 €. Tuntiresurssin lisäys yläkoululle tulee lisäämään palkkakustannuksia arviolta 85 000 €.

Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi elintarvikkeiden hinnoissa varaudutaan n. 15 prosentin korotukseen. Myös koulukuljetusten kustannukset nousevat uusien sopimusten myötä. Oppikirjojen määräraha on ollut jo vuosia todella niukka ja nyt siihen on budjetoitu n. 25 000 € enemmän kuin kuluvalle vuodelle. Yhteiskunnan vahvan digitalisoitumisen myötä myös koulujen digimateriaalit ovat lisääntyneet ja siten kasvattavat vuosittaista budjetointitarvetta. Toimisto- ja koulutarvikkeiden budjetissa on varauduttu n. 6500 euron korotukseen. Koulutus ja kulttuurimäärärahaa on myös korotettu n. 6000 eurolla.   

Talousarvioon varatuin resurssein varaudutaan järjestämään lukiokoulutusta noin 165 lukion opiskelijalle (opiskelijoiden määrä pysyy samana).

Opetussuunnitelmat sekä esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa edellyttävät panostusta sekä opetukseen että materiaaleihin, mikä edellyttää myös asianmukaista koulutusta henkilöstölle. Lukiossa on käyttöön otettu 1.8.2021 uusi opetussuunnitelma, jota viedään rinnakkain vanhan opiskelusuunnitelman kanssa siirtymäkauden ajan. Talousarvion laadintaan vaikuttaa oppivelvollisuuden pidentäminen, joka koskee vuonna 2023 lukion kaikkia opiskelijoita. Opiskelijoilla on oikeus maksuttomaan oppimateriaaliin ja opiskeluvälineisiin. Merkittävimmät kustannukset tulevat oppikirjoista ja opiskelijalle käyttöön annettavasta tietokoneesta.

Lukion osalta sovittujen palkankorotusten vaikutus on arviolta n. 30 000 €.

Vaasa Opiston ja Kuula Opiston talousarviot on laadittu opistoilta saatujen tietojen mukaan. Opistojen talousarvioissa ei ole merkittäviä muutoksia vuoden 2022 menotasoon nähden. 

 

 

 

 

Sivistystoimen kokonaisbudjetti:

  Tulot 2023 Menot 2023 Netto 2023
Varhaiskasvatus 4000 512 700 -4 654 937 -4 142 237
Esiopetus 4100 0 -716 128 -716 128
Perusopetus 4200 238 100 -10 167 632 -9 929 532
Lukio 4301 10 000 -1 178 935 -1 168 935
Kuulaopisto 4302 0 -70 000 -70 000
Kansalaisopisto 4401   -157 350 -157 350
Yhteensä 760 800 -16 944 982 -16 184 182

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Laukkonen, sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää talousarviota 2023 hyväksyttäväksi kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että varhaiskasvatuksen johtaja Marika Rajala saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa. 


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi