Kunnanhallitus, kokous 19.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Määräraha / takautuvat henkilökohtaiset lisät (KVTES) vuosilta 2017–2021

LAIDno-2022-433

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Viranhaltijalle/työntekijälle voidaan maksaa varsinaiseen palkkaan kuuluvaa euromääräistä henkilökohtaista lisää. Henkilökohtaista lisää maksetaan pääsääntöisesti viranhaltijan/työntekijän työsuorituksen arvioinnin perusteella. (KVTES II luku 11 §)

Työnantajan on käytettävä henkilökohtaisiin lisiin 1.2.2013 mennessä vähintään 1,3 % laskettuna kunnan/kuntayhtymän palveluksessa olevan KVTES:n piiriin kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen yhteismäärästä. Jos palkkahinnoitteluliitteen soveltamispiiriin kuuluu vähintään 30 henkilöä, työnantajan on käytettävä tämän henkilöstön harkinnanvaraisiin henkilökohtaisiin lisiin vähintään 1,3 % 1.2.2013 mennessä heidän yhteenlasketusta tehtäväkohtaisten palkkojen palkkasummasta. Tarkistus tulee suorittaa vuosittain.

Laihian kunta on maksanut työntekijöille henkilökohtaisia lisiä, mutta niiden määrä ei ole ollut riittävä. Kunnasta on puuttunut systemaattinen toimintatapa henkilökohtaisten lisien tarkistamisen osalta vuosittain. Tästä johtuen esim. henkilökohtaisia lisiä saaneen työntekijän jäätyä eläkkeelle kyseinen lisä on jäänyt jakamatta uudelleen.

Henkilökohtainen lisä ei edellä kuvatun mukaisesti ole yksittäisen työntekijän subjektiivinen oikeus, mutta henkilökohtaisten lisien osuus tehtäväkohtaisista palkoista kokonaisuudessaan on kiistaton. Selvityksen perusteella edellä mainittu 1,3 %:n vaatimus ei ole kokonaan täyttynyt Laihian kunnan henkilöstöllä, johon sovelletaan KVTES määräyksiä. Asian monimutkaisuuden ja henkilökohdistamattomuuden vuoksi on Laihian kunta työnantajana neuvotellut pääsopijajärjestöjen kanssa lisien maksamisesta takautuvasti viiden vuoden ajalta 2017–2021. Tämän myötä kunnan KVTES:n piiriin kuuluvalle henkilöstölle (tietyin ehdoin) maksetaan vielä vuoden 2022 aikana takautuvia lisiä. Lisän suuruus työntekijätasolla riippuu järjestöjen esityksen ja neuvotteluiden myötä siitä, mihin palkkaliitehinnoitteluun kukin kuuluu.

Takautuvien henkilökohtaisten lisien maksaminen kertakorvauksena on selvityksen mukaan kustannuksena sivukuluineen yhteensä noin 388.000 euroa.
Tämä jakaantuisi seuraaville kustannuspaikoille:
1501 Keskustoimisto: lisät sivukuluineen 319.000 euroa
9030 Korot, osingot ym.: viivästyskorot 69.000 euroa.

Paikallisessa neuvottelussa on myös sovittu, että vuoden 2022 puuttuvat henkilökohtaiset lisät maksetaan vastaavalla tavalla sovitun mukaisesti vuoden 2023 alkupuolella. Lisäksi on sovittu, että vuoden 2023 aikana palkkausjärjestelmä pyritään saamaan kuntoon niin, että vuodesta 2024 lähtien virkaehtosopimuksen mukaiset lisät maksetaan niille, joille ne järjestelmän mukaisesti kuuluvat.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä henkilökohtaisten lisien maksamisen takautuvasti ajalta 2017–2021 paikallisessa neuvottelussa sovitun mukaisesti kertakorvauksena.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto myöntää vuoden 2022 talousarvioon 388.000 euron määrärahan takautuviin henkilökohtaisiin lisiin ajalta 2017–2021.

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että määräraha katetaan lainarahoituksella.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi