Henkilöstöjaosto, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Henkilöstökertomus 2023

LAIDno-2017-405

Valmistelija

  • Kaija Metsänranta, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, kaija.metsanranta@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnassa otettiin uusi palkka-​ ja henkilöstöhallinnon järjestelmä käyttöön 1.9.2023 alkaen. Suosituksen mukaisia tietoja pystyttiin saamaan huomattavasti paremmin kuin vuonna 2022,​ mutta vertailutiedot ovat vielä monelta osalta puutteellisia. Lisäksi osa tiedoista ovat vielä puutteellisia,​ kun alkuvuoden tiedot ovat olleet eri tavalla tallennettuna edellisessä järjestelmässä.

Laihian kunnan vakituisen henkilöstön määrä 31.12.2022 oli 341,​ josta vakinaisen henkilöstön osuus oli 261 (76,​6 %) ja määräaikaisten osuus 80 (22,​4 %). Henkilöstön kokonaismäärä väheni 26 henkilöllä vuoteen 2022 verrattuna. Vuoden 2023 alusta kiinteistöhuollon henkilöstö siirtyi liikkeenluovutuksella 2023 Laihian Tilapalvelu Oy:lle,​ kun kiinteistöhuoltopalvelut ulkoistettiin. Lisäksi oli irtisanoutumisia,​ joihin ei oltu saatu vakinaista tekijää.

Vakanssit otettiin käyttöön samanaikaisesti uuden järjestelmän myötä. Vakanssien avulla pystytään seuraamaan vakinaisten ja määräaikaisten henkilöiden määrää,​ jos esimerkiksi vakinaiseen tehtävään ei ole saatu rekrytoitua kelpoisuusehdot täyttävää henkilöä. Nyt vuoden lopun tilastoa vakinaisen henkilöstön määrässä vääristää se, että vakinaisessa vakanssissa toimii määräaikinen henkilö.

Määräaikaisen osuus henkilöstöstä oli 22,​4 %. Määräaikaisten virka-​/työsuhteiden perusteena olivat mm. yhtenäiskoulun selvitys,​ hankkeet ja varhaiskasvatuksessa lisätyövoiman tarve. Lisäksi määräaikaisia virka-​/työsuhteisia oli erilaisissa sijaisuuksissa mm. opintovapaan,​ osa-​aikaisuuden ja terveysperusteisten poissaolojen sijaisuuksissa.

Koko henkilöstön keski-​ikä oli 45,​5 vuotta (v. 2022: 45 vuotta). Eläkkeelle jäi toimintavuonna alle viisi (5) henkilöä. Eläkkeelle siirtyvien keski-​ikä oli 64 vuotta.

Terveysperusteisia poissaolopäiviä oli yhteensä 3600 kalenteripäivää. Ne vähenivät 1057 kalenteripäivää verrattuna vuoteen 2022. Pitkät yli 30 päivän ja myös alle 30 päivän terveysperusteiset poissaolot vähenivät huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna. Terveysperusteisten poissaolojen suurimpina perusteina olivat infektiot,​ mielenterveydelliset syyt ja tuki-​ ja liikuntaelinsairaudet. Huomattavaa oli,​ että mielenterveydelliset syyt vähenivät (-​ 274 päivää),​ mutta vastaavasti tuki-​ ja liikuntaelinsairaudet lisääntyivät (+ 94 päivää) edelliseen vuoteen verrattuna. Pitkäaikaisterveiden määrä prosentteina nousi edelliseen vuoteen verrattuna ollen 44 % koko henkilöstöstä (v. 2022: 40%).

Henkilöstökertomuksessa on myös työsuojelupäällikön yhteenveto toimintavuoden tapahtumista työsuojelun osalta.

Yhteistyötoimikunta käsitteli henkilöstökertomuksen 2023 kokouksessaan 28.3.2024 § 12.

Oheismateriaali: Henkilöstökertomus 2023

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kaija Metsänranta, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, kaija.metsanranta@laihia.fi

Henkilöstöjaosto päättää

  1. käsitellä vuoden 2023 henkilöstökertomuksen.
  2. merkitä tiedoksi henkilöstökertomuksen 2023.

Päätös

  1. Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.
  2. Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi